Üniversitemiz Köyceğiz Yerleşkesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Hattat Hüseyin Kutlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Pervâneoğulları Beyliği hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Prof. Dr. Yakupoğlu, Anadolu beyliklerinin ortaya çıkma sebeplerinin anlaşılması için o dönemde, Selçukluların içinde bulunduğu kargaşa, kaos durumunun idrak edilmesi gerektiğini anlattı.
Pervâneoğulları Beyliği’nin, Batı Karadeniz bölgesinde, Sinop’ta kurulan bir beylik olduğunu aktaran Yakupoğlu, “Anadolu’da beylikler dönemi var. Bu beylikleri iki önemli kısımda inceliyoruz. Birincisi; Malazgirt Savaşı’ndan hemen sonra ortaya çıkan beylikler ki, bunlar Malazgirt Zaferi’nin nişanesi olarak, Anadolu’nun fethinde önemli kahramanlıklar göstermiş, taşın altına elini koymuş beylerin kurduğu beylikler. İkinci kısımda ise; Moğol istilasının getirmiş olduğu yıkımlar, Haçlı Seferleri’nin kalıntıları, Bizans entrikalarının arasında sıkışan halkın kendi başının çaresine bakması, Selçuklu Devleti’nin yetersizliği gibi konular sebebiyle kurulan beylikler karşımıza çıkıyor. Pervâneoğulları da, bu ikinci kısımda yer alan, Anadolu’nun çok küçük bir kısmını kapsayan ve 1250, 1260’lardan sonra kurulan beyliklerden” dedi.
Kuruluşunda Muinüddin Süleyman Pervane’nin önemli yer tuttuğu Pervaneoğulları Beyliği’nin başına sırasıyla Mehmed Bey, Mesud Bey ve Gazi Çelebi’nin geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Yakupoğlu, Gazi Çelebi’nin denizcilik ve kahramanlıklarıyla diğer beylere göre ön plana çıktığını kaydetti.
Konuşmanın ardından, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç’ın Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu’na plaket takdimi ve fotoğraf çekimi ile program sona erdi.