Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
17.09.2024

Kışlık Konserve Hazırlığında Yapılan Hatalar Sağlığı Olumsuz Etkiliyor


Kışlık konserve üretimi için evlerde hazırlıklar yapılırken, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Tontul, gıda zehirlenmelerine karşı konserve yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında uyarılarda bulundu.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Tontul, “Kışın tüketilmek üzere yurt genelinde yaygın yapılan konserve hazırlıkları başladı. Kışlık konserve hazırlıkları beslenme ve ev ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Ancak doğru hazırlanmayan konserveler bozulabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Konservecilikte Gıda Zehirlenmelerine Dikkat
Doç. Dr. İsmail Tontul, kışın tüketilmek üzere yurt genelinde yaygın yapılan konserve hazırlıklarının başladığı bugünlerde, gıda zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Tontul, “Konservecilik 200 yıl önce insanların kullanmaya başladığı bir gıda saklama ve tüketme tekniğidir. Bizler konserve bozulmasını ikiye ayırıyoruz. Birincisi gıdanın kalitesinin bozulmasıdır. Bunlar genellikle zamanla insan vücuduna zarar verir. Bir diğer bozulma türü ise mikrobiyal bozulmalardır. Mikrobiyal bozulmalar çok tehlikelidir. Mikrobiyal bozulma yaşamış bir konserveyi tükettiğinizde çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir hatta ölebilirsiniz. Kurallarına uygun yapılmış bir konservede mikrobiyal bozulma tamamen engellenmiş oluyor. Bu sebeple gıdada oluşan kimyasal bozulma göz ardı edilirse bundan otuz yıl sonra bile konserveler tüketilebiliyor. Fabrika ortamı dışında evde yapılan konservelerde kurallar esnetilebiliyor. Kışın tüketilmek üzere yurt genelinde yaygın yapılan konserve hazırlıkları başladı. Kışlık konserve hazırlıkları beslenme ve ev ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Doğru kurulmayan konserveler bozulabilir ve tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Konservenin yapılışı için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Konserve yaparken yanlış yapılan en önemli konu, cam kavanoz kapaklarının tekrar tekrar kullanması oluyor” ifadelerini kullandı.



“Yanlış Yapılan Konserveler Ölüme Sebep Olabilir”
Konserve yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizen Doç. Dr. İsmail Tontul, “Domates sosları ve salçaların evde yapılmasında herhangi bir sakınca yok. Bunlar zaten doğal olarak yüksek oranda asit içeriğinden mikroorganizmalar yaşamsal faaliyetlerini sürdürseler dahi insana zarar verebilecek toksik maddeleri üretmeleri mümkün değil. Özellikle düşük asitli sebzelerde konserveyi kuralına uygun yapmak çok önemli çünkü bunlarda bulunan Clostridium botulinum adlı bakteri çok zehirli bir madde üretebilen bir mikroorganizmadır. Bu maddenin ölümcül etkisi vardır. Bu yüzden konserve yaparken özellikle kapakların tek kullanımlık olmasına, hazırlanan kavanozların uygun şartlarda steril edilmesine, seçilen ürünün temiz, çürüğü olmayan ve olgun olacak şekilde tercih edilmesine, doldurulurken kavanoz kapağına 1 parmak boşluk bırakacak şekilde, doldurulduktan sonra sıkıca kapatıp vakum yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Terse iki kere çevirmek dediğimiz kapak kapatma tekniği ile daha sağlıklı şekilde kapanmış olur. Bu kurallara uyulmazsa özellikle sebze konservelerinde zehirlenme riski yüksek” şeklinde konuştu.

Bulaşık Makinesinde Sos Yapılır Mı?
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. İsmail Tontul, son olarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Konserveyi bulaşık makinesine atanlar da var ama oradaki sıcaklık yeterli değil. Bunlar tamamen yanlış ve riskli uygulamalar. Mikroorganizmaların ölmesi için kaynama sıcaklığı gibi yüksek sıcaklıklarda belli süreyle ısıl işleme maruz kalması gerekiyor. Şu an piyasadaki ortalama en yüksek sıcaklık uygulayan bulaşık makinesi 70 dereceye çıkıyordur. Bu da istenilen ısıl işlemi sağlamamaktadır. Biz uzmanlar olarak kesinlikle bulaşık makinesinde sos ve konserve yapımını önermiyoruz. Sağlık en önemli sermayemiz dolayısıyla bu tip sosyal medyada görülen akımlara kapılmamak önemli.”

Pusula Gazetesi ve Tülay Gizem Başar’a teşekkür ederiz.