Erasmus Koordinatörlüğü

Öğrenim Hareketliliği - Sık Sorulan Sorular

 

Erasmus Programı çerçevesinde yurtdışında ne kadar kalabilirim?

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinin süresi en az 3 ay, en çok 12 ay olabilir. Staj hareketliliğinde ise bu süre en az 2 ay, en çok 12 aydır. Üniversitemiz kontenjanlara göre azami süreyi belirlemektedir.

 
Erasmus Öğrenim Hareketliliğine nasıl başvurabilirim?

Erasmus Ofisinin internet sayfasını düzenli takip ederek başvurular açıldığında online olarak hareketliliğe başvurabilirsin.

 
Avrupa’daki istediğim herhangi bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidebilir miyim?

Hayır, sadece üniversitemizin senin devam ettiğin programla ya da bölümle ikili anlaşması olan üniversitelere gidebilirsin. Bölümünün anlaşması olan üniversiteleri buradan öğrenebilirsin.

 
İkili anlaşma nedir?

İki üniversitenin Erasmus+ programı kapsamında imzaladığı, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ve/veya öğretim elemanı değişimini taahhüt eden anlaşmadır.
 

Öğrenci olarak ben bölümümün karşılıklı anlaşma yapması için yazışmaya başlayabilir miyim?

Hayır, karşılıklı anlaşma için yazışmaları bölüm/fakülte/enstitü koordinatörleri ve/veya Dış İlişkiler Koordinatörleri yapar. Fakat gitmek istediğin üniversiteyle anlaşmamız yoksa bunu Erasmus Ofisine bildirerek anlaşma yapılmasını talep edebilirsin.

 
Erasmus öğrencisi olarak bölümümün karşılıklı anlaşmasının olmadığı fakat üniversitenin anlaşmasının bulunduğu bir üniversiteye gidebilir miyim?

Hayır. Uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak ancak bölümünün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsin.
 

Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) nedir?

Öğrenim anlaşması (Learning Agreement),öğrencinin gideceği üniversitede öğrenim göreceği sürede alacağı derslerin isim, kod ve ECTS kredilerinin yazılı olduğu belgedir. İki üniversitenin bölüm ve kurum koordinatörleri tarafından imzalanır.

Öğrenci yurt dışına çıkış yapmadan önce bu anlaşmanın her iki üniversitenin bölüm ve kurum koordinatörleri tarafından imzalanması gerekir. Belgeyi kurum koordinatörümüze imzalatmak için ofisimize teslim ederken bölüm koordinatörünüz tarafından imzalı olduğundan emin olunuz.
 

Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede kayıt parası ödeyecek miyim?

Hayır. Karşı üniversite, Erasmus+ programı kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talep edemez. Ancak sigorta akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ödeme talep edilebilir.
 

Erasmus Programı'na kabul edilirsem, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan aldığım kredi kesilir mi?

Gittiğine dair bir kanıt gösterilirse ve Öğrenin hareketliliği devam ettiği sürece hayır, kredin kesilmez. Erasmus+ programından yararlanan öğrencilerin herhangi bir kurumdan aldığı hiçbir burs/kredi kesilmez.

Erasmus Öğrencisi olarak tamamlamam gereken belgeler nelerdir?

Öğrenim Anlaşamsı (Learning Agreement), Yurtdışı Eğitim Amaçlı Genel Sağlık Sigortası Poliçesi (Almanya için AT11 Belgesi), Katılım Sertfikası, Pasaport Giriş-çıkış sayfasının fotokopisi, Transcript of Records, Nihai Rapor Formu gibi gitmeden önce, oradayken ve döndükten sonra tamamlaman gereken birçok belge bulunmaktadır. Belgeler ile ilgili ayrıntılı bilgi internet sayfamızda yer almaktadır. Belgeler için tıklayınız.
 

Belgelerde nelere dikkat etmem gerekir?

Eksiksiz doldurma, tarih, imza, isim, gerekliyse mühür. Süreç boyunca Erasmus Ofisiyle iletişim halinde olman belgeleri doğru şekilde doldurmana yardımcı olacaktır.


Pasaport ve vize işlemlerini kendim mi yapmak zorundayım?

