Anasayfa
17 Ocak 2024 | Genel

TÜBİTAK’ın Desteklediği Proje, Resimli Türkiye Florası’na Katkı Sağlayacak

TÜBİTAK’ın Desteklediği Proje, Resimli Türkiye Florası’na Katkı Sağlayacak


Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Martin’in danışmanı olduğu “Ajuga L. (Lamiaceae) Cinsinin Sistematik Revizyonu” başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Türkiye'de yetişen Ajuga cinsi türlerinin fitokimyasal olarak geniş kapsamlı revizyonu tamamlanacak ve yapılan çalışmalar Cumhurbaşkanlığı himayesinde yazımı devam eden Resimli Türkiye Florası’nda yayınlanacak. Çalışma kapsamında, elde edilen sonuçların ilaç sanayi ve kozmetik sanayisinde ürün geliştirme potansiyeli de araştırılacak.

Konuyla ilgili bilgiler veren proje danışmanı, Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Martin, “Cumhurbaşkanlığı himayesinde oluşturulan ‘Resimli Türkiye Florası’ için Türkiye’de yer alan tüm cinsler revize ediliyor. Bu projede de Ajuga cinsinin, halk dilinde mayasıl otunun revizyonunu yapacağız ve bu çalışmalar, yazımı devam eden Resimli Türkiye Florası’nda yer alarak önemli katkı sağlayacak. Sadece Türkiye revizyonu değil biraz daha monograf yani dünya bazında çalışacağız bu cinsin türlerini. Proje sonucunda yeni taksonların tanımlanma olasılığının yüksek olması ile ülkemizin biyoçeşitliliğinin kayıt altına alınmasına ve nadir türlerin tehlike kategorilerinin güncellenmesi ile de biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından önemli katkılar sağlanacaktır” dedi.



İlaç ve Kozmetik Sanayisinde Kullanım Potansiyeli Araştırılacak
Proje kapsamında tıbbi ve aromatik türleri içeren Ajuga cinsinin bazı türleri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda önemli kimyasal bileşenler taşıdığının ve çeşitli aktivitelere sahip olduğunun belirlendiğini aktaran Prof. Dr. Martin, “Türkiye'de yetişen Ajuga cinsi türlerinin fitokimyasal olarak geniş kapsamlı revizyonu bu çalışma ile tamamlanacak ve elde edilen sonuçların ilaç sanayi ve kozmetik sanayisinde ürün geliştirme potansiyeli de araştırılacaktır. Ayrıca yapacağımız bu çalışma, konu hakkında gerçekleştirilecek diğer araştırma ve çalışmalar için de önemli bir altyapı oluşturacaktır” diye konuştu. 

Yürütücülüğünü Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dirmenci’nin yaptığı proje ekibinde Üniversitemizden Prof. Dr. Esra Martin’in yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, Fırat Üniversitesinden Doç. Dr. Yaşar Kıran ve Doç. Dr. Gülden Doğan, İzmir Demokrasi Üniversitesinden Doç. Dr. Sema Çarıkçı, İnönü Üniversitesinden Prof. Dr. Turan Arabacı, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Sevcan Çelenk, Kırıkkale Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Celep yer alıyor.