Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi

LABORATUVARLARIMIZ

Havacılık Yönetimi Bölümü Laboratuvarları
Simülasyon Laboratuvarı: Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarının bilgi işlem ihtiyaçları için oluşturulan bu laboratuvarda, bölümde okutulan çeşitli derslerde kullanılan çeşitli yazılımların (GAMS, MS Office vb.) yüklü olduğu ve ihtiyaç halinde yenilerinin de yüklenebileceği dokuz bilgisayar yer almaktadır. Ayrıca laboratuvarın geniş fiziksel alanı öğrencilerin grup çalışmalarını yapmalarına da imkan vermektedir. Laboratuvarımız aynı zamanda küçük öğrenci grupları için tematik derslerde de kullanılabilecektir. Bölümümüzde başvuru süreci devam eden yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programlarının öğrenci alımı başladığında bilgisayar uygulaması gerektiren kimi derslerde de laboratuvarımız kullanılabilecektir. 




ERP ve İş Zekası Laboratuvarı: Havacılık yönetimi bünyesinde kurulum süreci devam eden ERP ve İş Zekası laboratuvarımızda, öğrencilerin özellikle Genel Muhasebe ve Kurumsal Kaynak Planlaması derslerinde kullanacakları ERP yazılımları yüklenen bilgisayarlarda uygulama yapabilmeleri, grup çalışmaları için kullanmaları planlanmaktadır. Ayrıca çeşitli zamanlarda farklı ERP yazılımı şirketleri tarafından yapılacak tanıtım ve seminerlerde de kullanılması düşünülmektedir. 


 
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Laboratuvarları

Elektronik ve Haberleşme Laboratuvarı: Laboratuvarımız Fakülte binamızın 7. katında bulunan 712 numaralı laboratuvardır. Yaklaşık 100 metre kare alan içinde kurulan laboratuvar aynı anda 6 farklı grup uygulama çalışmalarını yapabilecek şekilde düzenlenmiştir.
Analog Elektronik dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Analog Elektronik Eğitim Setleriyle, Diyot uygulamaları, Tranzistör uygulamaları, JFET uygulamaları, İşlemsel Yükselteçler Uygulama Modülleriyle Op-Amp uygulama deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Sayısal Elektronik dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Sayısal Elektronik Eğitim Setleriyle, İkili Sayılar, Kodlamalar, Sayısal Kapılar, Flip Floplar, Sayıcılar, Toplayıcılar ve Çıkartma Devreleri, MUX-DEMUX uygulama deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Devre Analizi Dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan boardlar vasıtasıyla DC ve AC uygulamalar için Temel Devre Elemanları tanıma, Seri, Paralel, Karışık Devre Çözümleri, Devre Çözüm Teoremleri Yöntemleri deneyleri, Kaynak Dönüşüm deneyleri, Maksimum Güç Teorem deneyleri, İş Güç Enerji uygulama deneyleri RL-RC-RLC deney uygulama gerçekleştirilebilmektedir.
Haberleşme Tekniği dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Analog - Dijital Haberleşme Eğitim Setleri ile Sinüs Osilatörler ve RF Filtreler deneyleri, AM Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, FM Modülü ve Demodülasyon deneyleri, ADC ve DAC deneyleri, ASK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, FSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, PSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, QPSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Ayrıca Fakültemiz öğrencilerinden oluşan Ulusal ve Uluslararası yarışmalara hazırlanan takımlarımıza da destek verip Model Uydu, İHA, VTOL ve Roket takımlarımızın Elektrik, Elektronik ve Haberleşme AR-GE ve Tasarım çalışmalarında Laboratuvarımızda destek verilmektedir.
 




RF Laboratuvarı: 70 numaralı RF Laboratuvarında RF ölçümlerinden elektronik-aviyonik test ve ölçümlerine kadar birçok ölçüm yapılabilmektedir. Elektronik bölümde devre tasarımından gömülü sistem yazılımlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Ayrıca IHA ve roket tasarımları yapılarak uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Mekanik tasarım ve üretimlerin yanında aviyonik sistem tasarımlar ve uygulamaları da yapılmaktadır. 
Laboratuvarda RF ölçümlerini yapabilmek için Network Analayzer bulunmaktadır. RF sinyalleri ile ilgili gelişmiş ölçümler yapılabilmektedir. S11, S21 parametreleri SWR, frekans ölçümü gibi birçok ölçüm yapılabilmektedir. Ayrıca elektronik ile alakalı osiloskop LCR metre ve multimetreler ile elektronik ölçümler yapılabilmektedir.  Ayrıca devre baskı yöntemleri ile devre tasarımı gerçekleştirilmektedir. Bununla beraber gömülü sistem yazılımı ile ilgili birçok proje yürütülmektedir. 
Laboratuvarda ayrıca IHA tasarımı ve üretimi yapılmaktadır.  Ayrıca roket yarışmaları için roket tasarım ve üretimi gerçekleştirilmektedir. IHA ve roket üretimlerinin mekanik akasmaları için köpük parçalarının kesimi için 4 eksenli CNC köpük kesme makinesi bulunmaktadır. Ayrıca kompozit malzemelerden cam elyaf ve karbon elyaf yöntemleri ile parçalar üretilebilmektedir. Üretim yaparken gerekli olan ara parçalar için laboratuvarda 3D yazıcılar bulunmakta ve aktif olarak kullanılmaktadır. 







