Anasayfa
01 Nisan 2016 | Genel

Yeni Türkiye'de İslami İlimler Vizyonu

Yeni Türkiye'de İslami İlimler Vizyonu

YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, İlahiyat Fakültesinde "Yeni Türkiye'de İslami İlimler Vizyonu" konulu bir konferans verdi. Konferansa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ile Prof. Dr. Önder Kutlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Ramazan Altıntaş, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Karapınar, Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

Türkiye'deki İlahiyat Fakültelerinde 500 bin kadar öğrencinin tahsil gördüğünü ifade ederek alim yetiştirme konusuna değinen Hatiboğlu, ülkemizde sayısal olarak İlahiyat Fakültesi sayısının yeterliliğine dikkat çekti. Hatiboğlu, "Bugünün Gazalisi bu fakültelerden çıkacak. Buhari bu nesil içerisinden çıkmalı. İslami ilimler algımız bu zemin üzerinde yetişmelidir." dedi.

İslam aliminin toplumdaki yozlaşmayı durdurmak gibi bir misyonu olması gerektiğini belirten Hatiboğlu, "Bizim İlahiyat eğitimimiz amelle ilimi birarada götürmelidir. Dindar nesil yetiştirmenin temelinde ibadet vardır. Bizim dinle aramızda mesafe var. Dindarlıkla da var. Aynı şeyleri konuşmayı bırakmalıyız. Felsefe de okuyacak, dini ilimleri de takip edecekler. İlahiyat algımızın değişmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Google'da Tarama Yapmakla İslam Alimi Olunmuyor

İslami ilimler vizyonunu yakalamak için bilim dalları arasında ayrım yapılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, Google'da tarama yapmakla İslam alimi olunamayacağını dile getirdi. Fıkıh okumanın ne işe yaradığı bilinmezse, bu okumaların hiçbir işe yaramayacağını belirten Hatiboğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ellerinizdeki kitapları çok kere okumalısınız, ama okumuyoruz. Çocuklarımız Kuran'ı Kerim okuyamıyor. Bir ayeti tercüme edemiyor. Hadisleri bilmiyor. Bu nesilin dindarlaşmaya nasıl bir katkısı olsun? Gelecek nesillere nasıl aktarsın? Edinmek,  yorumlamak ve aktarmak. Bunları en doğru şekliyle yürütebilmeliyiz."

Öğrencilerin İslami ilimlerin usül geleneğinden geçmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Hatiboğlu, eğitimlerin de Arapça verilmesi, kendi kaynaklarından okunmasının önemini vurguladı.