Anasayfa
26 Kasım 2021 | Genel

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tunçdemir'den Ağız ve Diş Sağlığı İçin Önemli Tavsiyeler

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tunçdemir'den Ağız ve Diş Sağlığı İçin Önemli Tavsiyeler

 

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, ağız ve diş sağlığı hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
“Bireylerin fiziksel sağlığı vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür” diyen Dekan Tunçdemir, sağlıklı bir yaşam sürmenin ağız ve diş sağlığının korunmasında geçtiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir’in ağız ve diş sağlığına yönelik tavsiyeleri şu şekilde:
 
Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ‘ağız ve diş sağlığının varlığını’ gösterir. Gelişen teknolojiye ve insanların geçmişe nazaran daha bilinçli olmasına rağmen “Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri” ne yazık ki ihmal edilmektedir. İhmal neticesinde maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmaktadır. Dişlerin ağrımaması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden, senede en az iki kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir.



Toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitim şart. Eğitime özellikle küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirilmelidir. Bu konuda öğretmenlerimize, anne ve babalara ve sağlık kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Diş hekimleri de, aileleri bilgilendirerek ve 6 aylık periyotlarla yılda iki kez yapılacak diş hekimi kontrollerinin önemini anlatmalıdır. "Doğru Beslenme" ve "Ağız Bakımı" alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır.
 
Ağız sağlığını küresel çapta tehdit eden 3 önemli unsur dikkati çekmektedir. Bunlar diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ağız kanserleridir.
19. ve 20. yüzyıllarda diş çürüğü dünya genelinde bir epidemik salgın olarak tanımlanmış ve halen günümüzde de nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen 2. hastalık olarak kabul edilmektedir.
 
Dişeti hastalıkları ise dişleri destekleyen dokuların iltihaplı hastalıklarını içerir. Şişmiş, kızarık, kanamalı ve iltihaplı dişeti görüntüsü ile ortaya çıkan dişeti hastalıkları, ilerleyen aşamalarda dişleri destekleyen dokuları etkileyerek dişlerin sallanmalarına ve diş kayıplarına yol açarlar. Yetersiz ağız hijyeninin neden olduğu dişeti hastalıkları; kronik bir enfeksiyon olup, kalp hastalıklarını, üst solunum yolu hastalıkları ve diyabeti tetiklemektedir.
 


Ağız sağlığını küresel çapta tehdit eden 3. önemli hastalık ise ağız kanserleridir. Erkek bireylerde ağız kanseri görülme sıklığı % 6 oranındadır. Ağız kanserleri; ağız boşluğunun yumuşak dokularında şişme, kanama, ağrı, yutma güçlüğü ve ülserasyonlar ile ilk belirtisini veren kötü huylu tümörlerdir. Ağız kanserleri en sık görülen kanserler arasında ilk 10 içerisinde olup, tütün ve alkol tüketimi ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Ağız kanseri teşhis edilen vakaların %75'i sigara kullanan bireylerden oluşmaktadır. Dişeti hastalıkları kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırırken, yine kontrol altına alınmayan diş çevre doku hastalıklarının erken doğum ve düşük kilolu bebek doğum oranını arttırdığı bilinmektedir. Ağız bakterilerinin ise mide ülserasyonları oluşturan bakterilere depo görevi yaptığı yapılan çalışmalarla gösterilmektedir. Ayrıca ağız içi hastalık yapan bakterilerin iltihabi eklem hastalıkları ile de yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.
 
Ağız ve diş sağlığını korumak için; Etkin ağız bakımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrolleri (6 ayda bir), koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.
 
Etkin ağız bakımı nasıl olmalıdır?
Dişlerin fırçalanması: Dişler günde 2 kez etkin bir şekilde fırçalanmalı. Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli. Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı. Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı. Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.
 
Dilin fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı dil ucuna doğru basınç uygulamadan günde 2 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.
 
Diş ipi kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.
 
Ağızda protez varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin altı özel köprü ipi ile, takıp çıkartılan protezler ise özel protez temizleme tabletleri ile temizlenmelidir.