Uydu Tasarım ve Geliştirme Laboratuvarı: Uydu Tasarım ve Geliştirme Laboratuvarı, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bünyesinde, 2021 yılından kurulan ve faaliyetlerini sürdüren, hava ve uzay araçları alt sistemleri tasarım ve geliştirme konularında proje tabanlı çalışmalar gerçekleştiren araştırma laboratuvarıdır. Güncel akademik çalışmaları ve havacılık ve uzay sektöründeki şirketlerin AR-GE problemlerini yakından takip ederek çözümler sunmanın yanında proje çalışma kültürünü kazanmış kalifiye ve yetenekli insan kaynağı yetiştirmek laboratuvarımızın ana amaçlarındandır.

Çalışma Konu Başlıkları
  1. Hava ve Uzay araçları için MIL (Model In The Loop) ve HIL (Hardware In the Loop) testlerinin yapılması ve kontrol algoritmalarının geliştirilmesi
A.Tamamlanmış Projeler
  • Sabit kanatlı ve döner kanatlı hava araçlarının MIL testlerinin yapılması ve ikili (cooperative flight) uçuş için yörünge planlaması ve takibi için waypoint navigasyon algoritmalarının geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Sabit kanatlı bir uçağın MIL ve HIL testlerinin yapılması ve LQR ve PID kontrolcü performanslarının kıyaslanması (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Hava araçlarında kullanılan MEMS tabanlı düşük bütçeli IMU (Inertial Measurement Unit) sensörü için Sensör Füzyon ve Kalman filtresi algoritmalarının geliştirilmesi ve gerçek zamanlı testlerinin yapılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
B.Devam Eden Projeler
  • Uydu Yönelim Kontrolü İçin Reaksiyon Tekeri Test Düzeneğinin Geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  • Bir savaş uçağının iniş takımlarının modellenmesi ve uçağın iniş ve kalkış performansının incelenmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  1. Hava ve Uzay araçları için test düzeneklerinin tasarlanması ve üretilmesi
    1. Tamamlanmış Projeler
      • Hava ve Uzay araçlarının yönelme açılarının gerçek zamanlı kontrolü için jiroskopik test düzeneği tasarlanması ve üretilmesi.
B.Devam Eden Projeler
  • Uydu Yönelim Kontrolü İçin Reaksiyon Tekeri Test Düzeneğinin Geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  • Düşük maliyetli lazer sensörlerinden, 3D pozisyon belirleme test düzeneğinin tasarlanması ve üretilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Bluetooth Beacon teknolojisi kullanılarak, ROS (Robot Operating System) tabanlı çoklu uçuş çalışmaları için pozisyon belirleme test düzeneğinin üretilmesi ve uçuş testlerinin yapılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  1. Uçuş Mekaniği ve Aerodinamik
A.Tamamlanmış Projeler
  • Ducted fan ile çevrelenmiş bir pervanenin itki performansının farklı parametrelere bağlı olarak deneysel araştırılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
B.Devam Eden Projeler
  • Sabit kanatlı bir uçak için boylamasına hareket dinamiklerine bağlı olarak yatay kuyruk kritik yüklerin detaylı olarak incelenmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).

 
Uçak Mühendisliği Bölümü Laboratuvarları
 
Otomatik Kontrol Laboratuvarı: Necmettin Erbakan Üniversitesi  Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Otomatik Kontrol Laboratuvarında; Lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerinde  havacılık ve uzay bilimleri alanında kritik öneme sahip sistem dinamiği ,otomatik kontrol,uçuş mekaniği ve uçuş dinamiği gibi derslerin uygulamalarını desteklemek için planlanmış bir Laboratuvardır.
Laboratuvarımızda lisansüstü çalışmalar kapsamında 2 (iki) adet BAP araştırma Projesi ve çok sayıda TUBİTAK 2209A, TUBİTAK2209B TUSAŞLİFT UP projeleri kapsamında çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarımız ayrıca TEKNOFEST,ODTÜ VTOL vb. birçok ulusal ve uluslararası yarışma kapsamında uygulama çalışmalarına da hizmet vermektedir.





Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Rüzgar Tüneli Laboratuvarı: Uçak Mühendisliğinin pratik uygulamalarında kullanılan uçaklar ve diğer hava taşıtlarının boyutları çok büyük olduğu için yeryüzünde yapılan testlerinde birebir gerçek boyutlarda testlerinin yapılması imkanı kısıtlıdır. Bu nedenle modelleme ile oluşturulan küçük boyutlardaki hava taşıtlarının uçuş şartlarını simüle eden rüzgar tünelleri ile aerodinamik akış karakteristikleri (sürüklenme, kaldırma, taşıma ve moment katsayıları) belirlenebilir. Elde edilen deneysel sonuçlar prototip hava taşıtlarının gerçek şartlardaki aerodinamik kuvvetlerinin hesaplanmasında kullanılabilir. Ayrıca hava taşıtlarının uçuş şartlarında oluşan akış yapısındaki üç boyutluluk ve türbülanslılık etkisini hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile doğru simüle edilebilmesi için rüzgar tünellerinde elde edilen deneysel datalarla doğrulanma ihtiyacı vardır. Uçak Mühendisliği Bölümümüzde aerodinamik çalışmaları için oluşturulan Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Rüzgar Tüneli Laboratuvarı ile deneysel ve sayısal çalışmaların karşılıklı olarak doğrulanması ve gerçek şartlardaki hava taşıtlarının aerodinamik kuvvetlerinin belirlenmesi için araştırma ve uygulama çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda İHA ve SİHA modelleri, mühimmatlar (roket, füze, torpido vb.), rotor aerodinamiği, airfoil ve rotor pala tasarımı ve analizleri, akış kontrol sistemleri, rüzgar türbini iz etkileşimleri ve rüzgar çiftliklerinin simülasyonları üzerine çalışmalar yapılabilir.




 
Motor Test Laboratuvarı: Uçak mühendisliği bünyesinde yer alan 718 numaraları laboratuvar tamamen öğrencilerin çalışması için ayrılmış 80 metrekarelik bir alanı oluşturmaktadır. Öğrenciler kendi çalışmaları için tahsis edilen bu laboratuvarda, laboratuvardan sorumlu öğretim elemanı sorumluluğunda çalışmalarını mesai saatleri içerisinde gerçekleştirmektedir. Öğrenciler genellikle Teknofest, ODTÜ VTOL ve diğer yarışmalar için geliştirdikleri İnsansız Hava Aracı (İHA), roket, helikopter vs. araçların her türlü analiz, hesaplama, üretim ve test çalışmalarını bu alanda gerçekleştirmektedir. Laboratuvarda, birden fazla takımın çalışmasına olanak sağlayan masa, sandalye, bilgisayar, elektronik ekipman, üretim için gerekli malzemeler ve sürekli internet bulunmaktadır. Öğrenciler bu alanı aynı zamanda gerek bitirme çalışmaları gerek diğer projelerini geliştirme çalışmalarında da kullanmaktadır. Özellikle TAI-TUSAŞ’ın lift-up çalışmalarını yapmayı hak kazanan öğrenci grupları bu laboratuvarda projelerini geliştirmektedir. Laboratuvarlarda çalışma koşulları “Öğrenci Yarışmaları ve Projeleri Yönergesi”nde detaylı olarak anlatılmıştır. 




Uçuş Teorisi Laboratuvarı: Uçuş teorisi Laboratuvarında Teknofest, ODTÜ VTOL, TUBİTAK İHA vb. ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan lisans öğrencileri projelerinin uygulamalarını bu laboratuvarda geçekleştirmektedir. Ayrıca Uçuş simülasyonu ve İHA pilotluğu için simülasyon uygulamaları da yapılmaktadır.





Kompozit Laboratuvarı: Laboratuarda akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından malzemelerin belirli özelliklerini (ısı dayanımı ve mukavemeti gibi) artırmak ve geliştirmek amacıyla ortaya çıkan nanokompozitlerin üretimi ve çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca öğrenci yarışma grupları insansız hava aracı parça tasarımı ve üretimi yapmaktadır.
Ekipmanlar:
  • Tav Fırını
  • Sanikatör Karıştırıcı
  • Mekanik Karıştırıcı
  • Manyetik Karıştırıcı
  • Dijital Terazi