Otizm Çalışmaları UAM
20.01.2020

NEÜ den Balkanlar'da Eğitim

NEÜ Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Ümit Savaş Taşkesen, birçok kez gittiği Balkan ülkelerindeki izlenimleri anlatarak, “Balkanlardaki Müslümanlar ve Türkler, Türkiye’den birçok alanda destek bekliyorlar” dedi.

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) akademik danışmanları ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcıları Ümit Savaş Taşkesen ve Fatih Koçak geçtiğimiz ay, Sırbistan’ın Presova Belediyesi’nde otizm ile ilgili konferans verdi. Müdür Yardımcısı Ümit Savaş Taşkesen bunun yanında Kosava, Makedonya ve birçok Balkan şehrinde konferanslara davet edildi. Buradaki yerel yöneticiler ve halkla görüşen Ümit Savaş Taşkesen, Balkan şehirlerinin Türkiye’den birçok alanda destek beklendiğini anlattı. Sırbistan’daki Müslüman Arnavutların yaşadığı Preşova  Belediye Başkanı Shqiprim Arifi’nin daveti ve desteği ile gerçekleştirilen Yaz Okulu eğitimleri Belediye Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilmişti.

 

SOBE’Yİ ÖRNEK ALIYORLAR

SOBE’nin Türkiye içinde ve dışında uluslararası bir eğitim modeli geliştirmeye çalıştığının altını çizen Taşkesen, SOBE’nin çalışanların da çok dikkat çektiğini söyledi. Taşkesen, Makedonya, Kosova gibi birçok Balkan ülkesinde SOBE eğitimleri amacıyla giderek çalışmaları anlattı.  Eğitim çalışmalarında SOBE’yi en iyi şekilde tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen TAşkesen, “Balkanlarda, SOBE gibi bilimsel, disiplinli, akademik destekli kuruluş yok. Otizmliler için yapılan girişimler orada vakıflar veya dernekler aracılığıyla yapılıyor. Oradaki otizmle ilgilenen bilim insanları SOBE’yi merak ediyorlar ve bizimle bire bir tanışmak istiyorlar. SOBE’yi anlattığımızda da orayı örnek alarak çalışmalar yapıyorlar” dedi.

 

SOBE’Yİ GÖRDÜLER VE TİKA’YA ANLATMAMIZI İSTEDİLER

 SOBE’yi merak ederek Konya’ya birçok yönetici ve bilim insanın geldiğini söyleyen Taşkesen, “SOBE’yi gördükleri anda, bizim, Kosava’ya gelip oradaki TİKA’yu bunu anlatmamızı söylediler. TİKA’nın orada SOBE benzeri bir merkez kurmasını büyük bir arzuyla istediler ve bunun çok önemli olduğunu söylediler. Kosava Priştina’daki bir STK temsilcilerini burada ağırladık. Daha sonra TİKA sorumluları buraya geldi. TİKA aracılığıyla eğitim seminerleri düzenledik. Oradaki insanlar artık Türkiye’den SOBE benzeri bir kuruluşun kurulmasını istiyorlar” dedi.

 

“HER ALANDA DESTEK BEKLENİYOR”

Müdür Yardımcısı Ümit Savaş Taşkesen, Balkanlarda yaşayan Müslüman ve Türklerin, Türkiye’de birçok alanda destek beklediğini de söyledi. Taşkesen, eğitim için gittikleri birçok şehirde, konferans sonrası birçok kuruluş tarafından davet edildiklerini ve buradaki görüşmelerde Türkiye’den destek istediklerini anlattı. Taşkesen, Balkanların eğitimde, ticarette, kültür ve işbirlikleri beklendiğinin altını çizerek, “Türkiye’ye bakışları her anlamda olumlu. Bizlerde bu anlamda oralara gittiğimizde elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Oraya gittiğimizde insanlarını kendimize çok yakın hissediyoruz.

 

Zaten çoğu insan kendini halen Osmanlı vatandaşı olarak görüyor. Oradaki aynı zamanda Amerika’nın ve Rusya’nın eğitim ajanları yoğun olarak çalışıyorlar. Burada bu konuda bize çok ihtiyaç duyuyorlar” şeklinde konuştu.

 

BALKANLARIN ERDOĞAN’I TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYOR

Taşkesen son olarak gittiği Sırbistan-Presova Belediyesi tarafından desteklenen “Otizm: Çerçeveyi Kır” yaz okulu kapsamında Presova Belediyesi Shqiprim Arifi ile tanıştığını anlattı. Shqiprim Arifi’nin Balkanlarda ‘Balkanların Erdoğan’ı olarak tanındığını ve Presova halkı tarafından çok sevildiğini söyledi. Shqiprim Arifi’nin ayrıç Konya aşığı olduğunun da altını çizen Taşkesen, “Eğitimden sonra Konya’dan giden heyet Başkan Arifi ile akşam yemeği yedik. Üç saat süren yemek sırasında Başkan  Shqiprim Arifi ve Eşinin büyük bir Mevlana hayranı olduğu, Konya’yı görmek, ziyaret etmek istediklerini öğrendik. 43 yaşında genç bir başkan olan Arifi, Partisinin en yaşlı üyesinin kendisi olduğunu ifade etti.  Arifi, Sırbistan’daki en büyük Müslüman azınlığın yaşadığı, Makedonya sınırına yakın yer olan Preşova Vadisinde iki yıldır Preşova belediye başkanı olarak görev yapıyor. Konyalı yatırımcı ve işadamlarını Preşova’ya davet ediyor” dedi.