Anasayfa
12 Haziran 2023 | Akademik

Altınapa Barajı Teknik Gezisi

Altınapa Barajı Teknik Gezisi

                    Anabilim Dalımız 02.06.2023 tarihinde lisans 4.sınıf öğrencilerimiz ile “Biyoloji Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları” dersi kapsamında Konya’da bulunan Altınapa Barajı’na bir teknik gezi gerçekleştirmiştir. Bu gezinin asıl amacı mezun olmak üzere olan öğrencilerimize Biyoloji Eğitimi bölümüne yakışır bir şekilde doğada veda etmektir. Gezi “Konya Etli Ekmeği İle Veda” teması altında gerçekleştirilmiş olup bu sene 2. si yapılan bu etkinliğin Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı için bir geleneğe dönüştürülmesi ve her sene 4. sınıflarla tekrarlanmasına karar verilmiştir. Etkinlik kapsamında Konya’ya özgü bir lezzet olan ve Konya dışından gelen öğrencilerimizin mezun olmadan önce son kez Konya lezzetlerini tatmaları amacıyla bölüm hocalarımız tarafından yaptırılan etli ekmek ile Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi bahçesinde piknik yapılmıştır. Pikniğe öğretim elemanlarımızdan Prof. Dr. Musa DİKMENLİ, Prof. Dr. Haydar ÖZTAŞ, Prof. Dr. Muhittin DİNÇ, Prof. Dr. Ali ALAŞ, Prof. Dr. Gökalp Özmen GÜLER, Prof. Dr. Selda KILIÇ, Prof. Dr. Hakan KURT, Doç. Dr. Nilay KESKİN SAMANCI ve Araş. Gör. Tuğçe GÜLEŞİR; öğrencilerimizden Hatice ŞİMŞEK, Kaan KORKMAZ, Bayram BAYHAN, Rümeyse Nur YANAR, Mısra ÖZKÖK, Havva GÜRBÜZ,          Elif CANER, Ümmühani Suna ŞAHİN, Fatma ÇELİK, Ayşe AÇAR, Kadriye ERYİĞİT ve Nurşen BÜYÜKÖZKAN katılmışlardır. Pikniğin ardında Altınapa Barajı’na doğru yola çıkılmıştır.
                    Altınapa Barajı, Konya'da, Meram Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacı ile 1963-1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 325.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 32,00m, normal su kotunda göl hacmi 15,00 hm3, normal su kotunda gölalanı 2,20 km²'dir. 1.400 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermekte, yılda 38 hm3 içme-kullanma suyu temini sağlamaktadır. Altınapa barajının çevresinde öğrencilerle birlikte yürüyüş yaparak çeşitli canlı türleri gözlemlenmiştir. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ hocamız gezi boyunca görülen tüm kuş ve kelebek türleri hakkında bilgiler vermiştir. Ayrıca Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği hakkında bilgi vererek kendi arazi tecrübelerinden ve deneyimlerinden bahsetmiştir. Bunlara ek olarak okul dışı öğrenme ortamlarının ve biyoloji eğitiminde arazi gezilerinin önemini vurgulamıştır. Prof. Dr. Muhittin DİNÇ hocamız gezi boyunca görülen, özellikle endemik bitki türleri, bu türlerin sınıflandırılması ve ekolojik önemleri; Prof. Dr. Selda KILIÇ hocamız gezi boyunca görülen eklem bacaklı, özellikle de böcek türleri ve bunların sınıflandırılması; Prof. Dr. Gökalp Özmen GÜLER hocamız gezi boyunca görülen hayvanların biyokimya ve fizyolojisi ve su kimyası; Prof. Dr. Ali ALAŞ hocamız gezi sırasında görülen omurgalı hayvanlar, özellikle sürüngenler hakkında bilgi vermiş olup ayrıca barajın hidrobiyolojisi, balık popülasyonundan bahsetmiştir.
Gezimizde önemli kelebek türlerinden Anadolu gelinciği (Tomares nogelii), endemik bir tür olan Anadolu karagöz mavisi (Glaucopsyche astraea), Cezayirli iparhan (Melitaea ornata), çokgözlü mavi (Polyommatus icarus), karagöz mavisi (Glaucopsyche alexis), kızıl zıpzıp (Spialia orbifer), kız böceği, arı orkidesi (Ophrys apifera) ve kaplumbağa gibi birçok canlı türü gözlemlenmiş ve fotoğrafları çekilmiştir. Doğa gözlem gezilerinde canlı türlerinin fotoğrafını çekmenin önemi ve bu fotoğrafların gelecek nesillere bırakılabilecek en güzel miras olduğu bölüm hocalarımız tarafından vurgulanmıştır. Dönüş yolunda geziye ilişkin öğrencilerden görüş alınmış ve genel olarak gezi hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Öğrenciler salgın ve deprem sürecine denk gelen lisans öğrenimleri sırasında alandan uzak kaldıklarını ve bu nedenle bu tarz gezilerin çok daha öğretici ve kalıcı olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca çok keyifli bir gezi olduğunu belirtmişlerdir. Mezun olmak üzere olan öğrencilerimizin ilerideki meslek hayatlarına ilişkin dilek ve temennilerde bulunarak gezi sonlandırılmıştır.