Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Atıf Emre Demet, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından düzenlenen “20. WIPO-WTO Fikri Mülkiyet Kolokyumu”na katılarak uluslararası prestije sahip organizasyonda Türkiye’yi temsil etti. İki hafta boyunca Cenevre’de gerçekleştirilen bu önemli programa, dünyanın dört bir yanından yapılan 500’e yakın başvuru arasından seçilen 27 akademisyen ve araştırmacı kendi ülkesini temsilen katılım sağladı.
Fikri mülkiyet alanında eğitim veren akademisyenlerin araştırma, politika analizi ve öğretim kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan ve WIPO ile WTO üst düzey yetkililerinin katılımıyla açılışı yapılan etkinlikte, küresel ticaret ve fikri mülkiyet arasındaki ilişkiler, en iyi araştırma yöntemleri ve politika yapım süreçlerine akademik katkı sağlama gibi konular ele alındı.
Kolokyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren WIPO Genel Direktör Yardımcısı Hasan Kleib, etkinliğin farklı ülkelerden akademisyenleri bir araya getirerek fikri mülkiyetin geleceğine yön verecek yeni akademik ve bilimsel çalışmaların temellerini attığını belirtti.
WTO Genel Direktör Yardımcısı Johanna Hill ise, fikri mülkiyetin küresel ticaret ve ekonomik kalkınmadaki önemine vurgu yaparak, WTO ve WIPO’nun bu alandaki iş birliğinin katılımcı ülkeler için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Üniversitemizden Akademik Katkı
Kolokyuma katılan Dr. Öğr. Üyesi Atıf Emre Demet, program kapsamında uluslararası akademisyenler ve uzmanlarla deneyim paylaşımında bulunarak, yeni araştırma yöntemleri ve politika geliştirme süreçlerine dair güncel yaklaşımları değerlendirme fırsatı yakaladı.
Aynı zamanda Avrupa Patent Ofisi (EPO) PATLIB Uzmanı ve TÜRKPATENT (Türk Patent ve Marka Kurumu) Sınai Mülkiyet Danışmanı olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Atıf Emre Demet, bu yıl 20’ncisi düzenlenen kolokyum etkinliğinde 2018’den bu yana ülkemizi temsil eden ilk akademisyen olmanın gururunu yaşadığını dile getirerek, WIPO, WTO ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilciliğinde gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelerin önemine dikkat çekti.
Demet, son yıllarda Üniversitemizin başta TÜRKPATENT ve EPO ile fikri ve sınai mülkiyet alanında gerçekleştirdiği iş birliklerini uluslararası platformda temsil etmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu tür etkinlikler, hem akademik ve diplomatik bilgi alışverişini artırıyor hem de üniversitemizin, ulusal ve uluslararası otorite kurumlar ile bağını güçlendirerek, küresel düzeyde fikri mülkiyet konularına katkı sağlamasına olanak tanıyor” dedi.
Üniversitemiz, Küresel Akademik Ağlarda Yer Almaya Devam Ediyor
2003 yılından bu yana düzenlenen ve alanında dünyanın en prestijli etkinlikleri arasında yer alan “WIPO-WTO Fikri Mülkiyet Kolokyumu”, bugüne kadar dünya çapında 400’den fazla akademisyene eğitim imkânı sundu. Üniversitemiz, akademisyenlerimizle bu tür uluslararası etkinliklere katılım sağlayarak çeşitli konulardaki küresel araştırma ağlarında yer almaya devam ediyor.