Tıp Fakültesi
18.10.2021

Tıp Fakültesi Öğrencilerimizden FMF Hastalığıyla İlgili Önemli Çalışma

 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri Bilal Bostan, Hacer Azak, Merve Soyyiğit ve Ömer Faruk Aydos, FMForce ekibi olarak katıldıkları RaDiChal’21 finalinde sosyal farkındalık dalında birincilik ödülü almaya hak kazandı. 

Türkiye'de sık rastlanan bu hastalık için sosyal medya üzerinden çalışmalar yapan öğrencilerimiz, hastalığı yaşayan ailelere de destek oluyor. Öğrencilerimizin en büyük amacı ise hastalığın tedavisine katkı sağlayacak çalışmalara imza atmak.

Belirtileri; ataklar halinde karın ağrısı, yüksek ateş ve göğüs ağrısı, zaman zaman da eklem ve kas ağrıları ile deri döküntüleri olan FMF yani Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı için öğrencilerimiz, öğretim üyelerimizin de desteğiyle Türkiye'de sık görülen bu hastalık için kolları sıvadı.

Öncelikli amaçlarının erken dönemde teşhis ve tedavi olduğunu belirten öğrenciler, zaman ilerledikçe hastalığın vücutta bıraktığı tahribatın ve yarattığı böbrek yetmezliği problemlerinin gün geçtikçe arttığını ifade ettiler.

İşe hastalığı duyurmak ile başladıklarını vurgulayan öğrenciler, “FMF hakkında çeşitli araştırmalar, literatür taraması yaptık. İnsanları bilinçlendirmek, sosyal farkındalık için resim yarışması, sosyal medyanın aktif kullanılması ile hastalara ulaşarak hastaları dinledik ve soru-cevap etkinlikleri yaptık. Hastalığı yaşayan ailelerden gördüğümüz destekle bu yoldaki motivasyonumuz arttı. Biz ailelerle konuşurken onları hasta olarak değil de sanki yakınımız konuşuyor gibi hissediyoruz, onlarla bağ kuruyoruz, empati yapıyoruz. Şu anda sadece ilerlemesinin engellenebildiği bu hastalığa gen tedavisiyle çare arıyoruz. Dünyada gen düzenleme teknolojileri son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizde de bu teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Biz de Tıp öğrencileri olarak bu konuda çalışma yapmak istedik” diye konuştu.  

Öğrencilerimizin en büyük isteği ise, hocalarının da desteğiyle hastalığa çözüm bulmak…

TRT Haber Konya Temsilcileri Özgür Karaçal ve Hasan Muhammed Ağalar’a teşekkür ederiz.