1-7 NİSAN KANSER HAFTASI
Bir hücre veya hücre grubunun kontrol dışı anormal şekilde büyümesi ve çoğalması ve bu hücrelerin bulundukları yerden ayrılarak farklı lokalizasyonlarda bu faaliyetlerini sürdürmesi ile karakterize bir hastalık olan kanser, dünyanın ve ülkemizin güncel sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütünün istatistik verilerine göre en çok görülen hastalıklar sıralamasında 2. sırada bulunan kanser için, 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması, vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Türkiye’de ise sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebi olması açısından kanser önemli bir toplum sağlığı problemi olarak dikkat çekmektedir.
Dünyada ve Türkiye’de kanserlerin 3’te 2’si önlenebilen kanserlerdir ve bu önlenebilir grup kanser türleri yanlış beslenme ve obezite, sigara ve çevresel faktörler, fizik aktivite azalığı, mesleki kimyasallara maruziyet gibi faktörlere bağlı ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda toplum, sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması, mesleki kimyasallara maruziyet gibi konularda bilgilendirilmelidir. Ülkemizde de kanser risk faktörlerini azaltmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye Obezite (Şişmanlık) ile Mücadele ve Kontrol Programı, Tütün Kontrol Çalışmaları, Asbest Projesi, Solaryum Merkezleri ve Solaryumlar, Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerinin İzlem ve Değerlendirilmesi bunlara örnektir.
Bir diğer önemli hususta, kanserin erken tanı ve korunma yöntemleri ile hastalığın erken dönemlerde belirlenmesi ve buna bağlı tedavi şansının yükseltilmesidir. Bu nedenle, kanserin erken tanınmasını sağlayan haberci belirtileri herkes tarafından bilinmesi ve tarama testleri hakkında farkındalığın artırılması önemlidir. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 33’ü mobil olmak üzere 199 adet KETEM mevcuttur. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 kısa raporuna göre; ülkemizde 14 bin kadın meme kanserine,1500 kadın serviks kanserine yakalanmış olup hem meme kanserlerinin hem de servik kanserlerinin yarısı erken evredir.