Evet. Pasaport ve vize işlemleri öğrencilerin sorumluluğundadır. ERASMUS OFİSİNDEN GİDEN YAZI EKLENEBİLİR


Vize için ne kadar zaman önce başvurmam gerekiyor?

Erasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğin ülkenin konsolosluğuyla veya büyükelçiliğiyle iletişime geçmelisin. Bazı ülkelerde vizenin verilmesi 3 aya kadar çıkabilmektedir.

Gittiğim üniversite bana kalacak yer bulacak mı?

Gittiğin üniversite sana kalacak yer bulmak zorunda değil ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yerle ilgili  sorunlarına çözüm getirilmektedir ve çoğu üniversite öğrenim dönemi başlamadan önce bu konuyla ilgili değişim öğrencilerini bilgilendirmektedir.

Yaptıracağım sağlık sigortasının kapsamı ne olmalı?

Gidilen her ülkenin farklı talepleri olmakla birlikte, uluslararası geçerliliği olan en kapsamlı sağlık sigortasını tercih etmende fayda var. Seyahatiniz esnasında olası sorunlarınızın teminatı olan bu sigorta, sigorta şirketleri tarafından ortalama bir ücret karşılığında hazırlanıyor. Bu sigorta belli bir teminat tutarında giderleri tazmin edecek şekilde hazırlanıyor. İçeriği ise tamamen hazırlayan şirkete, gideceğiniz yere, kalacağınız güne ve ödediğiniz tutara göre değişmektedir. Aşağıda verilen şirketler üzerinden özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.

Ziraat Sigorta :Yurtdışı Eğitim Amaçlı Sağlık Sigortası

AXA Sigorta: Öğrenci Seyahat Sağlık Sigortası

MAPFREE Sigorta: Yurt Dışı Eğitim ve Sağlık Sigortası (YESS

AIG SİGORTA (online)-ESN anlaşmalı


Erasmus öğrencisi seçildikten sonra hibemi ne zaman alacağım?

Seçilen öğrencilere ödemeler iki taksitle yapılır. Öğrencinin gitmesi öngörülen süreye göre hesaplanan toplam hibenin 135 günü aşması takdirde sadece 135 günün %80’i oranında - Ulusal Ajans tarafından üniversite hesabına geçirildikten sonra -  ilk ödeme olarak verilir. İkinci taksit ise, öğrenim dönemi sonunda Katılım Sertifikasında yer alan ve pasaport giriş-çıkış tarihleri kesin gerçekleşme süresi dikkate alınarak  Hibe Sözleşmesinde yer yapılır. Kasıtlı olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencinin kalan ödemesinin kısmen veya tamamen yapılmaması; veya yapılmış bulunan ödemesinin iadesinin istenmesi hakkı saklıdır.
 

Erasmus öğrenim hareketliliğine katılan öğrencilerin başarısızlık kriterleri nedir?

Katılımcının hareketlilikte Kesinti miktarı, gerçekleştirilen faaliyet günü sayısının %5’i ila %100’ü arasında olmak üzere yükseköğretim kurumunun takdirindedir.

 Yükseköğretim kurumu başarısızlık nedeniyle yapılacak kesinti miktarı ve nedenlerini önceden belirlemeli, hareketliliğe katılacak öğrencilere duyurmalı, öğrenciyle imzalanacak hibe sözleşmesinde hüküm altına almalı ve aynı durumlar için aynı kesinti miktarını eşitlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde uygulamalıdır.


Çevrimiçi Dil Desteği (OLS) nedir?

Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak öğrenciler için Avrupa Komisyonu tarafından Çevrimiçi Dil Desteği sistemi sunulmaktadır.
Çevrimiçi Dil Desteği, Almanca, Fransızca, Hollandaca, İtalyanca, İngilizce, İspanyolca Çekçe, Danca (Danimarka dili), Yunanca, Lehçe (Polonya dili), Portekizce, İsveççe, Bulgarca, Fince, Hırvatça, Macarca, Romence ve Slovakça dillerinde sunulmaktadır. Yurtdışı hareketlilik faaliyetlerini bu dillerde gerçekleştirecek öğrenciler bu sisteme tâbidir. Ancak bu dillerde faaliyet gerçekleştirecek öğrenciler arasında faaliyet gerçekleştirecekleri dil kendi ana dili olan öğrenciler için çevrimiçi dil desteği uygulanmaz.
Çevrimiçi dil desteği, öğrencilerin girmekle yükümlü olduğu sınavları ve isteğe bağlı çevrimiçi dil kursu desteğini içermektedir.
 

