Hukuk Fakültesi
04.04.2022

Üniversitemizde Söyleşiye Katılan Metin Feyzioğlu: "Olası Rusya-Ukrayna Barışında, Türkiye’nin İmzası Olacak"


Türkiye Barolar Birliği 8. Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Üniversitemizde ‘Rusya – Ukrayna Krizi Çerçevesinde Türkiye’nin Dış Politikasına Genel Bakış’ konulu söyleşiye katıldı. Prof. Dr. Feyzioğlu, “Bugün Rusya-Ukrayna krizinde, iki taraf da Türkiye kolaylaştırıcı olsun diyor ve Türkiye’nin garantör olmasını istiyor. Eğer bir barış olacaksa muhtemelen Türkiye’nin büyük katkısıyla olacak. Ne zaman olur bilmiyorum ama Türkiye’nin imzası olacak o barışta. Umuyorum bir an önce olur” dedi.

Üniversitemiz Hukuki Araştırmalar ve Gelişim Topluluğu tarafından Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programda ilk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu kürsüye geldi. Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemiz Hukuk Fakültesi’nin yeni kurulan bir fakülte olmasına rağmen önemli çalışmalara imza attığını belirtti.
 


Türkiye’nin, tüm dünya ülkeleri için vazgeçilemeyecek bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Dünya tarihinde Osmanlı Devleti gibi, yönettiği topraklarda barışı sağlayan, toplumların kimliğini koruyan, dil, din, sosyal yaşamlarına saygı gösteren başka bir devlet olmamıştır. Bunu net bir şekilde ifade ediyorum. Bu, bizim gurur kaynağımızdır. Millet olarak, özgüvenimizin tarihimizden geldiğinin farkında olarak gurur duymalıyız” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’nun konuşmasının ardından söyleşiye geçildi.



“Suriye’nin Kuzeyinde Kurulması Planlanan PKK Devletini, ABD ve Rusya’ya Karşı Önledik”
Konuşmasında, Türkiye’de gerçekleşen olayların tesadüf olmadığının altını çizen Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “Bir dönem, Türkiye’de sokaklar kazılıyor, barikatlar kuruluyor… PKK, Suriye’nin kuzeyinde devletleşiyor ve Türkiye’de 15 Temmuz askeri darbe girişimi yaşanıyor… Bunların hiçbiri tesadüf değil. 15 Temmuz öncesinde Türkiye, ABD ile birlikte Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı ortak harekat yapıp, aynı zamanda PKK unsurlarını da temizleyecekken 15 Temmuz yaşandı ve Türkiye bu darbe girişimini bastırdı. Sonrasında ABD’ye harekatı başlatalım dediğimizde ret cevabı aldık. Bunun üstüne Türkiye, tek başına Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekatı’nı başlattı ve Suriye’nin kuzeyinde PKK devletinin kurulmasını önledik. Üstelik ABD ve Rusya’nın desteğini alan terör örgütüne karşı önledik” dedi.



“Olası Rusya-Ukrayna Barışında, Türkiye’nin İmzası Olacak”
Gerçekleşen olayların bütününe bakıldığında Türkiye’nin Ukrayna’daki rolünün anlaşılabileceğini vurgulayan Feyzioğlu, “Lüks otellerimiz var diye gelmediler bize. Türkiye’yi yıkamadılar, çareleri yoktu, ondan geldiler. Neticede Türkiye, Libya’da meşru hükümeti tanıttı, kendi ülkesinde şehir ayaklanmalarını bastırdı, Suriye’de kurulacak ve Türkiye’ye yayılacak olan sözde PKK devletinin başını ezdi. Tam o günlerde Amerika Türkiye’ye; ‘Sana öyle bir ekonomik operasyon yaparım ki canını okurum’ dedi ve operasyonu yaptı ama başaralı olamadılar, biz ayağa kalktık. Dedik ki: ‘Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de biz varız. Bizim dışımızda, bizi hesaba katmayan hiçbir politika burada tutmayacak’. Biz Libya, Katar, Afrika’da olmasaydık, kendi içimizde birlik olmasaydık, 15 Temmuz’u bastıramasaydık, PKK’nın başını bu kadar destekçisine rağmen ezemeseydik bunlar olmazdı. Bugün Rusya-Ukrayna krizinde, iki taraf da Türkiye kolaylaştırıcı olsun diyor ve Türkiye’nin garantör olmasını istiyor. Eğer bir barış olacaksa muhtemelen Türkiye’nin büyük katkısıyla olacak. Ne zaman olur bilmiyorum ama Türkiye’nin imzası olacak o barışta. Umuyorum bir an önce olur” ifadelerini kullandı.