Anasayfa
01 Ekim 2020 | Genel

Koronavirüsü Ağır Geçiren Hastalarda Bağışıklık Eksikliği Araştırıldı

Koronavirüsü Ağır Geçiren Hastalarda Bağışıklık Eksikliği Araştırıldı

 


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Keleş, dünyanın saygın bilimsel dergilerinden birinde yayınlanan, Konya'dan yaklaşık 80 hastanın da yer aldığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında bağışıklık sistemi araştırmasına ilişkin, “Bu çalışma, yoğun bakıma yatacak kadar ağır Kovid-19 enfeksiyonu geçiren özellikle 65 yaş altındaki hastalarda, altta yatan nedenin bağışıklık eksikliği olabileceğini gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sevgi Keleş, Science dergisinde yayımlanan iki önemli çalışmaya katkıda bulunduklarını söyledi. Keleş, bu uluslararası çalışmaya Üniversitemiz dışında Selçuk Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ile Okmeydanı Hastanesi ve birkaç merkezden ilgili branşlardaki akademisyenlerin de destek verdiğini söyledi.

Dünya genelinde 659, Türkiye'den ise 80'i Konya'dan olmak üzere yaklaşık 150 hastanın bağışıklık sistemini değerlendiren çalışmanın çarpıcı sonuçları olduğunu anlatan Keleş, “65 yaş altında ve daha önceden sağlıklı olan bireylerde, hastalığın çok ağır seyretmesi ve ölümcül olabilmesi beklenen bir bulgu değil. Bu çalışma, ağır Kovid-19 enfeksiyonu geçiren, özellikle 65 yaş altındaki hastalarda, altta yatan nedenin bağışıklık eksikliği olabileceğini gösterdi. Ülkemizde akraba evliliği sık olduğu için bağışıklık eksikliği de sık görülmekte. Bu nedenle Türkiye'de bağışıklık eksikliği nedeniyle hastalığı ağır geçirip yoğun bakımda yatan hasta oranı çok daha fazla olabilir. Bir ailede, daha önceden sağlıklı olup Kovid-19 enfeksiyonunu yoğun bakıma yatışı gerektirecek kadar ağır geçiren veya kaybedilen birden fazla birey varsa, bu aileyi mutlaka bağışıklık sistemi eksikliği bakımından taramak gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Keleş, yayımlanan bir diğer çalışmanın sonuçlarına ilişkin ise, “Erkeklerde aşırı çalışan bağışıklık sisteminin, Kovid-19 virüsü ile savaşta önemli olan vücut elemanlarını zayıflattığı ve virüsle mücadele edemez hale getirdiği tespit edildi. Özellikle 65 yaş üstündeki erkek hastalarda bu durum biraz daha sık görülmekteydi. Bu da bize erkeklerde ve yaşı ileri bireylerde hastalığın neden daha ağır seyrettiğini açıklıyor.” şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmanın Kovid-19 enfeksiyonunun tedavisinde yol gösterici olduğunu Keleş, sözlerini şöyle tamamladı: “Maske, mesafe ve temizlik herkesin çok dikkat etmesi gereken kurallar. Yeni tedavi olarak özellikle bağışıklık eksikliği saptanırsa, faydalı olabileceği düşünülen 'sitokin' tedavisi dediğimiz tedaviler var. Yine bağışıklık sistemi aşırı çalışanlarda, bu aşırı çalışan elemanları baskılamak için yeni tedaviler araştırılıyor. Bu konudaki çalışmalar yurt dışında devam ediyor. Bu konuda katedilecek daha çok yol var.”