Anasayfa
11 Mayıs 2023 | Genel

Şehirlerimiz, Hayatımızı Dönüştürecek 5G Teknolojisine Hazır Olmalı

Şehirlerimiz, Hayatımızı Dönüştürecek 5G Teknolojisine Hazır Olmalı

 

EFF Organizasyon tarafından düzenlenen ve ana paydaş olarak Bilişim Vadisi’nin yer aldığı 5G Zirvesi’nde konuşan Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Alperen Eroğlu: “Dünyada Nesnelerin İnterneti uygulamaları ve yatırımları milyar dolarlar seviyesinde çok hızlı biçimde artarak devam ederken Türkiye de tabi ki bu teknolojiyi konuşmalıdır ve uygulamalıdır.”

EFF Organizasyon tarafından düzenlenen ve ana paydaş olarak Bilişim Vadisi’nin yer aldığı 5G Zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük 5G temalı ve sektörün önde gelen 5G ekosistem etkinliği olan 5G Zirvesi’nde, Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Alperen Eroğlu, ‘Şirketler için Stratejiler ve Vaka Çalışmaları’ adlı panelde, panelist olarak yer aldı.



Gelecek nesil akıllı şehirlerde insan da dahil olmak üzere her cismin veri kaynağı olarak görüleceğini ifade eden Eroğlu, “Bu noktada gelecek nesil şehirler adeta bir veri yumağı halinde bulunan ve veri güdümlü yaklaşımlarla büyük veri analitiği ve yerleşik yapay zeka ile birlikte verimli ve etkin yönetilebilen dijital ekosistemler olacaktır. 5G ve ötesi ağlarda hep bir mobiliteden bahsediyoruz. Bu noktada artık sadece kullanıcılar ve aygıtları hareketli değil aynı zamanda baz istasyonları da hareketli hale gelecek ve kanatlı, tekerlekli araçlar üzerinde bulunan baz istasyonları ile karşılaşmak mümkün olacak. Gelecek nesil ağların bu derece dinamik yapısını 5G ve ötesi ağların sunmuş olduğu esnek yaklaşımlarla çözmek mümkün hale gelecek” dedi.



Türkiye 5g Teknolojisini Konuşmalı ve Uygulamalı

5G teknolojisinin yüksek veri iletim hızı, yüksek güvenilirlik, düşük gecikme özellikleri şehirlerde gerçek zamanlı video analizleri ile olaylara, acil durumlara daha hızlı müdahale edilebileceğini aktaran Eroğlu, “Yüksek güvenilirlik ve düşük gecikme özelliği ile birlikte uzaktan ameliyat gibi kritik işlemler gerçekleştirilebilecektir. Yüksek sayıda bağlantı desteği ile ki kilometrekare başına 1 milyon cihaz desteklenebilecektir. Nesnelerin İnterneti kavramını gerçek anlamda uygulanabilir hale dönüştürecektir. Dünyada Nesnelerin İnterneti uygulamaları ve yatırımları milyar dolarlar seviyesinde çok hızlı biçimde artarak devam ederken Türkiye de tabi ki bu teknolojiyi konuşmalıdır ve uygulamalıdır. IoT paradigmasıyla dikey sektörlerde organizasyonel verimliği arttırmak, veri güdümlü şehirlerde veri işlemeden tutun da, veri saklamaya kadar ve ayrıca veri analizi gibi adımlardan oluşan Büyük Veri Analitiği ve yerleşik Yapay Zekayı da kullanarak bunu etkin hale getirecektir. Türkiye olarak yaygın 5G ağ alt yapısı ile birlikte IoT uygulamalarıyla insan hayatına direkt olarak dokunacak olan uygulamalar gerçekleştirebilir. Bu anlamda yerel yönetimlerin ön planda olduğu akıllı şehir uygulamalarının yönetimi, uzaktan hasta bakımı ve tedavisini gerçekleştirecek akıllı sağlık uygulamaları, akıllı kavşaklar, güvenli ve otonom sürüş ile verimli trafik uygulamaları içeren akıllı ulaşım, üretim süreçlerinin optimizasyonu ile perakende ve üretim sektörü, maden kazalarının engellenmesi için akıllı madencilik uygulamaları ve özellikle afet yönetiminde afet öncesi, sonrası ve afet anında kullanabileceği uydu ve 5G destekli hareketli baz istasyonları ve sensör uygulamaları ile başlamalıdır. Şehirlerimiz, bu alanda yatırımlarını artırmalı, hayatımızı dönüştürecek 5G teknolojisine hazır olmalı” diye konuştu.