Anasayfa
03 Haziran 2022 | Genel

AB’den 1,4 Milyon Avro Destek Alan Projeyle Yerli Üretimin Arttırılması Hedefleniyor

AB’den 1,4 Milyon Avro Destek Alan Projeyle Yerli Üretimin Arttırılması Hedefleniyor

 

Ufuk Avrupa Programı Katılımın Genişletilmesi ve Mükemmeliyetin Yayılımı alanı Twinning 2021 çağrısında, Üniversitemizin koordine ettiği, 1,4 milyon avro bütçeye sahip ‘REGENEU’ projesi Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Çalışma kapsamında, Almanya’dan Fraunhofer Enstitüsü ve Wuerzburg Üniversite Hastanesi ile İrlanda’dan Trinity College Dublin’de faaliyet gösteren güçlü araştırma ekipleriyle ortaklık oluşturuldu.

Projenin yürütücüsü Üniversitemiz Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, REGENEU projesiyle, bilimsel mükemmeliyetin yayılımı ve Ufuk Avrupa projelerine katılımın genişletilmesini amaçladıklarını belirtti. Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, “Üniversitemizde biyomalzeme üretimine, yara iyileştirme potansiyeli olabilecek yerli ürün geliştirmeye yönelik bilimsel mükemmeliyetimizin arttırılması ve aynı zamanda genç araştırmacıların projede eğitim alarak desteklenmesini, mükemmeliyetin Avrupa’nın güçlü üniversitelerinden üniversitemize yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz temel olarak” dedi.



“Projede Amaç, Yerli Üretimi ve Bilimsel Projeleri Arttırmak”
Yara iyileşmesini hızlandıran biyomalzemelerin yerli üretimini sağlayarak yurt dışından alımı olabildiğince azaltmayı planladıklarını söyleyen Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, “Proje ile üniversitemizin, doku yenilenmesinde kullanılmak üzere biyomalzemelerin geliştirilmesi alanındaki bilimsel, teknolojik ve yenilik kapasitesini artırmayı, bu alanda araştırma profilini geliştirmeyi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM) ile Avrupa araştırma merkezleri arası aktif iş birliği ağları oluşturmayı amaçlamaktayız. Genç araştırmacıların bilimsel mükemmeliyetlerinin artırılmasına odaklı yurtdışı ve yurtiçi eğitim faaliyetleri, yeni projelerin geliştirilmesi ve etki değeri yüksek yayınların yapılmasıyla Necmettin Erbakan Üniversitesinin Avrupa araştırma alanında kapasite ve görünürlüğünün artacağını düşünmekteyiz. Ek olarak, proje ortağı kurumlardan edinilecek bilgi ve tecrübelerle ülkemiz için stratejik önemi olan ve yerli üretimine gerek duyulan, rejeneratif tıp alanında kullanılabilecek biyomalzeme üretimi ve ticarileştirilmesi üzerine çalışmalar yürütülecektir” diye konuştu.

Proje ekibinde, Biyomedikal Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya, Nanobilim ve Nanomühendislik, Diş Hekimliği ve Plastik Cerrahi alanlarından araştırmacıların yer aldığını kaydeden Doç. Dr. Kars, genç ve nitelikli bir ekibe sahip olduklarını, güzel bir proje geleceğinin kendilerini beklediğini ifade etti.



“BİTAM’a Yapılan Yatırımların Meyvesi Alınmaya Başlandı”
Üniversitemiz BİTAM Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Bingöl ise, “Merkezimizde analiz hizmeti verilmesinin yanı sıra farklı alanlardaki hocalarımız Tematik Laboratuvarlarda bilimsel çalışmalarını gerçekleştirmektedir. 1,4 milyon avro destek alan Twinning projesi de, bu bilimsel çalışmaların ürünlerinden sadece bir tanesidir. Proje kapsamında Almanya ve İrlanda’da eğitim alacak olan genç araştırmacılarımızın, ülkemizde yerli üretimin arttırılması noktasında önemli bir rol alacakları kanaatindeyim. Ayrıca, üniversitemizce BİTAM’a yapılan önemli yatırımların çıktılarından bir tanesi olan bu proje, üniversitemizin uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olma yolunda büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.