Anasayfa
29 Aralık 2021 | Genel

4. Türkiye Editörler Çalıştayı Gerçekleştirildi

4. Türkiye Editörler Çalıştayı Gerçekleştirildi

 

Üniversitemizin desteklediği ve paydaşı olduğu, teması “Üniversitelerde Bilimsel Kitap ve Dergi Yayıncılığı: Mevcut Durum - Sorunlar - İhtiyaçlar - Çözüm Önerileri - Örnek Uygulamalar” olarak belirlenen 4. Türkiye Editörler Çalıştayı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Editörler Çalıştayı’nda Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Üniversitemiz, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu, Atatürk Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olmak üzere 15 paydaş üniversite, kurum ve kuruluş yer aldı.

Çalıştayın açılış oturumunun moderatörlüğünü SCÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sema Yılmaz ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Demir yaparken, çalıştay SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Rektör Yıldız, göreve geldiklerinde sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve eğitim bilimleri alanında ön plana çıkacak çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, “Mesela sağlık bilimleri alanında kanser çalışmalarını başlatmıştık. İyi bir ekip kuruldu, onlar kanser ilacı geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

“Bilimsel Kitap ve Dergi Yayıncılığına Çok Önem Veriyoruz”
Açılış oturumunda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ise, Üniversitemizde son 3 yılda bilimsel kitap ve dergi yayıncılığına önem verildiğini ifade ederek, “Bunun ilk adımı olarak, Türkiye’de ilk defa Bilimsel Yayınlar adıyla bir koordinatörlük kurduk. “Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü” birimimiz, üniversite bünyesindeki bilimsel dergicilik ve yayıncılık faaliyetlerini yönetmekte. 2019 yılında faaliyetlerine başlayan koordinatörlüğümüz, üniversite bünyesinde çeşitli birimlerde faaliyet gösteren 20 bilimsel derginin uluslararası standartlarda bilimsel dergicilik yapmaları adına dergilerin süreç yönetimi, indekslenmesi, dergi kurullarının eğitimi, alt yapı anlaşmaları ve işbirlikleri kapsamında koordinasyon faaliyetleri yürütmektedir. 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde, 7 olan dergi sayımız 2021 yılı sonu itibariyle 20’ye çıkmıştır. Niceliksel büyümenin yanında niteliksel gelişmeye de önem veren bir anlayışla dergilerin uluslararası arenada tanınırlığı, verimlilik artışı ve etki değerlerinin yükseltilmesi adına çeşitli faaliyetler yürütülmektedir” diye konuştu.

“Üniversite Sıralamalarında Büyük Atılımlar Gerçekleştirdik”
İki yılı aşkın bilimsel yayıncılık faaliyetleri sonucunda ‘Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin kurulduğunu aktaran Rektör Zorlu, “Akademik alanda yaptığımız doğru hamlelerle üniversite sıralamalarında büyük atılımlar gerçekleştirdik. URAP’a göre 2000 yılından sonra kurulmuş 108 üniversite içerisinden 4 sıra yükselerek 9.’luğa yerleştik. Genel sıralamada 10, devlet üniversiteleri sıralamasında 8 sıra birden yükseldik. Web of Science’a göre 217 üniversite arasında 2018 yılına kıyasla 25 sıra birden yükselerek 33. sırada yer aldık. US News & World Report’un En İyi Küresel Üniversiteler Sıralaması’nda bölgesel araştırma itibarı kategorisinde ilk 500 üniversite arasına girerek 341. sırada yer aldık. 90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 38’inci sırada yer aldık. Listeye Türkiye’den giren en genç üniversite biz olduk. Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ilk defa sıralamaya dahil olarak Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer aldık ve sıralamaya giren Türkiye’deki en genç üniversite olma başarısına imza attık” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile dünyanın önde gelen bilgi sağlayıcısı ve yayıncısı Proquest’in önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde yer alan yüksek lisans ve doktora tezleri, dünyanın en geniş kapsamlı tez veri tabanı olan ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına dahil oldu. Yaptığımız tüm çalışmalar, hem kurumuzdaki hem de ülkemizde bilimsel çalışmalara yapılan ciddi yatırım ve vizyonun yansımasıdır. Bu süreçte emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma, akademisyenlerimize, işbirliği yaptığımız yayıncılara ve aynı zamanda bu çalıştayı düzenleyen tüm paydaşlara teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından program, oturumlarla devam etti. Açılış ve kapanış oturumlarıyla birlikte 13 oturumda, 3 gün süren programda 54 konuşmacı katkı sağladı.

Çalıştayda editörler, araştırmacılar, yayıncılar ve öğretim üyelerince önerilen ve müzakere edilen kararlar, çevrim içi olarak oylamaya açılarak oy birliğiyle kabul edildi.
 
Çalıştayda alınan kararlar şu şekilde: