Üniversite Anasayfa
28 Temmuz 2025 | Kurumsal

Divle Obruk Peyniri Üretim Mağarasında İncelemede Bulunuldu

Divle Obruk Peyniri Üretim Mağarasında İncelemede Bulunuldu

Karaman ilinin Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyünde Divle Obruk Peyniri Üretim Mağarasında incelemede bulunuldu. 
İşletme ziyaretinde Kaymakamımız Sayın Murat Eren, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Kamil Küçük’de katıldı. 
Ziyarette Divle Köyü Muhtarı Tacettin Durna’da hazır bulundu. 
Durna, Ayrancı ilçesine 16 kilometre mesafedeki Divle köyünde, inek, keçi ve koyun sütlerinin belli bir oranda karıştırılmasıyla elde edilip keçi ve kuzu derilerine basılan peynirler, köyün 1 kilometre doğusundaki Divle Obruk Mağarası'nda yaklaşık 5-6 ay olgunlaştırılıyor. Önceleri deri üzerinde beyaz görünümlü yapılar zamanla mavi ve nihai olarak kırmızı bir görünüm haline gelir. Mağaraların mikroflora yapısından kaynaklı oldukça özel bir lezzete sahip olan tamamıyla kırmızı görünümlü deri peynirler olgunlaşmış sayılmaktadır. Bu mağarada bekletilen tulum peynirleri burada bulanan özel bakteri sayesinde tadını değiştirerek olgunlaştırılır. Burada olgunlaştırılan peynirler ülkemiz iç piyasasında tüketilmektedir. 
Coğrafi konum işareti bulunan Divle Obruk Peyniri içerisinde % 10 İnek, % 10 Keçi ve % 80 koyun sütünden yapılmaktadır. 
Ziyarette yerden 36 m aşağıda yer alan Divle Obruk Peyniri üretim mağarasında incelemede bulunuldu.