Güneş Enerjisiyle Kurutma
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü tarafından sunulan "Beyaz Kirazın Kurutma Karakteristiklerinin Belirlenmesi için Bir Uygulama" başlıklı projede;
Konya Ereğli yöresinde yetiştiriciliği yapılan, ilçeye ait coğrafi işareti bulunan beyaz kirazın kurutma karakteristiklerinin belirlenmesi ve çıktıların üreticilere katkıda bulunması planlanmıştır. Beyaz kirazın güneş enerjili kurutucuda kurutulmasının daha hijyenik ve güneş dışında başka bir enerjiye gerek kalmadan yapılması doğru görülmektedir. Bu yörede daha önce böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmediği gözlemlenmiştir. Bir ihtiyaç alanı olduğunu fark edilerek, bu doğrultuda güneş enerjisinden faydalanacak bir güneş kurutucu tasarımı yapılmış, imal edilmiş ve kurutma işi gerçekleştirilmiştir.
Bu kurutma tesisinde sırasıyla elma, armut, kayısı, karayemiş, hurma, kivi, çay ve yaprak, ceviz, fındık, erik, incir, üzüm, şeftali, biber, soğan, et, balık, mantar ve tıbbi aromatik bütün bitkiler vs. rahatlıkla kurutulabilecektir.
Çalışmalara desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’ya, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’a, Proje Danışmanı Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Akgüney’e teşekkür ederiz.