Anasayfa
10 Eylül 2024 | Genel

Üniversite Yayıncılığında Toplumsal Faydalar ve Stratejiler Tartışıldı

Üniversite Yayıncılığında Toplumsal Faydalar ve Stratejiler Tartışıldı


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitemiz iş birliğinde, Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA) yürütücülüğünde gerçekleştirilen 3. Yayıncılık Yaz Okulu kapsamında toplum için yayıncılık mottosuyla halka açık paneller düzenlendi. Kamu yayıncılığı konusunda yapılan ilk panelin ardından SİA Meram Yerleşkesi’nde ‘Üniversite Yayıncılığı Paneli’ gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü SİA Direktörü Ali Güney’in üstlendiği panelde; Üniversitemiz Bilimsel Yayınlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) Başkanı Fatih Kumsel ile Gaziantep Üniversitesi Yayınevi Koordinatörü Erkan Özdemir katılımcılara üniversite yayıncılığı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Bilgi Paylaşımının Toplumsal Faydalarına Değinildi
Panelde ilk olarak konuşan ÜNAK Başkanı Fatih Kumsel, Üniversitelerin bilgi üretimi ve yayılımındaki merkezi rolünü, bu süreçte yayıncılığın önemini ve üniversite yayınlarının önemine değinerek toplumların en yüksek eğitim seviyesine ulaşması için üniversitelerin kurulduğunu ve ürettikleri bilginin paylaşılmasının önemini vurguladı.

Dergicilik alanındaki sorunlara değinen Gaziantep Üniversitesi Yayınevi Koordinatörü Erkan Özdemir ise, katılımcılara deneyimlerinden bahsetti. Özdemir, yayınevi kurarken hangi hatalardan kaçınılması gerektiğine ve yayınevlerinin herhangi bir kütüphanenin parçası olmadığına dikkat çekti.

Üniversitemizin bilimsel yayıncılık anlamında önemli hizmetleri akademisyenler, öğrenciler ve toplumla buluşturduğunu kaydeden Üniversitemiz Bilimsel Yayınlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci, “Üniversitemizin Konya Büyükşehir Belediyemiz iş birliğinde gerçekleştirdiği projeler de çok önemli. Temennimiz bu güzide programların, Yayıncılık Yaz Okulu’nun uzun yıllar boyu gerçekleştirilmesi ve buradan çok değerli faydaların ortaya çıkmasıdır. Bu vesileyle etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yayıncılık konusunda tartışılıp karara bağlanması gereken konuların olduğunu belirten Sosyal İnovasyon Ajansı Direktörü Ali Güney, üniversite yayıncılığının toplumda daha fazla karşılık bulması için stratejiler geliştirmenin gerekliliğini vurguladı. Güney, bilim-toplum çalışmalarının nitelikli akademik çalışmalarla desteklenmesi ve iş birliği kültürünün kurumsallaşması gerektiğinin altını çizdi.

Program, panelistlere yöneltilen katılımcı sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.