Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla “Bir Gün Değil Her Gün” sloganıyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası programı düzenlendi.
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Konya Valisi İbrahim Akın, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, AK Parti Konya Kadın Kolları Başkanı Özlem Yılmaz, Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve aileleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, “Bugün burada, 'Bir Gün Değil Her Gün' diyerek engelli bireylerin toplumsal farkındalığını artırmayı, kalıplaşmış ön yargıları yıkmayı ve kapsayıcı bir yaşam kültürünü hep birlikte inşa etmeyi amaçlayan anlamlı bir programda bir araya geldik. Engelliler Haftası, 10-16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kutlanmaktadır. Ancak biz, engelli bireylerimizin sadece belirli gün ve haftalarda hatırlanmamaları gerektiğini her zaman vurguluyoruz. ‘Bir Gün Değil Her Gün’ programının en önemli amacı, engelli bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları dile getirmek, yaşam koşullarını iyileştirmek ve eşit haklara sahip olmalarını sağlamak amacıyla yapılacak çalışmalara destek vermektir” dedi.
Geleceğe Olan İnancımızı Daha da Pekiştiriyor
“Bir Gün Değil Her Gün” programının üniversite öğrencilerinin özverili çalışmalarıyla hazırlanmış olmasının kendileri için ayrı bir umut vesilesi olduğunu ifade eden Vali İbrahim Akın ise, “Üniversiteli gençlerimizin duyarlılığı ve sorumluluk bilinciyle yürüttükleri bu çalışma, geleceğe olan inancımızı daha da pekiştiriyor. Bu vesileyle başta Necmettin Erbakan Üniversitemiz olmak üzere katkı sunan tüm belediyelerimize, eğitim kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve gönüllü paydaşlarımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Buluşmamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Hayatımıza Değer Katmaya Devam Ediyorlar
Konuşmasında, farkındalıkla birlikte toplumsal dönüşümün önemine de vurgu yapan Vali Akın, “Bugün burada toplumsal farkındalığın ötesinde hayatı birlikte kurmanın mümkün olduğunu gösteren bir dayanışmayı yaşıyoruz. Zaten mevzu bahis engelli bireylerimiz olunca, destekle birlikte onların hepimize örnek ve ilham olmasını da dile getirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Onlar, enerji ve azimleriyle her birimiz için medarı iftihar olmayı çoktan hak etmişlerdir. Spordan sanata, eğitimden sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok alanda üstlendikleri görevlerle toplumumuzun üretken bireyleri olarak hayatımıza değer katmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Her Bir Kurumumuz, Ortak Çalışmaların Taşıyıcı Sütunlarını Oluşturuyor
Programın zengin içeriğine değinen Vali Akın şu şekilde konuştu: “Üniversitemizden yerel yönetimlere, eğitimden sivil topluma kadar geniş paydaş ağıyla her bir kurumumuz, ortak çalışmaların taşıyıcı sütunlarını oluşturuyor. Etkinlik programımızda yer alan konserler, şiir dinletileri, öğrenci gösterileri ve ödül törenleri de bu ortaklık ile hayatımızın çeşitliliğine ve kapsayıcılığına da güçlü bir örnektir. Sözlerime son verirken bir kez daha programın düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza, akademisyenlerimize, öğrencilerimize, özel bireylerimize, ailelerine ve öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Engellerin değil, imkânların konuşulduğu; birlikteliğin güçlendiği nice organizasyonlarda buluşmak dileğiyle sizleri yeniden sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum”
Hepimizin Engelli Adayı Olduğunu Unutmamalıyız
Herkesin bir engelli adayı olduğunu aktaran AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, “Hayatın olağan akışı içerisinde bizden daha farklı eforlar sarf ederek hayatlarını idame ettiren engelsiz kardeşlerimizle sık sık bir araya geliyoruz. 11,5 yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Spor Genel Müdürü olarak görev yaptım. Göreve geldikten sonra yaptığım ilk işlerden bir tanesi Görme Engelliler, İşitme Engelliler, Bedensel Engelliler, Özel Sporcular Federasyonlarımızın antrenör eksiğini kapatmak üzere diğer federasyonlarda antrenörlük yapan arkadaşların bu saydığım 4 federasyonda antrenörlük yapmasını sağlayan sertifika alımının önünü açtık. Sizler için çalışmak yalnızca bir görev değil, aynı zamanda gönüllülük bilinciyle yapılması gereken bir iştir. Evlatlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar yapmak bizim üzerime bir borçtur. Sizler iyi ki varsınız. Sizler topluma neşe katıyorsunuz, örnek oluyorsunuz” şeklinde konuştu.
