Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü
05.09.2024

‘Konya ve Sille Hazineleri’ Sergisi Kavala'da Açıldı

Kavala'da, Kapadokyalı mübadillere ait eşyalar ve fotoğraflardan oluşan "Konya ve Sille Hazineleri" sergisi açıldı.

Konya Selçuklu Belediyesi, Kavala Belediyesi, Muhammed Ali Araştırma Merkezi (MOHA), Yeni Gerveli Kapadokya Araştırmaları Merkezi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen serginin açılışına; Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ve Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fırat Yaldız katıldı.

Konya Selçuklu Belediye Başkanı Pekyatırmacı, serginin Kavala’da açılmasının ortak kültürel mirasın korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Pekyatırmacı, Kavala'da düzenlenen bu serginin Konya’da geçen yıl gerçekleştirilen Uluslararası Sille Sempozyumu'ndaki serginin devamı niteliğinde olduğunu ifade etti.

MOHA Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen sergide, Konya ve Sille’den getirilen eserlerin Yunanistan’da sergilenmesinden duydukları gururu dile getiren Pekyatırmacı, serginin iki toplumun ortak tarih ve kültürünü yansıttığını söyledi. Ayrıca, bu serginin yüzyıllar öncesine dayanan hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünü yeniden hatırlattığını ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde kültürel etkinliklerin önemli bir köprü görevi gördüğünü belirterek, bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Ayrıca, tarih boyunca Müslüman ve Hristiyan toplulukların birlikte yaşadığı bu topraklarda, farklı dinlerin ve kültürlerin ortak yaşam mirasının izlerinin hala yaşatıldığını vurguladı.

Açılışın ardından, heyet Kavala Belediye Başkanına da ziyarette bulundu. Görüşmede, iki şehir arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve kültürel bağların güçlendirilmesi üzerine fikir alışverişi yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, bu ziyaretin dostluk ilişkilerini daha da pekiştireceğine inandıklarını belirtti.