Uluslararası 3. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi
(Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik)
30-31 Ekim 2015, Fatih/İstanbul
Genel Bilgiler
Kongre Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve İstanbul Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenmiştir. 30 - 31 Ekim 2015 tarihlerinde, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Cemil Birsel Salonu’nda 6 oturumda; dördü yurtdışından olmak üzere 23 bilim insanı sözlü, 65 bilim insanı da poster tebliğleriyle katılmıştır. Toplantı 1.000’in üzerinde kayıtlı katılımcı tarafından takip edilmiştir.
Kongre dili Türkçe, İngilizce ve Arapça olup İngilizce ve Arapça simültane tercüme yapılmıştır. Kongreye katılım ücretsiz olup kayıt zorunlu tutulmuştur.
Kongreye protokol, üniversitelerin ilahiyat, tıp, gıda mühendisliği, sağlık bilimleri ve ziraat fakülteleri gibi konuyla ilişkili olabilecek fakülteleri, helal gıda sertifika kurumları ve STK'lar davet edilerek herkese açık olarak organize edilmiştir.
Mersin Milletvekili Doç. Dr. Yılmaz Tezcan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Eyüp Gümüş, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, Fakülte Dekanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TÜBİTAK ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı açılış merasimi İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Platformun tanıtım videosunun izlenmesiyle başlamıştır.
Kongreye Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi bir mesaj gönderdi. Emine Erdoğan mesajında; dünyanın bir yandan obezite ile mücadele ederken diğer yanda açlık ve yoksullukla pençeleştiğine; yılda on milyon insanın açlıktan öldüğüne; 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine, hayatın kaynağı temiz suya dahi ulaşmakta güçlük çekildiğine dikkat çekti.
Kongre açılışında konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, “Helal belgelendirmedeki bakış açısına baktığımız zaman biz helal belgelendirmenin SMIIC standartlarına uygun olarak dünyada uygulamaların yapılmasını arzu ediyoruz. Diğer taraftan dünyada birçok helal belgelendirme yapan, ancak akreditasyon zinciri kapsamında olmayan farklı uygulamalar görüyoruz. Bunların içerisinde ciddi olanlar da var. Ancak ticari kaygılarla helal konusunda dini konulardaki hassasiyeti olmayan ve sadece ticari yaklaşımlarla yapılan sertifikasyon işlemleri de var. Bu bizi tedirgin ediyor. İnsanların maneviyatlarıyla ticari anlamda bu kadar basit bakılması son derece sıkıntı verici bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Ender Erdoğan, gerçekleştirilecek oturumlarda ele alınacak konulara değinerek: “Bir taraftan tüketiyoruz ve bir taraftan da diyet endüstrisini zenginleştiriyoruz. Bu konu dikkatimizi çekti. Bizler, diyet önerileri karşısında güçlü bir medeniyetin ve güçlü bir inancın temsilcisi olarak söylenebilecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda sosyologların, eğitimcilerin, psikologların ve ilahiyatçılarımızın söyleyecek sözleri olduğunu ve toplumda diyet yapmadan önce aslında yapılacak pek çok şey olduğunu düşünüyoruz. Özellikle de bilinçli olarak az tüketmenin ön planda olması gerektiğinin ön planda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu toplantıda bu konular tartışılacak ve ana vurgumuz bu olacaktır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker de konuşmasında: “Çevreyi ve bize sunulan nimetleri hor kullanarak nankörlük etmiş bireyler olarak bizim helal ve sağlıklı gıdaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlar çerçevesinde bu konuyu anlamaya ve anlatmaya da ihtiyacımız var. Vahşi kapitalizmin doğal sonucu olarak, üretmeden tüketme politikası ile karşı karşıyayız. Bu süreçte hız ve hazzın etkisiyle oluşan dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının oluşarak eldeki nimetlerin yanlış kullanımının olumsuz sonuçları ortada. Elinde olanla yetinmeyen, üretmeden bilinçsizce oluşan yanlış tüketim alışkanlıkları gelecek nesillerin hayatını tehlikeye sokmaktadır” dedi.
