Seydişehir Kamil Akkanat Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "Ağaç dikme Etkinliğine " Meslek Yüksekokulumuz Öğretim görevlilerimiz ve öğrencilerimiz ile birlikte katılım sağladık.
Fidan dikimi bütün insanlığı geleceği için ele alınması gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak adına doğal kaynakları oldukça verimli kullanmak zorunda olan insanoğlu sürekli olarak fidan dikimi yapmalı ve yeşil ortamlar oluşturmak için çalışmalar gerçekleştirmelidir. Dünya her yıl gerekli üretimleri yapabilmek için birçok ağaçtan vazgeçer, on yıllık ve hatta yüz yıllık ağaçları kesilmesine sebep olarak hammadde oluştururken ayrı bir yandan dünyanın geleceğini düşünerek yeni fidanlar dikmeli ve yeşil ortamların çoğalmasına altyapı oluşturmalıdır.
Ülkemizin önde gelen özel entegratörü EDM bilişim, TEMA vakfı ile yıllık 25 Bin Fidan dikim organizasyonu gerçekleştirerek, E-Dönüşüm süreçlerini sadece kağıt kurtararak değil, daha çok orman oluşturarak desteklemekte ve desteklemeye devam etmektedir. E-Dönüşüm uygulamaları Türkiye’de 2012 yılında kullanılmaya başlansa da her yıl yavaş yavaş bütün sektörler elektronik uygulamalarına geçiş yapmaktadır.
E-Dönüşüm uygulamaları ile birlikte son 10 yıl içerisinde ağaçların daha az kesilmesine şahit olmaktayız. Fidan dikiminden daha önemli bir konu ise dikilmiş olan fidanların geçen uzun zaman boyunca yetişip koca çınarlara dönüştükten sonra kesilmesinin önüne geçmek olmalıdır. Ağaçlar insanlar için oksijen kaynağıdır ve tüm insanlık geleceği için ağaçları koruma altına almalı, daha fazla kesilmemesi için elinden gelen bütün imkanları kullanmalıdır.
Ağaçlandırmanın Doğaya ve İnsanlığa Faydaları
Ağaçların Karbondioksit ile Savaşı
Ağaçlar bilindiği üzere havada bulunan karbondioksiti çekerek onun yerine oksijen salgılamaktadır. Ağaçların burada temel görevi havada bulunan karbon oluşumunu emerek dışarıya insanların solumakta olduğu oksijeni bırakmaktadır. Temizleyici bir görevi olmasından dolayı insanlığın geleceği için kesinlikle sürekli kaynaklardan bir tanesi olmalı ve dünya yüzeyinde bulunması gerekmektedir.
Ağaçlar ve Küresel Isınma
Ağaçlar dolaylı yollarla küresel ısınmanın da önüne geçmektedir. Şehirleşen dünyalar nedeniyle son 50 yılda şehirdeki ısı oldukça artış göstermiştir. Ağaçların yaprakları havaya su buharı bırakarak serinlik oluşturur. Sıcaklığın önüne geçen ağaçlar dolaylı yoldan küresel ısınmayı da engelleyeceği için şehri ısısını 12 dereceye kadar serinletebilmektedir.
Ağaçlar ve Enerji Tasarrufu
Yerleşim yerlerine yakın bölgelere ekilen fidanlar sonucunda yetişen büyük ağaçlar serinletici bir etki yaratacağından dolayı klima giderlerini yüksek oranda düşürebilmektedir. Karbon salınımı da azalacağından dolayı müstakil bir evin etrafındaki ağaçlar sağlıklı soluma da meydana getirmektedir. Ağaçlar tüm şehirde bulunan ısıyı önleyebildiği için %20 civarında bir enerjinin tasarruf edilmesine sebep olmaktadır.