Anasayfa
12 Mart 2021 | Genel

Salgının 1. Yılında Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’dan Mesaj

Salgının 1. Yılında Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’dan Mesaj


Kıymetli NEÜ'lü,
 
2020, salgın nedeniyle oldukça zor geçen bir yıl oldu. Üç hafta olarak başlayan yüzyüze eğitim aramız, bir yıla uzadı ve içinde bulunduğumuz 2021 yılında da maalesef devam ediyor. 11 Mart 2021 itibariyle Dünya genelinde vaka sayısı 117,980,987 kişi olarak kayıtlara geçti. Ülkemizde yine aynı tarih itibariyle vaka sayısı 2,821,943 kişiye ulaştı ve Covid-19 nedeni ile 29,227 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden insanlarımıza Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Unutmadan, başta Üniversite hastanemizin sağlık çalışanları olmak üzere ülkemizdeki tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor, emeklerinin ödenemeyeceğini ifade etmek istiyorum.
 
Dünyadaki tüm sektörler ve kurumlar gibi yükseköğretim kurumları da pek çok açıdan salgından etkilendi, etkilenmeye devam ediyor. Her şeye rağmen, sınıflarımız, amfilerimiz kapalı da olsa üniversitemizin, eğitim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal ödevlerini de yerine getirmek için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu bilmenizi isterim. Çok genç bir üniversite olmamıza rağmen bu küresel sağlık ve insani kriz sürecinin başından bugüne kadar eğitim ve toplum sağlığı açısından aldığımız yerinde tedbirler ve attığımız stratejik adımlarla dünyanın ilk üniversitesiymiş gibi bir bilinci yansıttık, yaşatıyoruz.
 
Öğrenci odaklı projeksiyonumuzun bir süreği olarak Üniversitemiz pandemi sürecinde doğal olarak en çok sağlık ve risk yönetimine dikkatini yöneltti. Teknolojik alt yapımızı geliştirmek, akademik standartlarımızın ve programlarımızın kalitesini korumak asli çabamız oldu.
 
Uzaktan ve çevrimiçi eğitimin, hiçbir zaman örgün eğitimin alternatifi olamayacağını biliyoruz. Ancak tüm dünyayı hazırlıksız yakalayan pandemi dönemi hepimize “dijitalleşme”nin eğitim ve güncel hayatımızın çok önemli bir parçası olacağını gösterdi. Üniversitemiz bu süreçte daha yoğun bir şekilde dijital iletişim kanallarının kurulum ve hazırlanımına hız verdi. Dijital alanda yetkinlik kazanmak, artık temel yükümlülük alanımız olmuş durumda. Öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve idari çalışanlarımıza bu zor günlerde ortaya koydukları yoğun çalışmaları ve gösterdikleri sebat için teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Sağlık ve risk yönetimi demişken; olaylar ve yeni gelişmeler karşısında bedenlerimiz kadar zihinlerimiz de etkilendi. Bu zor dönemi birlikte, dayanışarak, “biz” duygusuyla aşabilmek adına Dayanıklı Olabilmek (resilience), Stres Toleransı ve Esneklik gibi konularda Webinar seminerleri başlatmış bulunuyoruz. Ortak kazanımlar elde edebileceğimiz düşüncesinden hareketle bu seminerlere katılımınızı önemsiyoruz. Konseptimiz bile hazır “İkimize Bir Dünya”.
 

Nedir bu "İkimize Bir Dünya" dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki Üniversite olarak biz; “ben” odaklı projeksiyonların yerine rol dağılımına dayalı “biz” odaklı ortak verim ve değer üretmenin peşindeyiz. Ortak aklın tecessüm edeceği bir gelecek tasavvur ediyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya tasavvuru… Bu bakımdan İkimize Bir Dünya vizyonumuz, gururla ürettiğimiz bilimsel değerleri çoğaltacak işbirliği ve ortaklık teklifimizin dile gelmiş halidir diyebiliriz.

İkimize Bir Dünya, NEÜ’nün dünyaya bakışının, dünyayı anlamlandırma çabasının ve dünyaya sunmak istediği bu teklifin çerçevesini çizen bir ifade olarak anlaşılmalıdır. İkimize Bir Dünya, “güçlü üniversite, güçlü işbirlikleri” önermesini kalkış noktası olarak benimsemiş kurumumuzun hayallere hayat verecek aksiyon planları ve hedeflerinin de ipuçlarını sunar. İkimize Bir Dünya’yı, NEÜ’nün sahadaki tüm aktörlerle “paylaşma” çabasının, tüm sahayı değer üretmeye endeksli görüş açımıza aldığımız, tutkulu bir “takım ruhu”nu oluşturacak yepyeni bir kurumsal kültür inşasının “spot” anlatımı olarak benimsiyoruz...

Sevgili NEÜ'lü,
 
Pandemi döneminde kıstırılmışlığın, umutsuzluğun kapımızı çaldığı anlar yaşadık. Zaman bolluğuyla mekân darlığını aynı anda ilk defa deneyimledik. Yine de zorluklarla başa çıkabilme kapasitemizin bizi daha güçlü kılacağı inancımı ifade etmek istiyorum. Umut etmek mücadele azmimizin yakıtıdır. Az kaldı kavuşmaya.
 
Sevincimiz kıyısız, sıhhatimiz masmavi olsun.
 
Prof. Dr. Cem ZORLU
Rektör