Anasayfa
08 Mayıs 2018 | Genel

Trafik ve İlkyardım Haftası

Trafik ve İlkyardım Haftası

Trafik bir kaza mıdır? Yoksa afet midir?

Türkiye İstatistik Kurumu karayolu trafik kaza istatistiklerine göre; 2016 yılında 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü yaralanmalı kazalardır. Trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişi ölmüş, 303 bin 812 kişi yaralanmıştır. Bu kadar çok kişinin etkilendiği trafik kazalarına afet belki de trafik savaşı denmeli diye düşünmüyor musunuz? Bu şekilde önemi vurgulanan “trafik kazaları afet olarak nitelendirilmeli midir?”  sorusuna en sonunda Dünya Sağlık Örgütü “10 kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açan trafik kazalarını afet” kabul ederek yanıt vermiştir.   

Peki trafik afeti nasıl önlenmeli?

Trafik kazalarında ölenlerin %43,5'ini sürücü, %33,1'i yolcu, %23,4'ü ise yayaların oluşturduğu, ölenlerin %77,9'unun erkek, %22,1’inin kadın olduğunu yine Türkiye istatistikleri ortaya koymaktadır. Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları %89,6 ile ilk sıradadır. Diğer kusurların ise %8,7'sinin yaya, %0,8'inin yol, %0,5'inin taşıt ve %0,4'ünün yolcu kaynaklı olduğu görülmüştür. Bu durum trafik kazalarının nedeninin %99 insan hatası olduğunu ortaya koymaktadır.

Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla içinde Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa ülkeleri bir konsey kurmuşlardır. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan bu konseyin üyeleri, trafik sorunlarını görüşmüşler ve Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile başlayan haftayı "Uluslararası Karayolu Güven Haftası" olarak kabul etmişlerdir. Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluşlarca, aynı hafta "Trafik ve İlkyardım Haftası" olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; yayın organları aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik ve ilkyardımla ilgili bilgiler verilir. Araçların ve yayaların uyması gereken trafik kuralları uzun çalışmalar ve araştırmalar sonucu oluşturulmuştur. Bu kurallara uyulması kazaları dolayısı ile yaralanma ve ölümleri önleyecektir.

Tüm tebdirlere rağmen kazaların önüne geçilemediği durumlarda da ilk yardım yapmak, doğru ilk yardım yapma bilgi ve becerisine sahip olmak hayat kurtaracaktır. Bu nedenle öncelikle öğretmenlerin ki topluma yaygınlaştırmada kilit konumda olan insanlardır. Daha sonra öğrencilerin ve tüm toplumun trafik ve ilk yardım bilgisine sahip olması, bu konunun önemini kavraması gerekmektedir.

Trafikte kurallara uyulmalı ve yardıma muhtaç kişilere yardım edilmelidir.

Kendimizin ve sevdiklerimizin de aynı duruma düşebileceği unutulmamalıdır.