Anasayfa
14 Kasım 2017 | Genel

Dünya Diyabet Günü - 14 Kasım

Dünya Diyabet Günü - 14 Kasım

Vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olan diyabetin (şeker hastalığı), her geçen gün görülme sıklığı artmaktadır. 1922 yılında insülin keşfini gerçekleştirerek diyabetin tıbbi tedavisine olanak sağlayan Dr. Frederick G. Banting’in doğum günü olan 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü ilan edilmiştir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), Dünya Diyabet Günü için her yıl bir tema belirlemektedir.  Bu yıl “Kadın ve Diyabet” teması ile diyabetli tüm kadınların, diyabetlerini daha iyi yönetmek ve sağlık sonuçlarını iyileştirmek için bakım ve eğitime ihtiyaç duyduklarına dikkat çekmektedir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre;

Diyabet küresel olarak kadınlarda tüm ölüm nedenleri arasında 9. sıradadır ve yılda 2.1 milyon ölüme neden olmaktadır. 199 milyondan fazla diyabet tanılı kadın mevcuttur ve 2040 yılına kadar bu sayının 313 milyona çıkması öngörülmektedir. Dünya çapında 60 milyondan fazla üreme çağında olan her beş kadından ikisi diyabet hastasıdır. Tip 2 diyabetli kadınlarda, tip 2 diyabeti olmayan kadınlara göre koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı neredeyse 10 kat daha fazladır. Tip 1 diyabetli kadınların erken düşük yapma riski veya malformasyonlu bir bebek sahibi olma riski vardır. Gebelikte hiperglisemi (yüksek şeker) görülen vakaların yarısı 30 yaş altı kadınlardan oluşmaktadır. Ayrıca gebelik döneminde gestasyonel (gebeliğe bağlı)  diyabet tanısı bulunan kadınların yaklaşık yarısı doğumdan 5-10 yıl sonra tip 2 diyabet hastası olmaktadır.

Neler yapılması gerekli?

-Sağlık sistemlerinde, kadınların özel ihtiyaç ve önceliklerine yeterli önem verilmeli.

-Diyabetli tüm kadınlar, en iyi diyabet tedavi sonuçlarını elde etmek için ihtiyaç duydukları temel diyabet ilaçlarına ve teknolojilerine, kendi kendine yönetim eğitimine ve bilgilerine erişebilmeli.

-Diyabet hastalığı olan tüm kadınlar, gebelik sırasında riski azaltmak için yapılacak planlama hizmetlerine erişebilmeli. Hamile kadınlar, anne ve çocuk için olumlu sağlık sonuçlarını elde etmek amaçlı; tarama, bakım ve eğitim konularına daha fazla erişebilmeli.

-Tüm kadınlar sağlık sonuçlarını iyileştirmek için fiziksel aktiviteye yapabilme olanaklarına ulaşabilmeli.