Üniversitemizde Kalite Sistemini Geliştirmek İçin Önemli Adımlar Atılıyor

10.09.2024

Üniversitemizde, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi iş birliği ile “Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS)” tanıtım ve eğitim programı düzenlendi.

Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda açılışı gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve üniversitelerin üst yöneticileri ile birim yöneticileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, “Yükseköğretim kurumlarının Avrupa kalite güvencesi standartları doğrultusunda kazanımlar elde etmesi ve bu standartları yakalaması adına ülkemizde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen, yönetilen bir süreç söz konusu. Bu süreç dahilinde yükseköğretim kurumlarının; liderlik, yönetişim ve kalite, eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme, toplumsal katkı başlıkları altında belli standartları yakalaması hedeflenmektedir. Tüm yükseköğretim kurumları açısından değerli olan eğitim programlarının akreditasyonu süreci açısından son birkaç yılda üniversitemiz için sevindirici ve gurur verici gelişmeler söz konusu. Bugün Hemşirelik, Tıp ve Eğitim Fakültemizden 8 programımızın akreditasyonunu almış durumdayız. Bunun dışında halihazırda müracaat aşamasında olan birçok fakülte ve programlarımızın akreditasyon süreçleri devam ediyor” dedi.



“Kalite ve Akreditasyon Süreçlerinde Çalışmaları Hızlandırdık”
Kalite konusunda süreçlerin hızla ilerlemesi için çalışmalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Feyzioğlu, “Hem programlarımızın akreditasyonu hem de Üniversitemizin Kurumsal Akreditasyon Programını geliştirme noktasında önemli aşamalar kaydettik. Kalite ve Akreditasyon süreçlerini bütüncül bir sistemle yönetme gereği doğrultusunda Ahi Evran Üniversitesi’nin geliştirmiş olduğu BKYS sisteminin işlerimizi daha verimli hale getireceğini düşündük ve bu sistemi temin ettik. Bu önemli konudaki tecrübelerinden istifade etmek üzere de bugün bu eğitim programını düzenlemiş bulunmaktayız. 2 gün sürecek eğitimler çerçevesinde üst yönetici grubumuza hem BKYS tanıtımı hem de özellikle akreditasyon süreçlerinin nasıl ilerletileceği noktasında kendilerinden destek almış olacağız” diye konuştu.

“Kalite Sistemini İyi Kurarsanız Başarı Beraberinde Gelir”
Kaliteyi, başarının temelindeki unsur olarak tanımlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ise, “Türkiye bu konuyu yeni yeni tanıyor ve üniversitemiz de bu konuda oldukça iyi bir noktaya doğru gidiyor. Başarıyı asıl besleyen unsur kalite. Kalite sistemini iyi kurabilirseniz sıralamalarda yükselişe geçme, gözlenebilir, denetlenebilir eğitim öğretim de beraberinde gelir. Göreve geldiğimizde hiçbir sıralama listesine girebilecek durumda değilken ilk kez 2019’da sıralama listelerine girmeyi başardık. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla dünya üniversiteleri arasında 800-1000 bandındayız ama hedefimiz ilk 500 arasında yer almak” ifadelerini kullandı.



“Yapılan İş Birliğinin Hayırlara Vesile Olacağına İnanıyorum”
Türkiye’de ve dünyada adından söz edilen bir üniversite olma hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu hedef doğrultusunda atama kriterlerimizi belirledik ve güncelliyoruz. Kazandığımız başarılar bir ekip işi… Bu süreçleri yürütürken bir ahi ile bir kardeşle karşılaştık. İlgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu ilk toplantımız ve ben bu dayanışmanın, iş birliğinin hayırlara vesile olacağını düşünüyor ve inanıyorum. Hocama ve ekibine çok teşekkür ediyorum.”  

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, gerçekleştirilen iş birliğinin hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasına başladı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 18 yaşında genç bir üniversite olduğunu ve yaklaşık 9 yıldır da kalite üzerine ciddi çalışmalarının yapıldığını aktaran Rektör Karahocagil, üniversitenin kalite ile ilgili tecrübelerini ve süreçlerini anlattı.



“İş Birliğiyle, Ahiliğin Kalite Ekseninde Yeniden İhyasını Birlikte Yapabiliriz”
Yürüttükleri kalite çalışmalarının felsefesinden bahseden Rektör Prof. Dr. Karahocagil, “Biz Ahi Evran’ın adını taşıyan üniversiteyiz. Biz bütün kalite çalışmalarımızı 9 yıldır ahilik temelinde yürütmeye çalışıyoruz. Ahiliğin aslında Türk kalite yönetim sisteminin başlangıcı olduğunu sadece biz söylemiyoruz, bilimsel makalelerde de yer alan bir husus… Türk kalite yönetim sistemini kuran Ahilik teşkilatıdır. Kalite çalışmalarımızın tamamını Ahiliğe yaslanarak devam ediyoruz. İnanıyoruz ki; Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan değer temelli bir kalite hareketidir. Onu, bugünlere taşıması gereken bizleriz, Ahi Evran’ın adını taşıyan bir üniversite olarak. Bu iş birliğiyle de Ahiliğin kalite ekseninde yeniden ihyasını birlikte yapabiliriz diye düşünüyoruz. İnşallah kalite alanındaki bu iş birliği, Rektör Hocamızın vizyonuyla, yöneticilerimizin gayret ve emekleriyle tamamına erecek ve Ahiliğin ışığında yeniden bir kalite hareketi, hem bizi hem ülkemizi hem de belki bütün insanlığı olumlu etkileyecek bir sürece evrilecektir diye umut ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, ‘Kalite Yönetim Sistemleri’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Eğitim programı, Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Mevlâna ve Konevi Konferans Salonlarında yapılan oturumlarla devam etti.
Paylaş