2022 YKS’nin tamamlanması ile tercih heyecanı yaşanmaya başladı. Üniversitemiz Kariyer Merkezi, tercih süreciyle ilgili değerlendirme ve tavsiyeleri paylaştı.
Kariyer Merkezi tarafından sıralanan değerlendirme ve tavsiyeler şu şekilde:
Sınava 3 Milyon 234 bin aday başvurmuş; 3 Milyon 8 bin aday sınava girmiş, 226 bin aday sınava girmemiştir.
96 bin 518 aday sıfır çekti, geçen sene bu sayı 42 bindi. Bu sene sıfır çekenlerin bu kadar artmasının sebebi, barajın kaldırılması ile birlikte aslında hiç sınava girme fikri olmayan öğrencilerin yerleşme arzusu ile başvuru yapmasından kaynaklanıyor.
Sınav süresinin uzaması, soruların seçici olmaması, üniversite sınavında barajın kaldırılması bu yıl yığılmaların artmasına neden oldu.
ÖSYM Başkanı, tercih işlemlerinin 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.
2022 TYT ve AYT’de bütün testlerde adayların net ortalamaları 2021’e göre artmıştır. Bu yıl nispeten geçen yıla göre yapılabilirlik artmış. Bu da aynı puanı almış aday sayılarının artacağı ve yığılmanın belli yerlerde daha fazla olacağı anlamına geliyor.
2021 YKS'de sayısal puan türünde 460 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 410 iken 2022 YKS'de başarı sırası 7942’dir. 2021 YKS'de eşit ağırlık puan türünde 400 alan bir öğrencinin başarı sırası 856 iken 2022 YKS'de başarı sırası 7581’dir. Yani geçen senenin puanı ile tercih yapan adaylar bu yıl açıkta kalabilir.
Bu yıl tercih yaparken çok yüksekten uçmayacağız. Daha gerçekçi tercihler yapacağız. Düşebileceğimiz son yere kadar tercih listemizi dolduracağız.
Esnek tercih yapacağız. Bulunduğumuz dilimden %25 önden tercih yapıp, kendi dilimimizden sonra %50 veya %60 tercihlerimizi düşürüp, gitmek isteyeceğimiz son tercihle listeyi tamamlayacağız.
Tercih, en az derse çalışmak kadar önemlidir. Bilinçli tercih yapmak için en az üç rehber öğretmene danışın. Ailenizin desteğini alıp ortak karar vermek en sağlıklı tercihtir.
Yapılabilirlik yüksek olduğu için asla bir iki tercihle listenizi tamamlamayın. Başkasının ne tercih ettiğinin hiçbir önemi yok. İlgi ve yeteneklerinize göre bölüm seçmeyi unutmayın. Tercih; arz talep meselesidir. Puan ve başarı sırası ne olursa olsun sizin ne istediğiniz daha önemlidir.