Engellilik Konusu Sadece Bir Haftaya Sığdırılamaz
Engelli bireylerin toplumla bütünleştiklerinde kendilerini daha mutlu ve güvende hissettiklerini ifade eden Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu da, “Engelli bireylerimizin bir kariyere sahip olduklarında hem kendilerinin hem de ailelerinin özgüveni ve gururu da önemli ölçüde güçlenmektedir. Öte yandan yaşadıkları sıkıntılara rağmen toplumumuzun özel, bir o kadar da değerli bireyleri olarak toplumun dışında bırakılmalarının ne denli zararlar doğurabileceğinin sorumluluğuyla birey, vatandaş, toplum, millet ve devlet perspektifi açısından her geçen gün artan farkındalığın oluşturduğu gelişmelerin memnuniyetini hep birlikte yaşıyoruz. Engelliler Haftası münasebetiyle eğitim kurumları, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve çeşitli vakıflar tarafından oluşturulan faaliyetler bu alanda farkındalığın oluşturulmasında her yıl önemli bir performans olarak karşımıza çıkıyor. Yılın belirli dönemlerinde farkındalık oluşturmak için özel gün ve haftaların belirlenmesi, kuşkusuz önemli faydalar sağlar. Ancak, hayatımızın her alanını ve toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bu kadar hassas bir konunun sadece Engelliler Haftası’na hapsedilmesi kuşkusuz çok büyük bir eksiklik olacaktır” diye konuştu.
Tüm Engelli Öğrencilerimize Birebir Dokunabilmek İçin Büyük Gayret Sarf Ediyoruz
“Tarihimiz, inancımız ve gururla taşıdığımız medeniyet anlayışımızın bir yansıması olarak, ülkemiz ve milletimiz engellilik konusunu da diğer sosyal sorumluluk alanlarında olduğu gibi bütüncül ve insani boyutlarıyla ele almaktadır” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Dr. Feyzioğlu, “Özellikle son yıllarda devletimizin oluşturduğu yeni olanaklar ve sosyal devlet anlayışının ortaya çıkardığı tüm olumlu gelişmelerin ışığında biz üniversiteler hem yükseköğretim politikalarının uygulayıcısı hem de yeni politikaların geliştirilmesinde yönlendirici kurumlar olarak üzerimize düşen sorumluluk bilinci ile hareket etmeye çalışıyoruz. Sahip olduğumuz akademik kaynaklarımızı yeni eylemler ve projelerde dinamik olarak kullanırken, aynı zamanda günlük hayatta öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın kısıtlılıkları üzerinde de düzenleyici, iyileştirici ödevlerimizi olabildiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğümüzün üstün çalışmaları ile mekânsal ve işlevsel ihtiyaçlar sürekli güncellenirken, aktif bir ofis anlayışı ile tüm engelli öğrencilerimize birebir dokunabilmek için büyük gayret sarf ediyoruz. Toplumun her katmanı ile resmi ve özel fark etmeksizin tüm paydaşlarla etkin iş birliğini öncelediğimiz politikalarımızın çok değerli örnekleri SOBE ve DOSD ile beraber çalışmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada bu programa katkı sunmuş olan öğrencilerimize, öğretmenlerimize, hocalarımıza, eğitimcilerimize ve çok değerli ailelerimize şükranlarımı sunuyor, canı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Nesibe Hatun Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan konser ile devam eden program DOSD Meram Özel Eğitim Merkezi öğrencilerinin gösterisi ve müzik dinletisi ile sona erdi.