Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerine Konya Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından “Madde Bağımlılığı ile Mücadele Eğitimi” eğitimi verildi. Eğitim kapsamında uyuşturucu madde kullanıma ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Konya Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadele konularında meslek yüksekokulumuz öğrencilerini bilgilendirmek amacıyla Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Mevlana salonunda hakkında yaşanmış örneklerle teorik eğitim verildi. Eğitimin devamında Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi bahçesinde ise "Narkotik Eğitim Tırı (Narko-Tır)"’da bağımlılık ve bağımlılıkla mücade hakkında simülasyon destekli eğitim verilerek amaca yönelik bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Narko-Tır içerisinde, polis memurları
Durmuş Koçak ve İsmail Akbulut tarafından öğrencilerimize eğitim materyalleri ile narkotik suçlarla mücadelenin önemi, “UYUMA” Projesi, madde bağımlığı, madde kullanımı ve etkileri, madde bağımlılığı ile mücadele ve rehabilitasyon merkezleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Konu ile ilgili olarak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yasemin Öztürk,
“Farkındalığı yüksek, çevresine ve topluma faydalı gençler yetiştirmek arzusuyla çıktığımız yolda, meslek yüksekokulumuz bünyesinde öğrencilerimize yönelik pek çok eğitim gerçekleştirmekteyiz. Bu bağlamda gençler arasında kullanımı maalesef yaygın olan ve zaman zaman sağlık personelleri içerisinde de karşılaştığımız madde bağımlılığına dikkat çekmek için müdürümüz Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz’ın değerli katkılarıyla bir seminer düzenledik. Öğrencilerimizin uyuşturucu madde kullanımına yönelik daha bilinçli ve duyarlı olmaları amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliğe, narkotik eğitim tırının eşlik etmesiyle birlikte görsel olarak da madde bağımlılığı anlatılmış oldu. Bu etkinlik için Konya Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yüksekokulumuz adına teşekkür ederim.” dedi.
Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran ilk ve Acil Yardım Programı 1. sınıf öğrencisi Abdulkadir BALCI “Bu konferansımızda polis memurlarımızdan deneyimleri tecrübeleri ve yaşadıkları hakkında aktardıklarıyla bizde bilgilenmiş olduk konferansın içinde olduğu gibi konferans bitmesine rağmen Türkiye’de sınırlı sayıda ulaşımı olan narkotik eğitim tırı ile narkotik konusunda yapılan işlemleri canlı bir şekilde gördük.” ifadelerini kullandı.
Eğitime katılan öğrencilerimizden Ağız ve Diş Sağlığı Programı 1. sınıf öğrencisi Emine MEMİŞ “Konferansda madde kullanımının neden gençlerde daha çok görüldüğü, uyuşturucuya başlama etkenlerini ve en büyük etkenin ise merak ve arkadaş ortamı olduğunu, “Bir kereden bir şey olmaz” mantığı ile ilerlendiği zaman çok şeyin olduğunu anlamış olduk. Madde bağımlılığına giden yolda sahte iyi oluş halinin bir zaman sonra kaybolduğunu bunun sonucunda madde dozunun artırıldığını ya da maddenin değiştirildiğini öğrendik.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Ağız ve Diş Sağlığı Programı 2. sınıf öğrencisi Berivan KAYBAR “Bu etkinlikte narkotik maddelerin kullanımının suç olduğunu, insanlarda dış görünüş olarak belirtilerini, aslında her bağımlılığın nasıl başlandığını gibi bilmediğim ya da yanlış bildiğim birçok konuyu öğrendim. Çok verimli bir konferanstı. Bizlere zaman ayırıp madde bağımlılığı ile ilgili bilgiler veren polis memurlarına çok teşekkür ederim.” dedi.
İlk ve Acil Yardım Programı 1. sınıf öğrencisi Enes Emre Yaşar ise “Eğitimde uyuşturucu maddeye ne tür etkenlerden dolayı başlanıldığı, taşıdığı hayati riskleri ve halk olarak bunla nasıl mücadele edilebileceğini öğrendim. Kolluk kuvvetleri ile irtibata geçebilmemizi sağlayan "UYUMA" mobil uygulaması hakkında detaylı bilgi aldık. Eğitim bana daha bilinçli bir vatandaş olmayı öğretirken, çevremizde "bir kereden bir şey olmaz" mantığının bizi sadece bu ticaretin içine sokulmak için söylenen saçma sözcüklerden ibaret olduğunu anlamamı sağladı. Ülkemizde sadece iki tane bulunan narkotik eğitim tırının bu eğitimde bulunması verimimizi daha da arttırdı.” dedi.