1 - 7 MART - YEŞİLAY HAFTASI
YEŞİLAY HAFTASI
Yeşilay Haftası; Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kurulduğu için Mart'ın ilk haftası, 1-7 Mart'da kutlanan haftadır. Her yıl Yeşilay Haftasında ülkemizde farklı etkinlikler planlanmaktadır. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, Yeşilay Haftası dolayısıyla düzenlediği etkinliklerde, 2018 yılı için BAĞIMLILIKLARDAN UZAK DURMAK VE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN “BİR NEDENİM VAR!” mesajını vurgulamaktadır. Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.
Psikiyatrik bir sendrom olan bağımlılığın tanısı için aşağıda sayılan ölçütlerin yalnızca üçünün bir arada görülmesi yeterlidir.
Bağımlılık türleri değişen yaşam koşulları ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak; sigara ve tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı (internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı gibi) ve kumar bağımlılığı olarak sınıflandırılmıştır.
Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye düşkünlüğüdür.
Bağımlılık ciddi bir hastalıktır. Bağımlılığa ilişkin beyinde birçok nörokimyasal, nörofizyolojik değişimler saptanmıştır. Bağımlılık tedavisi, belirli şemaları ve ilkeleri içeren kapsamlı bir protokol ile sağlanabilir. Bağımlı kişiler bağımlılığın bir hastalık olduğunu kabul eder ve hastalıklarda uyulması gereken kurallar olduğunu bilirlerse tedaviye uyumları artmaktadır. Bağımlılıkla mücadelede birey olarak her bireyin ayrı ayrı topluma karşı görev ve sorumlulukları vardır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak; toplumsal anlamda bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam diliyoruz.