Üniversite Anasayfa

HAKKIMIZDA

Mekatronik Mühendisliği Bölümü 2010 yılında kurulmuştur. 2013 yılından itibaren ilk lisans öğrencilerini almaya başlamıştır. Lisans programı yanında yüksek lisans ve doktora programları da bulunmaktadır. Bölümümüz Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan oluşmakta ve bünyesinde 2 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Araştırma Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Mekatronik, Mekanik Montaj ve İmalat, Otonom Sistemler ve Gömülü Sistemler olmak üzere dört adet laboratuvarımız bulunmaktadır.

Bölümün Tarihçesi ve Gelişimi

Mekatronik Mühendisliği Bölümü; kişilikli, araştırmacı, girişimci, kendine güvenen bireyler yetiştirmek ve Mekatronik alanındaki bilimsel ve teknolojik yeniliklere katkı bakımından ulusal ve uluslararası platformda söz sahibi olmak amacıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur. Bölüm, 2013 güz döneminde lisans eğitim-öğretimine başlamış ve 1 Profesör, 1 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretimine devam etmektedir. Bölüm lisans eğitimi, 4 yıllık mühendislik öğretiminin öncesinde öğrenci tercihine bağlı olarak 1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfını da içermektedir.

İstihdam Olanakları

Mekatronik sistemler, Türkiye’nin uluslararası pazarlarda giderek daha etkin hale geldiği birçok teknoloji alanı ve sanayi sektörü için önemli bir rol oynamaktadır. Mekatronik Mühendisliği, Bilim ve Teknoloji Özel İhtisas Komisyonu’nun 9. kalkınma planında belirtilen öncelikli teknoloji alanlarından birisidir ve gerek ülkemizde gerekse dünyada popülerliği günden güne artmaktadır. Yeni ve çok yönlü bir alan olması bakımından ülkemiz ve dünya genelinde Mekatronik Mühendisi ihtiyacı oldukça fazladır.

Mekatronik Mühendisliği diplomasına sahip, gerekli bilgi ve kavramlarla donatılmış bir öğrenci, bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde, sanayide otomasyona yönelik mekanik / elektromekanik tasarım ve üretimde veya akademik kurumlarda öncelikli iş bulabilme ayrıcalığına sahiptir. Mekatronik mühendisliğinin üretim, otomotiv, havacılık, robotik, endüstriyel otomasyon, savunma sistemleri, tıp sektörleri başta olmak üzere, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde de uygulama alanları vardır.

Üniversitenin Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden birisi olan Konya ilinde bulunması, bölümde eğitim gören öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya koyabilmeleri için büyük bir fırsat oluşturmaktadır.

Bölüm, bölgedeki sanayi kuruluşları ile yapacağı protokoller ile öğrencilere, staj ve proje gibi uygulamalı çalışmaları, sanayide yapabilmenin yanında yarı zamanlı ve tam zamanı iş bulma imkânı da sunacaktır.