Elektrik ve Enerji Bölümü

Elektrik ve Enerji Bölümü - Elektrik Programı

PROGRAM PROFİLİ

Elektrik; elektriğin üretilmesi, denetim altına alınması, nakledilmesi, dağıtımı ve aynı zamanda; ısıtmada, aydınlatmada ve güç temininde kullanılması ile ilgili bilimdir. Yine aynı derecede önemli olarak elektrik donanımının üretilmesi, denenmesi ve ölçülmesi yönleri de bulunmaktadır. Bu alanlara ek olarak, yapılarda elektriğin tesis edilmesi ve bakımının yapılması konuları da bu bilime dâhildir.

Bölümümüz bünyesinde eğitim gören öğrencilerimiz Devre Analizi, Arıza Analizi, Bilgisayar Destekli Tasarım, PLC’li Kumanda Sistemleri, Elektrik Makinaları, Güç Elektroniği, Tesisat, Pano Tasarımı konularında uzman olabilecek nitelikte laboratuar destekli olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca yaz stajı, teknik geziler ve birlikte yürütülen projelerle eğitim desteklenmektedir.

TARİHÇE

1987-1988 Eğitim-Öğretim Yılında Selçuk Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksekokulu adı altında kurulan okulumuzda, Elektrik ve Enerji Bölümü; 1995-1996 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Elektrik (NÖ) programı ve 2001-2002 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Elektrik (İÖ) programlarında eğitim vermeye başlamıştır. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ikinci öğretim kontenjanlarının kapatılmasıyla Elektrik (NÖ) programında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüz bünyesine 2 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır.

PROGRAM BİLGİLERİ

  • Bölüm Başkanı

 Öğr. Gör. Murat GÖZTAŞ

  • Bölüm AKTS ve Erasmus Koordinatörü   

 Öğr. Gör. Murat GÖZTAŞ

  • Bölüm Başkan/Koordinatör Yardımcısı  
 Öğr. Gör. Deniz UĞUR
  • Bölüm Sekreteri

 Şef Hesna DUYSAK

  • Eğitim Dili
 Türkçe
  • Eğitim Süresi (Yıl/Dönem)

 2 Yıl / 4 Dönem

  • Azami Süre (Yıl/Dönem)

 4 Yıl / 8 Dönem

  • Kontenjanı

 30

  • Staj Durumu

 Var (25 İş Günü)

  • Mezuniyet Ünvanı

 Elektrik Teknikeri

  • ÖSYM Tipi

 YGS-1

KABUL KOŞULLARI

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) ilgili mevzuatı doğrultusunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Ders gereksinimlerine bağlı olarak sözlü ve/veya yazılı sınavlar, proje ve/veya sunumlar üzerinden notlar verilir. Değerlendirme 4’lük kredi sistemine göre yapılır. Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise teorik derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmalıdır. Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler, yarıyıl sonu sınavına giremezler ve o derse gelecek yıl devamlı tekrar etmek zorunda kalırlar.

Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) şartlı başarılı nottur. Öğrencinin (DC) notu aldığı bir dersten başarılı olması için dönem not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrenci, 4 Dönemde aldığı toplam 120 AKTS Kredilik derslerin tamamından başarılı olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olduğunda ve 25 İş Günlük Staj çalışmasından başarılı olduğu takdirde mezun olarak diploma almaya hak kazanacaktır.

KAZANILAN DERECE

Programımızdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz Ön Lisans Diplomasına sahip olarak, Elektrik Teknikeri ünvanı kazanırlar.

ÜST KADEMEYE GEÇİŞ

Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinin Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Enerji Sistemleri, Kontrol ve Otomasyon, Meteoroloji, Uzay Mühendisliği Programları ile Fizik, Uçak Elektrik-Elektroniği, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Programlarına geçiş yaparak Lisans Eğitimine devam edebilirler.

ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI

Elektrik Programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Eğitim-Öğretim Yılı başında yapılan Yabancı Dil Muafiyet Sınavında başarılı olan öğrenciler, Zorunlu Yabancı Dil derslerinden muaf olurlar.

