Kariyer Merkezi (NEÜ Artı Kariyer)

İş Arama Stratejileri

Çalışmak hayatımızın temel olgularından biridir. Bireyler çeşitli amaçlar için çalışmak ister ve iş aramaya başlar. Peki, iş ararken hangi adımlar bizi başarıya götürür ve hayalimizdeki işe sahip olmamızı sağlar?

1) Hedefinizi ve kriterlerinizi belirleyerek harekete geçin.
Hedefi olmayan başarıya ulaşamaz. İş aramaya başlamadan önce ne istediğinizi düşünmeli, çalışacağınız işten beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Eğer mesleğinize yönelik birden fazla çalışma alanı varsa nerede çalışmak istediğinizi düşünmeli ve bir iş arama odağı oluşturmalısınız. Çalışacağınız işin tam zamanlı mı yoksa yarı zamanlı mı olacağı, maaş gibi işle ilgili kriterlerinizi belirlemelisiniz. İş fırsatlarını değerlendirirken maaş önemli bir faktör olsa da iş yerinin size uzaklığını, çalışma ortamını ve bu işin size neler kazandıracağını düşünmelisiniz.

2) Doğru bir özgeçmiş hazırlayın.
Özgeçmiş oluştururken eğitim bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde eklemeli, tüm iş deneyimlerinize ve katıldığınız projelere yer vermelisiniz. Üniversite döneminde çalıştığınız küçük iş deneyimleriniz, işverene sizin mücadeleci ve çalışkan oluşunuz hakkında fikir verir. Bu yüzden hiçbir iş tecrübesini küçümsemeyin. Katıldığınız gönüllü faaliyetler işverende oluşturduğunuz izlenim açısından oldukça önemlidir. Özgeçmişinizde başvurduğunuz kuruma yönelik çözüm odaklı ve işin uzmanı olduğunuzu belli edecek önerilerinizin olması size artı puan kazandırabilir.

3) İş ararken tüm platformları kullanın.
İş arama sürecinde gazete gibi geleneksel kaynaklar artık mazide kaldı. Kariyer platformlarına özgeçmişinizi eklemeniz ve güncel tutmanız olası bir iş fırsatını değerlendirebilmenizi sağlar. Eğer iş arama sürecindeyseniz kariyer sitelerindeki ilanları düzenli olarak gözden geçirmelisiniz. Linkedin gibi sosyal iş platformlarında özgeçmişinizin eksiksiz bir şekilde yer alması hayalinizdeki işi size getirebilir.
Kariyer platformlarının yanı sıra kamu kaynaklı iş ilanlarını da takip etmelisiniz. Belediye ve bakanlıklar dönem dönem kendi iş ilanlarını yayınlamakta ve birçok kişiyi istihdam etmektedir. Bu kadrolara başvurabilmek için kamu personeli seçme sınavına girerek bir puan elde etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın. İŞKUR web sitesi üzerinden de özgeçmiş oluşturarak size uygun işleri takip edebilirsiniz.

4) Yardım almaktan çekinmeyin.  
İş arama sürecinde profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin. Üniversitemizin kariyer merkezine başvurabilirsiniz. Aynı zamanda iş arama ve kariyer planlama sürecinde İŞKUR danışmanları ve özel istihdam kurumlarından da yardım alabilirsiniz.

5) İş arama sürecini aktif bir şekilde yürütün.
İş arama süreci oldukça yoğun geçebilir ve uzun bir zamanınızı alabilir. Fakat iş arıyor olmak sizin kendinizi geliştirmenize engel değildir. Bu uzun süreci kişisel ve mesleki gelişiminize maksimum seviyede katkı sağlayarak geçirebilirsiniz. Yabancı dilinizi geliştirebilir, alanınıza yönelik kurslara katılarak mesleki becerilerinizi ve donanımınızı (program öğrenmek, sertifikalar almak vb.) arttırabilirsiniz. Birçok işe başvurup geri dönüş alamadıysanız bir yerde hata yapıyor olabilirsiniz bu yüzden özgeçmişinizi tekrar yazıp alternatif yollar denemelisiniz.

6) Fırsatları gözden geçirin.
Birçok iş reklamı yapılmadan ve ilan bile vermeden dolar. İş arama sürecinde yeni bağlantılar kurarak networkünüzü geliştirmelisiniz. İş fırsatını bu bağlantılardan yakalayabileceğiniz gibi yakınlarınız ve arkadaşlarınız vasıtasıyla işe yerleşebilirsiniz. Bu yüzden iş aradığınızı size faydası dokunabileceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşın.

7) Deneyimlerinizi doğru bir şekilde aktarın.
Bir işe başvuracağında “Nasıl birini işe alırlar?”, “Onların hangi ihtiyacını karşılayabilirim?” diye düşünmeli ve başvurduğunuz pozisyona ilişkin deneyimlerinizi doğru bir şekilde aktarmalısınız.

8) Mülakatta iyi bir izlenim bırakın.
İş pozisyonunun gerektirdiği tüm özelliklere sahip olsanız da mülakatlar işe alınmanızda önemli bir role sahiptir. Bu yüzden mülakatta kendinizden emin bir duruş sergilemeli ve doğru olmayan bilgiler vermekten kaçınmalısınız. Mülakatta bıraktığınız olumlu izlenim işe alınmanızı sağlayacaktır.
Mülakatla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz “İş Görüşmesinde Başarıya Götürecek 10 Adım” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.