Kuraklık Toleransında Yeni Yaklaşım: Ce(NO₃)₃·6H₂O Uygulamasıyla Buğdayda Dayanıklılık Artırılacak
Kuraklık Toleransında Yeni Yaklaşım: Ce(NO₃)₃·6H₂O Uygulamasıyla Buğdayda Dayanıklılık Artırılacak
Selçuk Üniversitesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek bilimsel araştırma projesi, buğday bitkisinde kuraklık stresine karşı yeni çözüm yolları arıyor. “Kuraklık stresi koşullarında uygulanan Ce(NO₃)₃·6H₂O (Cerium Nitrate Hexahydrate) kimyasalının tiplerinin, buğday bitkisinin tolerans düzeyine katkısının belirlenmesi” başlıklı proje, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ Selçuk Üniversitesi tarafından kabul edilen Yürütücülüğünü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duran Yavuz’un yaptığı ve araştırmacı Doç. Dr. Nurcan Yavuz’un yer aldığı BAP projesi çalışması ile ilgili incelemelerde bulundu.
Yürütülen projenin yerinde incelenmesinde araştırmacı Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Aras Türkoğlu ve araştırmacı Aslı Güleç’te hazır bulundu.
İki üniversite arasındaki bu anlamlı iş birliğiyle yürütülecek çalışmada, nadir toprak elementi olan seriyum nitrat hekzahidratın buğday bitkisine kuraklık stresi altında uygulanmasının; bitkinin fizyolojik, biyokimyasal ve morfolojik tepkileri üzerindeki etkileri detaylı biçimde incelenecek. Farklı doz ve uygulama yöntemleriyle, buğdayda kuraklık toleransını artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmesi hedefleniyor.
Projede araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Aras Türkoğlu yapılan çalışmalara büyük desteklerinden dolayı Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’a teşekkür etti.