Çevrimiçi Dil Desteği (OLS) sınavları nelerdir?

Öğrenim veya staj hareketliliği gerçekleştirmek için seçilmiş öğrenciler, faaliyetlerine başlamadan önce ve faaliyetlerini tamamladıktan sonra ayrı ayrı olmak üzere, OLS sistemi üzerinden sınav olurlar. Sınav, öğrencinin gittiği kurumda öğrenim/staj faaliyetini gerçekleştireceği dilde yapılır. Birden fazla sayıda faaliyet gerçekleştiren öğrenciler, faaliyetler birbirini takip etse dahi, her faaliyet için ayrıca OLS sınavı alırlar.
 

Erasmus Katılımcı Anketi (EU Survey) nedir?

Öğrenci Anketi: Hareketlilik Aracı kullanılarak öğrencilerden çevrimiçi AB anketini (EU Survey) doldurmaları istenir. Faaliyetleri tamamlanan öğrencilerin anketi doldurması gerekmektedir.


OLS dil sınavı ve Öğrenci Anketi doldurulmaması durumunda kesinti olur mu?

Evet, olur. Zorunlu OLS sınavını, gidiş öncesinde ve dönüşte yapmayan ve katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere %5’ten fazla olmamak üzere kesinti yapılabilir.
 
Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede Oryantasyon programına katılacak mıyım?

Evet. Neredeyse her üniversite gelen Erasmus öğrencilerine Oryantasyon programı hazırlamaktadır. Oryantasyon programı senin, o üniversite ve eğitim sistemi hakkında bilgi almana ve ortama adapte olmana yardımcı olur.
 

Öğrenim Anlaşması tamamlandıktan sonra alacağım derslerde yurtdışına gitmeden ya da gittikten sonra değişiklik yapabilir miyim?

Evet. Gitmeden önce imzaladığınız Öğrenim Anlaşmanız fakülteniz tarafından onaylandıktan hemen sonra, e-petition üzerinde “Exchange Add-drop” seçeneği görünecektir. Exchange Add-drop üzerinden ders değişikliklerinizi yapabilirsiniz.
 
Gittiğim üniversitenin kendi öğrencileri ile, benim sahip olacağım teknik ve sosyal imkanlar aynı olacak mı?


Evet. Örneğin, laboratuar imkanlarından eşit olarak faydalanabilirsiniz. Fakat, diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.
 

Ne kadar Erasmus+  Hibesi alabilirim?

Misafir olacağın üniversitede alacağın aylık hibe miktarı ülkeden ülkeye değişiyor, fakat bu miktar tüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmayabilir. Güncel hibe miktarlarına buradan ulaşabilirsin.
 
Gittiğim okulda alacağım derslerin burada karşılığı olmalı mı? Kaç ders  almalıyım?

Evet. Her aldığın dersin burada mutlaka karşılığı olmalı ve gitmeden önce Öğrenim Anlaşmasında (Learning Agreement) belirtilen derslerin üniversitemiz dersleriyle eşleştirilmesi yapılmalıdır. Alacağın ECTS kredisi miktarı, bir dönem için en az 30 olmalı. Bunun kaç derse karşılık geleceği her anlaşmalı üniversitede farklılık gösterebilir. Ders adının aynı olması beklenmez, daha çok içeriğin benzemesi önceliklidir.


Gitmek istediğim üniversiteyle nasıl bağlantı kuracağım?

Erasmus  Ofisinden ilgili kişilere ilişkin bilgi alabilir ve e-posta yoluyla iletişime geçebilirsin.
 

Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçiliyor?

Başvuran öğrencilerin akademik ortalaması ve dil puanının %50si alınarak genel başarı puanı oluşturuluyor ve buna göre en yüksek puandan en düşüğe doğru bir asil ve yedek aday listesi oluşturuluyor. Bu liste Erasmus Ofisinin web sayfasında duyuruluyor. Puan hesaplamasındaki özel durumlara buradan ulaşabilirsin.