Anasayfa
01 Mart 2022 | Genel

'İklim Değişikliği Eğitici Eğitimi' Programı Üniversitemizde Başladı

'İklim Değişikliği Eğitici Eğitimi' Programı Üniversitemizde Başladı

 
 

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen "İklim Değişikliği Eğitici Eğitimi Projesi"nin açılış programı, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İklim değişikliği konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen öğretmen ve idarecilere yönelik düzenlenecek eğitim 28 Şubat- 04 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Eğitimlere, öğretim programlarında küresel iklim değişikliği kazanımlarının yer aldığı Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi derslerine giren öğretmenler katılacak.

Katılımcılara İklim Değişikliği Eğitimi için Stratejiler ve Politikalar, İklim Değişikliğinin Okul Müfredatına Entegrasyonu, Öğretmenler ve Eğitimciler için Eğitim ve Öğretim Materyalleri, Güvenli ve Sürdürülebilir Okul Kampüsleri gibi başlıklar altında Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden akademisyenler eğitim verecek.



Açılış programında konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, iklim değişikliğinin sonuçlarını birçok alanda hissettiğimizi belirterek bu alanda çalışmalar ortaya koymanın gerekliliğine vurgu yaptı. Üniversitemizin bu noktada yapılacak tüm çalışmalara destek olmaya devam edeceğini ifade eden Prof. Dr. Mızırak, "İklim Değişikliği Eğitici Eğitimi Projesi"nin hayırlı olması temennisinde bulundu.



İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ise, Konya'nın geçtiğimiz hafta önemli bir programa, 'İklim Şurası'na ev sahipliği yaptığını belirterek tüm dünyayı ilgilendiren iklim değişikliği konusuyla ilgili farkındalık oluşturmanın önemine değindi. Bugün başlayıp 5 gün sürecek ve 4 alandan toplam 100 öğretmene verilecek bu eğitimin su halkaları misali büyüyerek genişleyeceğini, önce tüm öğretmenlerimize ardından da öğrencilerimize uzanacağını ifade etti.  Projeyle yakından ilgilenen Konya Milletvekili Halil Etyemez'e, Üniversitemiz yönetici ve akademisyenlerine, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı'ya ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederek eğitimin verimli geçmesi temennisinde bulundu.



MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı) Genel Sekreteri İhsan Bostancı konuşmasında, iklim değişikliği kavramının son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız, tüm ülkeleri etkileyen niteliğiyle günümüzün en büyük çevresel, ekonomik ve hatta sosyal tehditlerinden birisi haline geldiğini söyledi. Bostancı konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: "Mevlana Kalkınma Ajansı olarak iklim değişikliği ile mücadele ve uyuma matuf pek çok projeye destek sağladık. İmalat sanayi başta olmak üzere tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlere yönelik yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, döngüsel ekonominin yaygınlaştırılması ve enerji başta olmak üzere kaynakların verimli kullanımına yönelik teknik ve mali destek programları kurgulayıp uyguladık."



Konya Milletvekili Halil Etyemez de konuşmasına, proje kapsamında Konya’da görev yapan, Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi derslerine giren 100 öğretmene iklim değişikliği ile mücadele konusunda eğitimler verileceğini ifade etti. Etyemez konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu eğitim ile kıymetli öğretmenlerimiz tüm okullarımızda farkındalık oluşturacak eğitimler verecekler. Bu proje ile çevre kirliliği, toprak kirliliği, iklim değişikliği, çölleşme, kuraklık ve su kıtlığı gibi günümüzün büyük problemlerinin çözümüne katkı sağlayacaktır. Bugün dünyada her 9 kişiden biri, açlıkla mücadele etmektedir. Bu 821 milyon insanın her gece yatağına aç girmesi demektir. Tüm dünyada, her yüz gıdadan 33'ü çöpe gitmektedir. İsraf edilen gıdanın 3'te 1'i, dünyadaki tüm aç insanları doyurmaya yetmektedir. İklim değişikliği dünyamızda 2050 yılına kadar 216 milyondan fazla insanı iç göçe zorlayacaktır. Günümüz dünyasında bugün petrol için verilen mücadele ise yakın bir gelecekte yerini su ve gıdaya bırakacaktır. Dünyada bugün her 3 kişiden birinin güvenli içme suyuna erişimi yok. 2050 yılına gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşayacak."

Protokol konuşmalarının ardından akademisyenlerimiz tarafından verilen eğitimlere geçildi.