Institute of Health Sciences
05.05.2022

New York Binghamton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rosemaria Rizzo PARSE Doktora Dersimize Katıldı.

 

Hemşirelik mesleği için önemli bir kuram olan İnsan Olma Kuramı’nı (Human BecomingTheory) geliştiren Prof. Dr. Rosemaria Rizzo Parse 7 Mayıs 2022 tarihinde Hemşirelik Anabilim Dalı doktora programımızda yer alan “Hemşirelikte Kuram ve Modeller” dersimize çevrimiçi katılım sağlamıştır. Çok değerli bilim insanının dersimize katılması ve kuramı hakkında bilgilendirme yapması doktora öğrencilerimiz için ilham kaynağı olacak veufuklarının genişlemişine önemli katkıda bulunacaktır. Toplantının gerçekleşmesini sağlayan doktora öğrencimiz Zeliha BİRER ve dersin yürütücüsü Prof. Dr. Emine GEÇKİL’e teşekkür ederiz.

Sayın Parse, bu toplantıda teorisi hakkında sorduğumuz tüm sorulara cevap vermiş, çalışmalarımıza bire bir destek olmak istediğini açıklamıştır. Hemşirelik teorilerinin eğitim süreçlerinin tüm aşamasında kullanılması gerektiğini iletmiştir. İnsan olma teorisin eğitim ve hemşirelik uygulamasında rehber olduğunu, hemşireliğin sanatla iç içe yürüyen bir bilim olduğunu ifade etmiştir. İnsan olma teorisi ile hemşireliği anlamaya başlayınca inanç sitemimizin gelişeceğini, kalitatif araştırmalar ile kişiler arası iletişim, reflekslerin sebep- sonuç olarak belirlendiğini açıklamıştır. Bilimsel gelenek olarak insan olma teorisinin tecrübeler ile yaşamak olduğunu insan olma teorisinin de bunu sağladığını söylemiştir.

Kuram ve Modeller hemşirelik için bir yol haritası olmaktadır. Hemşire, hasta birey ile en çok etkileşim içerisinde bulunan meslek grubudur. Bu etkileşim ciddi bir multidisipliner çalışmayı gerektirmektedir. Multidisipliner çalışma; kuram ve modellerin pratiğe yerleştirilmesi ile sağlanır.

İnsan Olma Teorisi, biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve ruhsal faktörlerin bir bileşimidir ve kişinin çevresiyle sürekli etkileşim içinde olan üniter bir varlık olduğunu belirtir. Üç tema etrafında toplanmıştır: anlam, ritm ve üstesinden gelmedir. Anlam teması, çevrede neyin değerli olduğunun kişi tarafından belirlenmesi ve yorumlanmasıdır. Ritim, insan evrenle karşılıklı yaşama süreci içindedir. Bir insan ve çevre ritmik kalıplarla birlikte oluştuğunu açıklamaktadır. Üstesinden gelme, bir insanın koyduğu sınırların ötesine geçmesi ve bir kişinin kendisini sürekli değiştirmesidir.Hemşirelik disiplini, kişinin yaşam tarzını, kişinin ailenin ve toplumun bakış açısıyla yaşam kalitelerini artırmaktır.

En son olarak Rosemarıa Rizzo Parse, mailinde bize şu şekilde teşekkürlerini iletmiştir. “Thank you so much forinviting me todiscuss nursing science and the Human becoming Paradigm with you and your faculty and classmates. I was delighted to meet you all. The photo is a nice remembrance of our being together. Attached find some materials that may interest you. I hope some day we can meet in person. I am re-reading now "Unseen Rain" by Rumi.”