Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları, 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü kapsamında hastane içerisinde bilgilendirme amaçlı stant kurarak basın açıklamasında bulundu.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesinde düzenlenen programa Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erayman ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.
El hijyeninin hem bireysel hem de toplum sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, “El hijyeni; enfeksiyonların önlenmesinde en etkili ve en basit yöntemlerden biridir. Özellikle sağlık hizmeti sunulan alanlarda, doğru zamanda ve doğru teknikle ellerin temizlenmesi, hastaların güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Basit gibi görünen el yıkama alışkanlığı, hastalıkların yayılmasını engelleyerek hem bireyleri hem de toplumu korur. Temiz eller, güvenli bakımın temelidir. Bu konuda farkındalık oluşturmak ve kalıcı hijyen alışkanlıkları kazandırmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü kapsamında hastanede çeşitli bilgilendirme çalışmaları ve eğitim etkinlikleri düzenlendiğini ifade eden Doç. Dr. Küçükkendirci, tüm vatandaşları el hijyenine özen göstermeye davet etti.
El Hijyeni, Enfeksiyonlara Karşı En Etkili ve Uygun Maliyetli Evrensel Araçtır
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı adına konuşan Prof. Dr. İbrahim Erayman ise, “El hijyeni, enfeksiyonların bulaşmasını önlemek, yüksek kaliteli, temiz ve güvenli tıbbi bakım sağlamak için sahip olduğumuz en etkili ve en uygun maliyetli evrensel araçlardan biridir. El hijyeni, mikroorganizmaların bir kişiden diğerine veya aynı hasta üzerinde bir bölgeden diğerine bulaşmasını azaltmak için en önemli önlemdir. Sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonlar, sağlık hizmetlerindeki en yaygın sorunlardan biridir ve ortalama olarak her 10 hastadan 1’ini etkiler. El hijyeni, sağlık hizmetleri sırasında gelişebilecek önlenebilir enfeksiyonların yüzde 50’sini önleyebilir” diye konuştu.
Yıkanan Eller, Kurtarılan Hayatlar Demektir
El hijyeninin günlük yaşantıda alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Erayman, “El hijyeni, özellikle ishal, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere toplumda sık görülen enfeksiyonların evde, iş yerinde veya kreş, okul, bakımevi gibi toplu ortamlarda bir kişiden diğerine yayılmasını azaltmak için basit ve etkili bir yaklaşımdır. Bu amaçla, ellerde görünür şekilde kirlenme olduğunda ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması önerilir. Sabun ve su kolayca bulunmuyorsa, el hijyeni amacı ile alkol bazlı bir el dezenfektanı da kullanılabilir. Bugün vesilesiyle, topluma ve tüm sağlık çalışanlarına el hijyenine özen göstermeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz. Çünkü “Yıkanan Eller, Kurtarılan Hayatlar” demektir” ifadelerini kullandı.