Anasayfa
08 Mayıs 2020 | Genel

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde Yapılan Plazma Tedavisinin Dönüşleri İyi

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde Yapılan Plazma Tedavisinin Dönüşleri İyi


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Alper Yosunkaya, plazma tedavisi hakkında bilgi verdi. Şu ana kadar 6 hastaya plazma tedavi uygulandığını ve iyi neticeler aldıklarını söyleyen Yosunkaya, COVID hastalığına yakalanmış ve iyileşmiş vatandaşların, belirli bekleme periyodunu tamamladıktan sonra plazma vermelerinin önemli olduğunun altını çizdi.

6 Hastaya Plazma Tedavisi Uygulandı

Plazma tedavisi hakkında konuşan Yosunkaya, "Pasif bağışıklandırma için üniversitemizde plazma almaya başladık ve 6 hastamıza uyguladık. Bu 6 hastamızdan 4 tanesi iyileşti. 1 hastamızı maalesef kaybettik. Genç bir hastaydı fakat farklı hastalıkları çok fazlaydı ve organ nakil işlemi uygulanmış bir hastaydı. Diğer hastamızın da solunum cihazına bağlı tedavisi devam ediyor" dedi.  

Tedavilerin erken başlanmasının önemli olduğuna da dikkat çeken Yosunkaya, "Bu tedavilere biraz daha erken başlanmasının çok daha faydalı olduğu bildiriliyor. Hastalığı geçirip iyileşen sayısı arttıkça bu süreçten sonra kan verdiği için yeni yeni hastalarımız iyileşip plazmalarını bağışlamakta. Kesin bir tedavi yöntemi de olmadığı için elimizdeki en iyi tedavi metodu plazma tedavisidir" ifadelerine yer verdi.

Tıp Fakültesi olarak koronavirüsle mücadelede yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Yosunoğlu, "Şu ana kadar kaybettiğimiz hasta sayımız 5 civarında. Kaybettiğimiz hastalarımızın yaşlan 75 üzeri ve yan hastalığı olan kişilerdi. Bizim bu mücadeleye başlamadan önce korkularımız vardı. Diğer ülkelerde ciddi can kayıplar olduğunu biliyorduk. Fakat tedavilere erken başlamak ve imkânlarımızın iyi olması sebebiyle gördük ki aslında başarı oranımız oldukça yüksek çok gurur duyduk" şeklinde konuştu.

BBN Haber Gazetesi'ne ve Ayşegül Ertul'a teşekkür ediyoruz.