Sıkça Sorulan Sorular

23.09.2021

DERS KAYIT (KAYIT YENİLEME)

Ders kaydınızı https://obs.erbakan.edu.tr/oibs/ogrenci/login.aspx adresinden giriş yaparak yapabilirsiniz.

Öğrenci Bilgi Sistemine kullanıcı adınız (öğrenci no) ve şifreniz (tek şifre) ya da E-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Birinci sınıf öğrencilerinin güz yarıyılı ders kayıt işlemleri Üniversitemiz tarafından yapılmaktadır. Diğer öğrencilerin Kayıt yenileme (Ders Kayıt) İşlemleri, Akademik Takvimde belirtilen tarihler arasında, öğrenci tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi(OBS) üzerinden derslerin seçilmesinin ve danışman onayından sonra tamamlanmaktadır.

İlk kayıt ve kayıt yenileme (Ders Kayıt) sırasında katkı payı ya da öğrenim ücreti ödemesi gereken öğrenci ders kaydı yapamaz. Ayrıca, yalnızca katkı payı ya da öğrenim ücreti ödemesi yatıran öğrenci kaydını yeniletmiş sayılmaz.

Şifrenizi bilmiyorsanız, https://teksifre.erbakan.edu.tr/ adresinden alabilirsiniz yada E-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz.

Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek için bölüm başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanıdır. İlgili bölüm başkanı, kesin kayıt yaptıran her öğrenciye tam zamanlı öğretim elemanları arasından bir akademik danışman atar. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yeniletme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemler yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olmak üzere öğrenim süresi boyunca öğrencilere destek olur.

Öğrenciler, her yarıyıl başında ilgili Akademik Takvimde belirtilen tarihler arasında kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler, öğrencilik haklarından faydalanamaz, o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır. Süresi içinde kaydını yeniletmeyenlerden haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin mazeretini belirten dilekçe ile Akademik Takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtlar için tanınan süre içerisinde birim öğrenci işlerine başvurması gerekmektedir. İlgili Birim (Fakülte/ Meslek Yüksekokulu/ Enstitü) Yönetim Kurullarınca öğrencinin durumu incelenir ve mazeretleri geçerli görülenlerin ders kayıtları birim öğrenci işleri tarafından yapılır.

Her öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti ödemez. Normal öğrenim süresini aşan öğrenciler, ikinci bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler, sağlık lisans tamamlama öğrencileri, mühendislik tamamlama öğrencileri, yabancı uyruklu öğrenciler, ikinci öğretim öğrencileri, tezli yüksek lisans ikinci öğretim öğrencileri, tezsiz yüksek lisans öğrencileri katkı payı/ öğrenim ücreti öder.

Öğrenci Bilgi Sistemine giriş yaptığınızda, Ders Kaydı Ekranında harç borcunuz görünecektir. Harç borcu olan öğrencilerin ders kaydı yapmasına sistem izin vermeyecektir. Harç borcu ödendikten sonra ders kaydı yapabilirsiniz

Türkiye’nin her yerindeki Vakıfbank ATM’lerinden kartsız işlem menüsünden ya da Vakıfbank İnternet Bankacılığını kullanarak öğrenci numaranızla katkı payı/öğrenim ücretini yatırabilirsiniz.

Katkı payını/öğrenim ücretini sehven fazla ödeyen öğrenci, dekont (ödeme belgesi) ve Katkı Payı İade formu ile akademik birim öğrenci işlerine başvuru yapması halinde iade işlemi yapılır.

Kayıt yenileme işlemleri sırasında yapılacak hatalar Üniversitemiz Akademik Takvimde belirtilen ders ekleme, bırakma ve danışman onayı tarihlerinde danışman öğretim elemanı yardımı ile düzeltilebilir.

Öğrenci izleyen yarıyılda ders kaydı yaptığı takdirde öğrencilik hakkı devam eder. İlgili dönemde ders kaydını yaptırmayan, azami öğrenim süresini aşan öğrencilere öğrenci belgesi düzenlenmez.

Akademik yıl (eğitim-öğretim yılı): Güz Yarıyılı ve Bahar Yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluşan süreyi ve her yarıyıl; kayıt, kayıt yenileme ve sınav süreleri hariç en az on dört haftayı belirleyen, öğrencinin bir akademik yıl için kullanacağı bir zamanlama rehberidir. Eğitim- Öğretim Başlama ve bitiş tarihleri Kayıt ve sınav dönemleri ile önemli başvuru tarihleri Akademik Takvimde belirtilir. Öğrencilerimizin özellikle ders seçimi, vb. konularda takvime uymaları zorunludur. Aksi halde hak kaybı yaşanabilir.

ÖĞRENCİ KİMLİK KARTI İŞLEMLERİ

ÖSYM sınavı ile Üniversitemize yerleşen öğrencilerin öğrenci kimlik kartları, sistemde kayıtlı olan fotoğraf ve bilgiler doğrultusunda düzenlenmektedir. Basılan öğrenci kimlik kartları akıllı kart özelliği tanımlandıktan sonra Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili bölümlere teslim edilmektedir. Öğrenciler kimlik kartlarını akademik birim öğrenci işlerinden ders başlangıç tarihinde biriminiz öğrenci işleri bürosundan teslim alabilirsiniz.

KAYIT DONDURMA İŞLEMLERİ

Kayıt dondurmak için haklı ve geçerli bir nedenin bulunması ve bunun belgelenmesi durumunda ilgili birim (Fakülte/ Meslek Yüksekokulu/ Enstitü) yönetim kurulu kararıyla ara vermek mümkündür.

Öğrenimine ara vermek zorunda kalan öğrenci haklı ve geçerli nedenlere uygun olarak mazeretini belgelemesi ve ilgili birim (Fakülte/ Meslek Yüksekokulu/ Enstitü) yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi kaydıyla kayıt dondurabilir. Kayıt dondurma süresi öğrenim görülen programın eğitim-öğretim süresinin yarısını geçemez.

Haklı ve geçerli mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, sağlıkla ilgili mazeretler dışında yarıyılın/yılın başlangıcından itibaren bir ay içinde öğrencilerin talebi üzerine, ilgili yönetim kurulu kararı ile dondurulur.

Kayıt donduran öğrenciler kayıtlarının dondurulduğu süre zarfında hiçbir öğrencilik hakkından yararlanamazlar.

Aradığınız cevabı bulamadınız mı? Daha fazla soru ve daha fazla cevap için tıklayınız.