Tıp Fakültesi
22.04.2021

Hastanemiz Göz Bankası Dışa Bağımlılığı Bitiriyor


Türkiye’deki bazı hastanelerde Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan göz bankaları, ülkede ihtiyaç duyulan korneaların dışardan getirilmesinin önüne geçti. Bu bankalar sayesinde dışa bağımlılık tamamen bitti. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göz Bankası Tıbbi Müdürü Doç. Dr. Refik Oltulu, Türkiye’de yaklaşık yıllık 3 bin 500 hastanın korneaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Oltulu, “Kornea maalesef kolay ulaşılabilen bir şey değil. Kornea teminini nasıl artırabiliriz diye bizlerde epey düşündük. 2012 yılında göreve başladığımda Sağlık Bakanlığı’nın yeni yeni bir yapılanması vardı. Bu sürecin devamında da Göz Bankaları bir şekilde aktifleştirilmeye çalışıldı. Tabi o dönem kornea temin sayısı yeterli olmuyordu. Elde edilen kornealar ise hastaların çok az bir kısmına yetiyordu ve böylece kalan hastalarda yıllar içinde birikiyordu. Hal böyle olunca Sağlık Bakanlığı mağduriyetlerin önüne geçmek için yurtdışından kornea ithal etmeye başladı. Bu durum ciddi bir mali yükü de beraberinde getiriyordu. Bunun sonucunda yeni yapılanmayla beraber Göz Bankamızda 2013 yılında ruhsatlandırılarak aktif hale geldi.” dedi.



Kornea Temininde 3 Kez Türkiye Birincisi Olduk
Göz Bankası’na kornea temininin çok zahmetli ve zor bir iş olduğunu ifade eden Oltulu, “İlk başladığımız dönemlerde kornea temin edebilmek için epey bir dil dökmemiz gerekti. Morg İmamından, güvenlik görevlisine varıncaya kadar herkese halimizi arz etmek zorunda kaldık. Herkesi ayrı ayrı bu işe razı ettik. Bundan sonra epey bir ivme kazandık. Son 5 yılda kornea temininde 3 kez Türkiye birincisi olduk. 2 kez de Türkiye ikincisi olduk. Personel sayısı olarak baktığımızda çoğu bankaya göre eleman sayımız daha az olmasına rağmen Türkiye dereceleri elde etmiş olmamız ve daha fazla hastamıza faydalı olmamız bizim için bir gururdu. Tabi bunu başarabilmek için gece yarılarına kadar da teknisyen arkadaşlar büyük bir özveri ile çalıştı.” dedi.

Bu İş İçin Büyük Fedakârlık Lazım
Kornea teminini artırabilmek için çeşitli yollar denediklerinden de bahseden Oltulu, “Bu konuda Adli Tıp’tan yardım istedik. Burada Prof. Dr. Şerafettin Demirci hocamız sağ olsun bizlere çok yardımcı oldu. Ayrıca bölüm başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Sağlık hizmetleri Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet Tekin ve diğer yöneticilerimizin desteklerini hep yanımızda hissettik. Tabiî ki büyük bir özveri ile çalışan Göz Bankası teknisyenlerimizin emeklerini unutmamak gerekir. Mesela bazen gecenin 12’sinden sabahın 5’ine kadar teknisyenlerimiz Adli Tıp’ta kalıyorlardı. Mesai saatlerinde bankamıza bağlı hastaneleri ziyaret ediyorlar, organ bağışlarında ise gece gündüz demeden hazır bulunuyorlardı. Yine savcılarımız bu işin önemini kavradıktan sonra ciddi şekilde bizlere destek oldular. Bizim buradaki gayemiz temin edilen korneaların sadece bizim hastanemizde bizim tarafımızdan nakil edilmesi değil, Ülkemizde çok yetenekli cerrahlar mevcut biz kendi hastalarımızın yanı sıra diğer şehirlerdeki doktorlarımıza da kornea temin ederek daha fazla sayıda insanımıza hizmet edebilme gayretindeyiz. Sonuçta bir hastanın görebilmesine vesile olma ihtimali olan almadığımız tüm kornealar toprağa karışacak.” şeklinde konuştu.



Allah Rızası İçin Koşturuyoruz
Araya pandemi girince biraz aksamalar olduğunu dile getiren Oltulu, “Biz Allah rızası için koşturuyoruz. Bir insanın bile görmesi bizim için mutluluk verici. Çünkü iyileşen bir hasta ve yakınları o kadar dualar ediyorlar ki. Bizde bundan aldığımız güçle daha fazla çabalıyoruz. Nasıl yapar da daha fazla kornea temin ederiz, daha fazla insanımıza yardım ederiz onun peşine düşüyoruz. Çeşitli projelerle tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılamaya yönelik adımlar attık. Ama covid girdi araya. Yoksa ben çok inanıyorum ki yapılacak birkaç işle Türkiye’nin ihtiyacını bırakın biz bir o kadar da yurt dışında ki hastalara yardım edebiliriz. Şu anda yurt dışından kornea alımları Türk vatandaşları için tamamen durdu. Ülkemizde ise bankamızın da gayretleri ile bazı şehirlerimizde neredeyse kornea nakli bekleyen hasta kalmadı diyebilirim. Bankamıza bağlı hastanelerin yanında Ülkemizin neresinden bir talep gelirse Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde kornea sağlamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.



Konya Pusula Gazetesi’ne ve Gülşen Çopur’a teşekkür ediyoruz.