Ailede mutfak kültürünün giderek zayıfladığını vurgulayan Şeker; Fast-food beslenme alışkanlığıyla beraber, mutfağı kullanmayan ve mutfakta yemek pişirme alışkanlığı olmayan, neyi nasıl pişireceğini bilmeyen bir nesille karşı karşıya kalındığının altını çizdi. Şeker konuşmasında; toplumda ve bireylerde farkındalık oluşturulması ve bilinçli tüketim, sağlıklı ve helal beslenme alışkanlığının sağlanabilmesi için, konunun bütün taraflarının bir araya gelerek sürdürülebilir bir gıda stratejisi oluşturulmasının zaruriyet arz ettiğine dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de: “Eskiden enfeksiyon hastalıkları, yaralanmalar ve acil travmalar vardı. Şimdi artık bulaşıcı olmayan bir hastalık grubu tüm dünyada artıyor. Nedir bunlar? Kanser, kronik hastalıklar ve obezite... Ölümlerin üçte ikisi artık bunlardan oluyor. İnsanlar bu hastalıklardan ölüyor. Bakanlık olarak biz bu üç hastalıkla mücadelede doğru beslenmeyi önümüze aldık ve vatandaşlarımıza doğru beslenme algısını oluşturmak için çalışacağız. Eğer doğru beslenirsek; kanser, obezite ve kronik hastalıklardan büyük oranda kurtulacağız. Doğru beslenme, hareketli yaşam ve sağlıklı yaşam kültürü adı altında bir konsepti de gündemimize alıyoruz. Bugün obeziteyle mücadele noktasında, artık obez olduktan sonra obezite cerrahisi yapılıyor. 'Midenin yarısını alalım' deniyor. Neden? Bundan önce bir beslenme kültürünü ortaya koymamız gerekiyor. Türkiye'de doğru beslenme noktasında çalışmaları başlattık. Özellikle ilkokulda çocukların kantinlerine müdahale ettik ve sağlıksız gıdaları dışarı aldık” dedi.
Açılış oturumunda son olarak kürsüye gelen, Mersin Milletvekili ve Radyasyon Onkolog’u aynı zamanda platformumuzun icra kurulu üyelerinden olan Doç. Dr. Yılmaz Tezcan da beslenme ile sağlık ve özellikle kanserler arasındaki ilişkiye ve toplumun bu konuda farkındalığını artıracak çalışmaların önemine dikkat çekerek hükümetin bu konudaki proje ve çalışmalarına atıfta bulundu. "Doğal beslenme uzmanları olmalıyız. Yiyecek ve içeceklerimizin içindeki katkı maddelerini çok iyi araştırmalı, sağlıklı ve helal beslenmeyi tüm çevremize öğretmeliyiz." dedi ve kongrenin başarılı geçmesini ve sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.
Açılış Konferansı Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Uluslararası Helal Araştırmaları ve Eğitimi Enstitüsü Direktörü ve Biyoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamzah Mohd. Salleh tarafından “Dünyada Helal Gıda’nın Dünü ve Bugünü” konusunda verildi.
Açılış töreni ve açılış konferansının ardından I. oturumla kongrenin bilimsel bölümüne geçilmiştir. Kongre süresince 6 oturumda 23 bilimsel sunum yapılmıştır. Bunlardan 4 tanesi yabancı katılımcılarla gerçekleştirilmiştir.
Kongrenin temel konusu "Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik" olmuştur. Oturumlarda:
Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında 39, Sağlık Bilimleri alanında 15 ve Temel İslam Bilimleri alanında 10 adet olmak üzere toplam 64 adet poster bildirisi sunulmuştur. Oluşturulan komisyonlarla posterler değerlendirilmiş ve her alanda dereceye giren ilk üç poster belirlenerek Poster Ödül Belgeleri kapanış töreni öncesi sahiplerine verilmiştir.
Kongrenin ikinci günü akşamı Minyatürk parkı ziyaret edilmiş, ardından da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce özellikle protokol, ülke dışından katılan misafirler ve programda tebliğleri bulunan bilim insanları onuruna bir kapanış yemeği organize edilmiştir.
Kongre Hakkında detaylı bilgi almak ve yayınlar ulaşmak için lütfen tıklayın.