Özel Eğitim Bölümü

BÖLÜM HAKKINDA

Özel Eğitim Bölümü 2000-2001 öğretim yılında Zihin Engelliler Öğretmenliği Anabilim Dalı olarak  5 Ana Bilim Dalını kapsayacak biçimde açılmıştır.  Zihin Engelliler Öğretmenliği Anabilim Dalı 30 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Bölümümüzde yaklaşık 810 lisans öğrencisi, 110 yüksek lisans öğrencisi 22 doktora öğrencisi bulunmaktadır. Bölümde 1 Profesör, 4 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi ve 6 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Öğretim ve Araştırma Görevlilerinin tamamı yüksek lisans ya da doktora eğitimine devam etmektedir.

Bölümümüz Özel Eğitim Öğretmenliği Anabilim Dalı Üniversite sınavında sözel puan ile öğrenci almaktadır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 ve 2018 yıllarında yayınlanan Özel Eğitim Öğretmenliği Anabilim Lisans Programı kapsamında eğitim verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, 4 ve 6. dönemde haftada 4 saat uygulama 1 saat teorik olarak alınması gereken Özel Eğitim Kurumlarında Gözlem ve Özel Eğitim Okullarında Kurum Deneyimi, 7. ve 8. dönemde alınması gereken Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri ise haftada 8 saat uygulama 2 saat teorik olarak alınmaktadır. Uygulamalar Özel Eğitim Uygulama Merkezi (Kademe I ve kademe II), Özel Eğitim İş Eğitim Merkezi (Kademe III), özel eğitim sınıfı bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde yürütülmektedir.

Bölüm açıldığı tarihten bugüne kadar çok sayıda Ulusal Özel Eğitim Kongresini organize etmiştir. Buna ek olarak ulusal düzeyde birçok kongrenin yapılmasına da büyük katkılar yapılmıştır. Ayrıca 2010 yılından bu yana bölüm tarafından başlatılan ve 3 yılda bir kez düzenlenen ELMİS kongresi gerçekleştirilmektedir. Bu eğitim-öğretim yılı içinde (2022) beşincisi Karatay Üniversitesinde düzenlenmiştir. Konya’da özel eğitim alanında yürütülen hizmetlerin topluma ulaştırılması, alanda çalışan akademisyen ve eğitimcilerin farklı ortamlarda bulunma ve etkileşimlerini artırmak için bütün öğretim elemanlarının yurt içinde ve yurt dışında yapılan birçok kongreye katılımları teşvik edilmekte ve başarıyla araştırmalarını sunmaktadırlar. Ayrıca öğretim elemanlarımız hem yurt içinde hem yurt dışında yayımlanan önemli dergilerde yayın yapmaktadırlar.

Özel Eğitim Öğretmenliği Anabilim Dalından mezun olan öğretmen adayları çoğunlukla bugüne kadar atanma konusunda herhangi bir problem yaşamamışlardır. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığına bağlı zihin engelli çocuklara eğitim-öğretim hizmeti veren özel eğitim okullarına, özel eğitim sınıfı bulunan ilkokul, ortaokul ve liselere, rehberlik ve araştırma merkezlerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlara atanabilmektedirler. Bununla birlikte özel özel eğitim kurumlarında da çalışabilmektedirler veya kendilerine ait kurumlar açabilmektedirler.