Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Bölüm Tanıtımı

Bölüm Hakkında:

Şehir ve bölge planlama disiplini insan yerleşmelerinin etkili planlama ve yönetimi ile yapılı ve doğal çevrenin korunması ve kayak kullanımı ile ilgilidir. Planlama, ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmedeki fiziksel/mekânsal gelişmelerin bir plan/düzen çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunmaktır. Şehir planlama eylemi, toplumsal ilişkiler bütünü ile etkileşimli bir biçimde, kentsel alanlarda arazi kullanımının, üretim ve tüketim alanlarının, ulaşım ağlarının, genel mekânsal yapının belirlenmesi, öngörülmesi ve planlanması sürecidir.

Pek çok disiplinin kavşağında yer alan planlama, sosyal bilimler ve doğa bilimlerindeki kavramları kent, planlama ve tasarım kuramları ile uyumlaştırmak ve bu kavramları daha sağlıklı, daha kapsayıcı ve daha yaşanabilir kentsel mekânlar oluşturmada kullanmak için disiplinler arası bir sentez gerektirmektedir. Bu nedenle Şehir ve Bölge Planlama Bölümü eğitimi çok sayıda farklı disiplinin sentezini gerektiren teorik dersler ile stüdyo çalışmalarından oluşmaktadır. Teorik derslerde stüdyo çalışmalarını destekleyici nitelikte geniş bir yelpazede (Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Çevre Bilimleri, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bilimleri, Coğrafya, Halkla İlişkiler, Eğitim, Hukuk, Bilgi Bilimi, Psikoloji, Sosyoloji, Nicel Teknikler vb.) temel bilgiler yer almaktadır. Stüdyolarda ise öğrenim yılına bağlı olarak ölçeği değişen örneklem alanlarında (kent parçaları, kent,  metropoliten alan veya bölgeler) araştırma, analiz ve planlama teknikleri öğretilmekte ve planlar üretilmektedir.

Bölümümüz planlama öğrencilerine, özel planlama durumlarına kapsamlı bakabilmede ve ekolojik, ekonomik ve sosyal açılardan sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturmada yardımcı olacak bilgi ve becerileri oluşturur, öğretir ve paylaşır. Program ve araştırmalarımız güçlü bir çevre bileşenine sahiptir ve kamunun ortak çıkarına adanmıştır. Bölümümüz akademik özgürlüğe, yaratıcılığa ve yenilikçiliğe, fakülte ve öğrencilerin birlikteliğinde takım çalışmasına, herkes (öğrenci ve akademik personel) için fırsatlar sunma konusunda öncü olmaya, sosyal sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeye önem vermektedir.

Program bu misyon doğrultusunda mesleki yeterlilik ve bireysel zenginleşmesinin temeli olarak; analitik düşünebilen; stratejik karar verebilen; bilgiyi etik değerler içinde yorumlayan ve kamu yararına toplumsal yaşama aktaran; disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilen, çeşitli toplulukları uzlaştırmada işbirliği içinde olan; doğal, toplumsal ve tarihsel çevreye karşı duyarlı yaşanabilir ortamlar tasarlayan; farklılıkları zenginlik kabul eden; empati kurabilen; karar vermede katılıma açık; kültürlü, aydın, yeniliğe ve değişime açık, sürekli öğrenen, ileri görüşlü; planlamayı yaşamın güncel her alanına yansıtabilen, sorumluluk ve inisiyatif sahibi girişimci; planlamayla ilgili hukuki bilgilere sahip; problemlere yaratıcı çözümler üretebilen; teknolojiyi kullanabilen; yeteneklerini ön plana çıkaran; üretken, ürettiği değerlerle ülkesini tüm dünyada temsil eden nitelikli, yetkin ve etkili planlama uygulayıcıları yetiştirmeyi hedeflemektedir.