Konya’da, üç ayların başlangıcını ve Regaip Kandili’ni simgeleyen asırlık “Şivlilik” geleneği, Üniversitemizde, NEUPRESS’in organizasyonuyla düzenlenen çeşitli etkinliklerle yaşatıldı.
Etkinlikler kapsamında, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, personelimizin çocuklarıyla bir araya gelerek onlara ikramlarda bulundu. Ardından, Üniversitemizin öncülüğünde Sosyal İnovasyon Ajansı, Bilgehaneler ve Kamer Koleji iş birliğiyle düzenlenen “Minik Şefler Atölyesi” etkinliğine katılan Prof. Dr. Zorlu, minik öğrencilerle keyifli sohbetler gerçekleştirdi.
Üniversitemiz Rektörlük Binası’nda gerçekleşen etkinlikte, yönetim kurulumuzun da katılımıyla NEU PRESS KIDS markasının tanıtımı yapıldı. Markanın ilk eseri olan “Yedim Bitti” kitabı çerçevesinde minik misafirlere Şivlilik’in önemi anlatılırken, üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Miniklere Unutulmaz Deneyimler
Etkinlikler, çocukların hem eğlenip hem de öğrenebileceği özel atölyelerle devam etti. Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eda Güneş’in liderliğinde gerçekleştirilen “Mutfak Atölyesi” ve Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bengü Türkoğlu’nun düzenlediği “Oyun ve Drama Atölyesi” çocuklara keyifli anlar yaşattı.
Mutfak atölyesinde, “Yedim Bitti” kitabındaki 21 tariften biri olan “Enerji Topçukları” çocuklar tarafından büyük bir titizlikle hazırlandı. Bu süreçte minikler, hem geleneksel mutfak kültürümüzü tanıdı hem de kullanılan malzemelerin besin değerlerini öğrenerek sağlıklı beslenmenin önemini keşfetti. Eğlenceli oyunlar ve hijyen temalı aktivitelerle renklendirilen program, Yazar Özlem Balcı Saban’ın rehberliğinde gerçekleşen interaktif kitap okuma atölyesiyle tamamlandı.
“Geleneklerimiz Bizi Geleceğe Taşır”
Etkinliklerin ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, geleneklerin toplumlar için taşıdığı değere vurgu yaptı:
“Toplumlar geleneklerini yaşatarak ayakta kalabilirler. Şivlilik de yüzyıllardır devam eden Konya’ya özgü güzide bir gelenek. Bu da Konya’nın toplumsal gelenek derinliğinin ne kadar fazla olduğunu bizlere gösteriyor. Geleneklerinin varlığı ve çokluğu o toplumun geçmişine ve tarihine ne kadar bağlı olduğunu da anlatır. Gelenekler kolayca oluşmaz. Geçmişinize ne kadar sahip çıkarsanız, geleceğinizi o kadar iyi kurgulayabilirsiniz. Toplum ve millet olarak ayakta kalmanın en önemli bileşenlerinden birisi de geleneklerine sahip çıkmaktır. Yüzyıllardır süregelen şivlilik geleneği daha da genişleyerek devam ediyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bizler de bu geleneğin bir parçası olmak için etkinlikler yapıyor, gerçekleştirilen etkinliklere katılım gösteriyoruz.” Dedi.
“Şivlilik Çocuklarda Farkındalık Yaratıyor”
Şivlilik’in çocuklar için taşıdığı öneme dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şivlilik, bizlere üç ayların, Ramazan Ayı’nın ve kandillerin habercisi. Ramazan, insanın bir sene içerisindeki kazanımlarını kat kat artıran bir dönem. Şivlilik ise Ramazan’a hazırlık. Ramazan Ayı’na giriş dersinin zili. Konya’da çocuklarımızı işte bu şekilde Ramazan’a hazırlıyoruz. Bu nadide geleneğimizin bizden sonra da yüzyıllarca yaşaması temennisi ile bu tür organizasyonları gerçekleştiren başta üniversitemiz personeline ve Konya Büyükşehir Belediye’mize teşekkür ederiz.” diye konuştu.
Bu anlamlı gün, hem çocuklara hem de katılımcılara unutulmaz anlar yaşatarak geleneklerimizin nesilden nesile aktarılmasına katkı sağladı.