Üniversitemiz Tıp Fakültesi, 1. Konya Hemovijilans Sempozyumu'na Ev Sahipliği Yaptı
Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından Transfüzyon merkezi çalışanlarının “Hemovijilans” alanında bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla 1. Konya Hemovijilans Sempozyumu gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, Konya merkez ve ilçe hastaneleri transfüzyon merkezi çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından hemovijilansın ne olduğu ve çalışma amaçları hakkında bilgi veren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sinan Demircioğlu, “Hemovijilans tanım olarak, kan ve kan bileşenlerinin toplanmasından alıcıların takibine kadar tüm transfüzyon zincirini kapsayan, kan ve kan bileşenlerinin toplanmasından ve klinik kullanımından kaynaklanan beklenmeyen veya istenmeyen durumlar hakkında bilgi toplamak, değerlendirmek ve bunların oluşumunu veya tekrarlanmasını önlemek amacıyla yürütülen bir dizi izleme prosedürleridir. Hemovijilansın ana hedefi, istenmeyen reaksiyon ve olayların tekrarını engelleyerek kan bağışçısının ve alıcının (transfüzyonun) güvenliğini arttırmaktır. Bunu gerçekleştirmek için bağışcıdan kan alma süreci, kan işlenme, depolanma, uygunluk testlerinin yapılması, transfer süreci ve kanın hastaya transfüzyonu sürecinin yakın takip edilmesi gerekir. Bu süreçlerde gelişen istenmeyen olayların saptanıp ve bu olayların tekrarlanmasının önlenmesi hemovijilans sisteminin uygulanması ile gerçekleştirilebilir” dedi.