Anasayfa
17 Mart 2016 | Hastane

Konferans'tan Kareler Prof.Dr. Fahrettin KELEŞTEMUR

Konferans'tan Kareler Prof.Dr. Fahrettin KELEŞTEMUR

14 Mart Tıp Bayramı Etkinlikleri çerçevesinde Üniversitemiz ile Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) ortaklaşa düzenlediği ve TÜBA Konsey Üyesi, TÜSEB Başkanı dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un konuşmacı olduğu konferansta “Bilim Zihniyeti ve Sağlıkta TÜSEB İhtiyacı” anlatıldı.

 Prof. Dr. Asım Duman Konferans Salonunda Gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ile Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yağmur Şener, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak Türkiye’deki bilimin tarihi Selçuklulardan başlayarak anlatan Keleştemur; Balkan, Çanakkale ve Birinci Dünya Savaşlarında okumuş gençleri ve bilim insanlarını da kaybettiğimizi hatırlattı ve bu nedenle bilimde bir dönem ilerleme gösterilemediğini ifade etti. Keleştemur “Bugün niye Almanya’yı yakalayamıyoruz?” sorusunun cevabının burada gizli olduğunu söyledi.

Bir Aydın İçinde Bulunduğu Toplumu İyi Tanımak Zorunda

Evrensel bilgiyi üreten bir toplum olamadığımızı belirten Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur bilim adamlarında bulunması gereken özellikleri de sıraladı. “Bilim adamı münevver, entelektüel, serbest düşünce sahibi, ön yargısız olmalı.” diyen Keleştemur bir aydının içinde bulunduğu toplumu iyi tanıması gerektiğini vurguladı ve Türkiye’nin kendi değerlerine uzaklaştığını hatırlatarak “Kendi değerlerine bu kadar uzaklaşan başka bir millet yok.” dedi.

Evrensel Bilgiyi Üretmek İçin Ne Yapılmalı?

Bilim adamının merak ve tecessüs sahibi olmasının elzem olduğuna da dikkat çeken Keleştemur, evrensel bilgiyi üretmek için öncelikle kavgayı ve çatışmayı bırakmak gerektiğini vurguladı. Değişim ve gelişimin sürekliliğinin sağlanmasını tavsiye eden Keleştemur, “Öğrenci olmadan, öğretmenin olmasının bir anlamı yoktur bu yüzden bilgiyi paylaşmaktan kaçınılmaması gerekmektedir.”dedi. Türkiye’de araştırıcı bilim insanı bulma konusunda sıkıntılar yaşandığını söyleyen Keleştemur, açık görüşlü aydın bilim insanı yetiştirmenin devlet politikası olması gerektiğine dikkat çekti ve bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığının müjdesini verdi.

TÜSEB Türkiye’nin Birçok Sorununa Derman Olacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye’nin sağlık alanında karşı karşıya kaldığı sorunları çözmek ve olası sorunlar için tedbir almak amacıyla TÜSEB’in kurulduğunu anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Keleştemur’u üniversitemizde görmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. “TÜSEB Türkiye’nin birçok sorununa derman olacak.” diyen Şeker, NEÜ’nün de bu süreçte ortak projelerle TÜSEB’in yanında olacağını vurguladı.

Program hediye takdimi ile sona erdi.