Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğümüzün Eş Başkanlığında EDUCCON 2026 Gerçekleştirildi
Öğrenmenin geleceği, dijital dönüşüm ve eğitimde yenilikçi yaklaşımların küresel ölçekte ele alındığı Uluslararası Eğitim Kongresi (EDUCCON 2026), Necmettin Erbakan Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üniversitemiz Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünün katkılarıyla düzenlenen kongre, eğitim alanındaki güncel bilimsel çalışmaları, yenilikçi fikirleri ve uluslararası akademik birikimi bir araya getirdi.
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Kütüphanesinde gerçekleştirilen kongrenin açılış programına; Kongre Eş Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekerek, Kongre Eş Başkanı ve Üniversitemiz Bilimsel Yayınlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahbaz, akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler katıldı.
Açılış programında konuşan Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekerek, sözlerine Hz. Mevlana’nın “Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” dizesiyle başladı. EDUCCON’un iki yılda bir düzenlendiğini belirten Tekerek, kongrenin temel yaklaşımının popüler eğilimlerin ötesine geçerek yeni fikirler üretmek ve eğitimde geleceğe yön verecek gelişmeleri değerlendirmek olduğunu ifade etti.
Teknolojik dönüşümün eğitim üzerindeki etkilerine değinen Tekerek, yazının ve matbaanın ortaya çıkışıyla yaşanan tartışmaların günümüzde yapay zekâ alanında da devam ettiğini belirtti. Yapay zekânın eğitimde bireye özgü ve kişiselleştirilmiş öğrenme ortamları oluşturma potansiyeline dikkat çeken Tekerek, teknolojik gelişmelerin eğitim süreçlerinin yeniden değerlendirilmesi için önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Türk ve İslam medeniyetinin bilimsel birikimine de değinen Tekerek; Kaşgarlı Mahmud, İbn-i Haldun, Kâtip Çelebi ve Harezmi gibi önemli isimlerin mirasının günümüz bilimsel ve teknolojik gelişmeleri açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Tekerek, kongreye ev sahipliği yapan Necmettin Erbakan Üniversitesine ve Kongre Eş Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci’ye katkılarından dolayı teşekkür etti.
Üniversitemiz Bilimsel Yayınlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci’nin kongre eş başkanlığını yürüttüğü EDUCCON 2026, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünün akademik paylaşımın geliştirilmesine ve bilimsel çalışmaların uluslararası düzeyde görünürlüğünün artırılmasına yönelik katkılarını ortaya koyan önemli organizasyonlardan biri oldu.
Farklı disiplinlerden akademisyenleri ve araştırmacıları bir araya getiren kongre, bilimsel bilgi ve deneyim paylaşımına imkân sunarken eğitim alanındaki güncel araştırmaların ve yenilikçi yaklaşımların değerlendirilmesine de zemin hazırladı. Üniversitemizin ev sahipliği ve Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen organizasyon, akademik iş birliklerinin geliştirilmesine ve eğitim alanındaki bilimsel çalışmaların desteklenmesine katkı sağladı.
Açılış programının ardından kongre kapsamında davetli konuşmacı oturumları ve bildiri sunumları gerçekleştirildi. Üç gün süren kongrede öğrenmenin geleceği, dijital dönüşüm, eğitimde yapay zekâ uygulamaları ve öğrenme ekosistemlerinin sürdürülebilirliği gibi başlıklar ele alındı.