Fizyoloji Anabilim Dalı

Bilimsel Araştırma

Anabilim dalımızdaki bilimsel araştırma konuları genellikle sinirbilim alanında özellikle limbik sistem işlevleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Besin alımının merkezi düzenlenmesi, öğrenme ve bellek işlevleri, nörogenez, davranış fizyopatolojisi vb konuların yanında bazı nöropsikiyatrik hastalıkların fizyopatolojisi ve olası yeni tedavi seçeneklerine yönelik araştırmalar gerçekleştirilmektedir.

Diğer bir bilimsel araştırma alanımız düz kas fizyolojisidir. Atriyum, aort, uterus vb düz kas içeren organların kasılma düzeyleri kaydedilerek bazı maddelerin bu kasılmalar üzerindeki etkileri araştırılmaktadır.

Kas Fizyolojisi Laboratuvarı:

Bu laboratuvarımızda 4 kanallı izole organ (doku) banyosu ve kayıt ünitesi yer almaktadır. Bu sistemde düz kas kasılmaları kaydedilerek hormon, ilaç, sitokin vb. maddelerin kontraksiyonlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. İzole organ banyosu ve kayıt sistemi kullanılarak, insan ve deney hayvanlarından elde edilen uterus, atriyum, damar, mide, trakea ve mesane dokularındaki izometrik kasılmalar üzerinde deneysel çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Tıbbi Farmakoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji ve Kalp Damar Cerrahisi anabilim dalları ile kas kontraksiyonlarını konu alan ortak araştırmalar sürdürülmektedir. Kas fizyolojisi laboratuvarı, lisans uygulama dersleri için de oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır.

Nöroendokrinoloji Laboratuvarı: Özellikle deney hayvanlarında in vivo araştırmaların ön planda olduğu Nöroendokrinoloji Laboratuvarı’nda intraserebroventriküler infüzyonlar ve beyin mikrodiyalizi yöntemi uygulanmaktadır. Bu laboratuvarımızda sıçan ve fareler için aplike edilebilen 2 adet sterotaksik cihaz ve 2 kanallı mikrodiyaliz pompasıyla birlikte analitik olarak yüksek performanslı sıvı kromatografi ve elektrokimyasal dedektör (HPLC-ECD) sistemi yer almaktadır. Sterotaksik cihazlar ve özel aparatlar kullanılarak mikroenjektörler aracılığıyla ICV enjeksiyonlar, özel problar aracılığıyla beyin mikrodiyalizi ve ozmotik minipompalar aracılığıyla beyin içi infüzyonlar gerçekleştirilmektedir. Ekstrakte edilmiş beyin dokularında ve mikrodiyaliz örneklerinde HPLC-ECD ile katekolaminerjik nörotransmitter konsantrasyonları analiz edilmektedir.

Sinirbilim Görüntüleme Laboratuvarı: Henüz kurulma aşamasında olan bu laboratuvarımızda floresan mikroskop görüntüleme sistemi bulunmaktadır. Beyin araştırmalarıyla ilgili deneysel çalışmalardan elde edilen doku kesitlerinde immün floresan yöntemlerin uygulanması planlanmaktadır.

Beyin Araştırmaları Ünitesi:

Sinirbilim alanıyla ilgili temel ve klinik bilimlerin ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirebilmesi amacıyla 2012 yılında kurulmuştur. KONÜDAM Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan Davranış ve Öğrenme ve Bellek Laboratuvarları imkânları da dâhil edilerek Psikiyatri, Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Tıbbi Biyoloji AD ile işbirliği içinde sinirbilim alanındaki bazı hastalıkların deneysel hayvan modelleri oluşturulmakta, bu hastalıkların fizyopatolojik süreçleri ve tedavi seçeneklerinin araştırılmasına yönelik projeler hazırlanmaktadır. Bu kapsamda, depresyon, anksiyete, Alzheimer hastalığı, serebral strok vb hastalıklarla ilgili çalışmalar diğer anabilim dallarıyla kollabarasyon halinde yürütülmektedir.