Daha önce bir Ön Lisans programından mezun olan ya da başka kurum/birimden yatay geçiş yoluyla programa kayıt olan öğrenciler muafiyet taleplerini dilekçe ile bildirebilirler. Önceki kurum/birimde alınan derslerin içeriğinin, Elektrik Programında verilen derslerin içeriğine uygunluğunun Bölüm Kurulu incelemesi ve Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu derslerden muaf tutulabilir.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun olan Teknikerlerimiz her sanayi kuruluşunda ve kamu sektörlerinde istihdam edilebilecek niteliktedir. Öğrencilerimiz mevcut eğitim programına göre almış oldukları zorunlu ve seçmeli derslerle Elektrik Teknikerine ihtiyaç duyulan bütün alanlarda çalışabilecek şekilde tam donanımlı olarak yetiştirilmektedirler.

PROGRAM YETERLİKLERİ

No

Program Çıktıları

1

Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgili hale gelir. Bireysel veya kurumsal iletişim süreçlerinde Türkçeyi etkin kullanır. Temel yabancı dil bilgisine sahip olur.

2

Mesleki ve genel anlamda çözümlemeler yapabilecek düzeyde matematik ve fizik bilgisini öğrenir ve kullanır.

3

İletişim kurma, kendisini özgürce ifade edebilme ve yeni fikirler geliştirme becerilerini kazanır ve kullanır.

4

Elektrik akımının etkilerini ve insan vücudunda yaratacağı hasarları bilir, gerekli ilkyardım tekniklerini öğrenir ve uygular.

5

Veri toplar, toplanan verilerin sunumunu ve yorumunu yapar. Öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterir ve elde ettiği sonuçları bilgisayar ortamında rapor ve sunum olarak düzenler. Temel bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

6

Temel elektrik büyüklüklerini ve kavramlarını bilir. DA devrelerinin analizini yapar ve devre teoremlerinin çözümünde kullanır. AA devre elemanlarını tanır ve çözümlemelerini yapar.

7

Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bireysel ya da takım olarak yürütür. Ölçme tekniklerini öğrenir, analog ve dijital elektrik ölçü aletlerini kullanır. Arızalarla ilgili analiz yapar ve çözüm üretir.

8

Genel elektrik makinalarının ve özel tasarımlı motorların yapısını bilir, tesisatlarını kurar, sarımlarını, kontrol, ölçüm, bakım, onarım ve montajını yapar.

9

Elektrik enerjisinin üretim ve iletimi hakkında temel bilgilere sahip olur. Elektrik enerjisinin dağıtımı, denetimi ve korunumu hakkında temel bilgilere sahip hale gelir. Güç Sistemlerinin analizini yapar.

10

Paket programları ile elektrik ve elektronik devreleri tasarlar, simülasyonlarını yapar, elektrik tesisat planlarını çizer, topraklama, kesit ve gerilim düşümü hesaplamaları yapar.

11

Mikrodenetleyici sistemlerini tanır, devrelerin analizlerini yapar ve sistem tasarımı uygulamalarında kullanır.

12

Analog Elektronik, Sayısal Elektronik ve Güç Elektroniği devrelerini tasarlar ve uygular.

13

Elektromekanik kumanda devrelerini, PLC ve SCADA sistemlerini tasarlar ve uygular.

14

Zayıf akım, kuvvet tesisatı ve özel amaçlı tesisatları yapmayı ve çalıştırmayı öğrenir ve uygular. Tesisatlar için gerekli pano tasarımlarını yapar.

15

Elektrik ve elektronik devrelerinde, kontrol ve koruma sistemlerinde kullanılan sensör ve dönüştürücüleri tanır, yapı ve çalışmalarını bilir ve kullanım amacına göre seçim yapar.

16

Kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. Mesleği ile ilgili etik kuralları ve teknik yöntemleri bilir. İşletme yönetimi ile ilgili temel konular hakkında bilgi sahibi olur.