Gelenek ve Modernite Arasında İslâm Yorumları Toplantısı Yapıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi, Üniversitesitemiz ile İslami İlimler Araştırma Vakfının (İSAV) ortaklaşa düzenlediği "Gelenek ve Modernite Arasında İslam Yorumları" konulu tartışmalı ilmi toplantı yapıldı.
Programa İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Önder Kutlu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Uslu, Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler, İSAV yetkilileri, İlahiyat Fakültesinden akademisyenler ve diğer konuklar katıldı.
Kültür Bakanlığı Sanatçısı Ahmet Çalışır'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Prof. Dr. Ramazan Altıntaş'ın açılış konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Ramazan Altıntaş konuşmasında Kudüs'ten sonra bu sene Konya'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesinden bahsederek sözlerine başlayan Altıntaş, değişik üniversitelerden gelen hocaları ilim, irfan şehri Konya'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. On iki adet bildirinin tartışılacağı toplantıda serbest müzakerenin de olacağını söyleyen Altıntaş, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti. Yeni dünya düzeninde bir söz söylemek için Müslümanlar olarak sahip olunan envanterleri değerlendirmenin önemli olduğunu söyleyen Altıntaş bu çalışmanın başından beri çaba sarfeden ve kendilerini destekleyen herkese teşekkür edip toplantının başarıyla tamamlanmasını temenni etti.
Müslümanların Problemleri Kendi İçlerindedir
Vakıflarının kuruluşundan bu güne içinde bulundukları çalışmalar hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İslami İlimler Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ali Özek ölçümüzün kitap ve sünnet olduğunu belirtti. Özek, "Müslümanların problemleri kendi içlerindedir. Biz kendi hatalarımızı düzeltebilsek düzeliriz. Kimseye uzaklıktan kötülük gelmez. Bütün kötülükler yakınımızdadır.
Müminler Olarak Doğru ve Hakkın Yanında Olmalıyız
İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise bu toplantının sonuçlarının sadece söylemlerde kalmadan hayata dönüşmesini temenni ederek konuşmasına başladı. Akpınar; "Bir şeyin eski olması illede yanlış olması ve reddedilmesi anlamına gelmez. Bir şeyin yeni olması da mutlak doğru ve kabul edilir olduğunu göstermez. Önemli olan o şeyin, doğru ve hak olduğunun ortaya konmasıdır. Biz müminler olarak doğru ve hakkın yanında olmalıyız. Köklerimizden alacağımızı doğru bir şekilde almalı köklere takılıp kalmamamız gerekiyor. Dalı yaprağı meyvesi olmayan ağaç bir odundan öteye geçmeyecektir. Bu toplantının ufuk açacağını, faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Uslu, Konya'nın Turizm Başkenti olmasının bir iletişime vesile olmasını temel aldıklarını ve bu programların da bu bağlamda anlamlı olduğunu kaydetti. Geleneğin bu güne taşınması gerektiğinin altını çizen Uslu, "Gelenek bugünün imkan ve fırsatlarıyla günümüze taşınması gerektiğini düşünüyorum. Geleneğin bugüne taşınmasıyla ilgili olarak yapılacak, pergeli genişletecek her çalışmaya katkılarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Dünyevileşme Bizi Dibe Doğru Çekiyor
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise konuşmasına, toplantının organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Dünyevileşmenin bizi dibe doğru çektiği bir dönem yaşadığımızı kaydeden Şeker konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu dünyevileşme bizi geleneğimizden, ailemizden, mahallemizden çekip kendi rahatına alıyor ve nereye gittiğimizi bilmeden günlerimizi geçiriyoruz. Ülke olarak da bir yandan doğrulmaya çalışırken, bir yandan da mazlumların sorunlarına derman olmaya çalışıyoruz. Bu ikisini bir arada yürütmek gerçekten zor. Bu anlamda hem sakin hem de hızlı davranarak sorunlarımızı kendi içimizde çözmek yeni şeyler söylemek zorundayız. Bu programı düzenleyen ve yeni bir şeylerin söylenmesine vesile olan hocalarıma, kardeşlerime teşekkür ediyorum. Allah akıbetimizi hayreylesin."
Edilgen Bir İslam Dünyasıyla Karşı Karşıyayız
Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, içinde yaşadığımız dünyada bir çok alanda sorun yaşadığımızın altını çizerek sözlerine başladı. Bardakoğlu edilgen bir İslam Dünyasıyla karşı karşıya olduğumuzu giderek hiç razı olmayacağımız bir İslam algısının güçlenmeye başladığını bizim bu sorunları acilen irdelememiz gerektiğini belirtti. Bardakoğlu, "Dinin inanç esasları, sosyal hayata dair düzenlemeleri gibi konularla gelenek ilişkisi nedir, modern hayat bunlarla ne kadar çelişiyor gibi sorulara cevap aramamız lazım. Fıtrat kavramını da bu konuları tartışırken unutmamamız lazım. Bunları konuşurken insanlığın fıtratın bir gereği olduğunu hatırlamalıyız." dedi. Yeni yüzyıla kadar gelenek ve modernite diye bir karşılaşmanın olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yaşanan gelişmelerin dinden bağımsız gibi görünse de İslam Dünyasına büyük etkileri olduğunu belirtti. Sosyal değişimin dini çok büyük ölçüde etkilediğinin altını çizen Bardakoğlu, hayatın geleneğin kalıplarından çok daha uzak bir yere doğru aktığını hatırlattı. Dini ilimlerin müfredatının yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, bu toplantının gelecekte yapılacak çalışmalara ufuk açması anlamında önemsediğini de söyleyip katılımcılara teşekkür etti.