Otizm Çalışmaları UAM
03.01.2019

Mektup

 


 

 

Selam Sevgili Arkadaşım,

Hemen, yan sırada oturan, bazen size göre sebepsiz bağıran, etrafında dönen o çocuk benim. Ben, okulda arkadaşınız, sitede komşunuz, bayram gezmesinde akrabanız, belki kardeşinizim. Sizinle sözlü olarak iletişim kuramasam da yazıyla kurmak istiyorum.

Eksik değil farklı!

Sessizim. Kelimelerim ya hiç yok ya da çok az ama duygularım var. Eksik değil farklı­yım: Otizmliyim. Fiziksel görünüşüme bakarak beni ayırt edemezsiniz bir başkasından. Size farklı, bazen komik gelen davranışlarım, ellerimi oynatmam, etrafımda dönmem, duy- muyormuş gibi yapmam, sessizliğim, gözlerinizin içine bakamayışım bu yüzden. Otizm ne mi?

Zihin ve beyindeki bazı farklılaşmanın yol açtığı bir durum. Otizmin sebebine dair bir­çok düşünce, araştırma var ancak kimse kesin bir şey söyleyemiyor henüz. Neden otizmli doğduğumu ben de ailem de doktorlar da bilmiyorlar yani. Otizm gittikçe yaygınlaşıyor.

2 Nisan

Size bu mektubu yazma sebebim, 2 Nisan, “Dünya Otizm Farkındalık Günü”. Kendimi ve otizmi anlatmak istiyorum size.

Otizmli bireyler kalabalık ortamlardan hoşlanmazlar. Kelimelerimiz hiç olmayabilir ama başkalarına garip gelen sesler de çıkarabiliriz. Kanat çırpar gibi farklı hareketler de ya­pabilir, ilgimizi çeken bir şeye hiç sıkılmadan saatlerce bakabiliriz.

Konuşamadığımız için ne istediğimizi, ne hissettiğimizi anlatamıyoruz. Bunu davranış­larla anlatmaya çalışıyoruz. Kendimizi anlatamadığımızda, çevrede bizi aşırı derecede ra­hatsız eden ses, koku, olduğunda öfkeli davranışlarımız ortaya çıkabilir. Başkalarına zarar vermek değil niyetimiz, anlaşılmak.

Mavi Renk...

Bugünlerde mavi renk görebilirsin sık sık. Mavinin rahatlatıcı bir etkisi var. O yüzden, 2 Nisan'da farkındalık için mavi ışık, mavi kıyafet, mavi renklerin olduğu şeyler kullanılıyor.

Işık, ses, koku gibi şeylere sizden biraz daha fazla hassasız. Sizin için normal gelen bir ses, koku, ışık bizi aşırı derecede rahatsız edebilir. Siz fark etmeyebilirsiniz bunu.

Bazılarımızın birçok yeteneği var. Görsel hafızamız çok güçlüdür mesela. Bir baktığımız fotoğrafı, yeri en ince detayına kadar hatırlayabiliriz, çizebiliriz. Bazılarımız matematik­te üstün yetenekli olabilir. Hesap makinesi gibi işlem yapabilir, çok uzun sayıları hafıza­mızda tutabiliriz.

Otizmli olmamız hayattan zevk almadığımız anlamına gelmez. Biz de mutlu olur, eğle­nir, hayattan keyif alırız herkes gibi. Birçok şeyi kardeşlerimizle birlikte yaparız. Müzik dinler, internetteki oyun sitelerine girerek oyun oynarız. İyi bir eğitim alarak konuşmayı, bilmediğimiz şeyleri öğrenebiliriz.

Tek ilacımız eğitim.

Başkalarının bize söylediklerini anlamakta güçlük çekiyoruz sadece. Bizimle alay et­meden, alay edenleri uyararak iletişim kurabilirsiniz. Oyunlarınıza katılmak isteriz ama kuralları bilemediğimiz için bizi oyunbozan olarak görebilirsiniz. Bizi oyunun içinde tutup kuralları öğretirseniz sizinle oynayabilir, birlikte eğlenebiliriz. Bu biraz zaman alır sade­ce. İstemediğimizden, mızıkçılıktan değil kuralı bilmediğimiz için oyunlarınıza katılamıyor olabiliriz. Bazen yüzünüze bile bakmaz, göz teması kuramasak dahi sizi anlar, sizi sever, sevildiğimizi hissederiz.

Tehlikelerin farkına varamayabiliriz. Özellikle trafikte. Böyle bir durumda bize ola­bilecekleri göstermenizi, yardımcı olmanızı bekleriz. Eksik değil farklıyız. Otizmliyiz. Sizinle birlikte öğrenebiliriz.

Sevgiyle.